Vaccinarea și rezistența la antibiotice, teme principale la Conferința Națională de Microbiologie și Epidemiologie

1 octombrie 2018 | 0 comentarii |

Evenimentul va avea loc luna viitoare iar specialiștii mai au o săptămână la dispoziție pentru înscrierea lucrărilor pe care doresc să le prezinte în cadrul conferinței.

 

În perioada 8-10 noiembrie va avea loc, la Sibiu, cea de-a XI-a ediție a Conferinței Naționale de Microbiologie și Epidemiologie, unul din cele mai importante evenimente științifice organizate pe parcursul anului de către Societatea Română de Microbiologie. Prin intermediul unui comunicat de presă, organizatorii precizează că perioada de înscrieri este în plină desfășurare, reamintind totodată participanților care doresc să facă prezentări în cadrul conferinței, ca mai au doar o săptămână la dispoziție pentru a-și înscrie lucrările. Astfel, termenul limită pentru înscrierea lucrărilor este data de 8 octombrie, rezumatele trimise trebuind să fie redactate în română și în engleză, conținând maxim 3.000 de cuvinte. Înscrierea lucrărilor științifice se face numai on-line, pe site-ul evenimentului, iar pe același site se pot face și înscrierile pentru specialiștii care doresc să participe la conferință. Evenimentul este adresat în egală măsură medicilor și biochimiștilor, iar tema principală din acest an o vor constitui prioritățile președinției României la Consiliul Uniunii Europene, ținând cont de faptul că, de la 1 ianuarie 2019, România va prelua conducerea acestui for.

 

Potrivit precizărilor făcute de dr. Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, temele prioritare pentru România în acest context vor fi problematica rezistenței la medicamentele antimicrobiene și vaccinarea, ca atare urmând a avea alocat un spațiu generos în cadrul discuțiilor ce vor avea loc în cursul conferinței.

„Ambele reprezintă probleme majore la nivel național, regional și global și de aceea fac obiectul dezbaterii profesionale și a deciziilor de natură administrativă și politică din ultimii 10 ani, atât în România, cât și la nivelul UE. Dezvoltarea capacității de detecție, analiză și raportare a rezistenței la antimicrobiene este esențială pentru a face disponibile datele care să conducă la luarea de decizii bazate pe dovezi în toate țarile membre ale UE. România nu face excepție, dezvoltarea și uniformizarea modului de izolare a bacteriilor multirezistente, testarea și interpretarea în conformitate cu standardele EUCAST sunt esențiale pentru creșterea credibilității rezultatelor furnizate de țara noastră către instituțiile internaționale și care ar permite ca Strategia Națională și implementarea ei să se dezvolte pe baze sănătoase”, a declarat acesta.

 

În comunicat se mai reamintește faptul că numărul cazurilor de rujeolă înregistrate la nivel național a trecut anul acesta de 15.000, fiind consemnate totodată și 59 de decese. În 99% dintre cazuri a fost vorba de pacienți nevaccinați sau vaccinați incomplet, reprezentanții Societății Române de Microbiologie reiterând astfel faptul că este necesară o creștere a nivelului de acoperire vaccinală la pragul recomandat de Organizația Mondială a Sănătății, pentru a se stopa extinderea epidemiei.

„Profesioniștii din domeniul microbiologiei, epidemiologiei, bolilor infecțioase și, nu în ultimul rând, medicii de familie și pediatrii au datoria să găsească argumentele profesionale care să reclădească încrederea populației în vaccinuri și în vaccinare și să permită atingerea nivelului de acoperire vaccinală de 95%, recomandat de către OMS. Conferința Națională de Microbiologie și Epidemiologie reprezintă o oportunitate excelentă pentru informare și găsirea de soluții într-un cadru profesional, atât pentru temele menționate, cât și pentru alte teme de interes care se referă la infecțiile asociate asistenței medicale, infecțiile respiratorii, sănătatea mamei și copilului, infecțiile virale prioritare și rolul microbiotei în corelație cu sănătatea umană”, se mai arată în document.

 


Adaugati un comentariu


 

*