Campanie umanitara pentru dotarea celei mai vechi maternitati din Romania

19 decembrie 2014 | 0 comentarii |

Fundatia Salvati Copiii se implica intr-o noua actiune de atragere de fonduri, pentru a achizitiona unu incubator si un aparat de audiometrie pentru maternitatea Filantropia.

 

Maternitatea Filantropia

Maternitatea Filantropia

Sfarsitul de an, cand oamenii sunt mai generosi si se gandesc de obicei si la semenii lor, aduce o noua campanie umanitara marca Salvati Copiii”, in cadrul actiunii mult mai ample ce vizeaza dotarea cu incubatoare si aparatura a maternitatilor din tara. De aceasta data, a venit randul sectiei de neonatologie a maternitatii Filantropia sa faca obiectul unei campanii de strangere de fonduri, prima maternitate din Romania, infiintata in 1813, avand nevoie de aparatura ce poate fi achizitionata din donatiile oamenilor generosi. Anul acesta, in maternitatea Filantropia au avut loc circa 3.300 de nasteri, din care 375 au fost premature, iar 145 dintre prematuri au avut sub 32 de saptamani. Ca si multe alte maternitati din tara, Filantropia are nevoie de incubatoare, iar un astfel de aparat urmeaza a fi achizitionat de fundatia Salvati Copiii din banii ce vor fi stransi din donatii in perioada urmatoare. Totodata, se doreste si achizitionarea unui audiometru, aparat necesar efectuarii screeningului auditiv in cazul noilor nascuti, procedura prin care copiii nascuti cu deficiente de auz pot fi depistati de timpuriu iar sansele lor de recuperare sunt mai mari.

 

Gabriela Alexandrescu

Gabriela Alexandrescu

Pentru achizitia celor doua aparate, in valoare totala de 20.000 de euro, este nevoie de mobilizarea cat mai multor donatori, persoane fizice sau juridice, in conditiile in care, pentru a face fata nevoilor din aceasta sectie, incubatorul ar trebui instalat in prima parte a anului viitor. Presedintele executiv al organizatiei Salvati Copiii, Gabriela Alexandrescu, a declarat despre aceasta noua actiune ca „demaram aceasta campanie de strangere de fonduri in speranta ca vom sensibiliza cat mai multa lume cu privire la soarta acestor copii care decid sa vina pe lume cu mult inainte de termen. Prin donarea acestor doua echipamente esentiale in primele zile de viata ale prematurilor, ne dorim sa ajutam personalul medical excelent din cadrul Maternitatii Filantropia sa isi desfasoare activitatea in conditii corespunzatoare”. La randul sau, Mihaela Demetrian, sefa sectiei de neonatologie din cadrul Spitalului Clinic de Obstetrica-Ginecologie Filantropia, a declarat: „Copiii nascuti inainte de termen sunt fiintele cele mai fragile din sistemul medical, total dependente de ajutorul nostru si de tehnologia moderna. In momentul de fata avem nevoie urgenta de un incubator pentru ingrijirea prematurilor cu greutate foarte mica si de un audiometru. De ani buni avem un singur asemenea aparat, pe care il utilizam pentru testarea a 10 nou-nascuti pe zi, in cadrul programului national de prevenire a surditatii. Insa, deoarece avem un program de retestare a micutilor ce nu trec testul in maternitate, aparatul nostru, oricum invechit, nu mai face fata solicitarilor”.

 

Salvati copiii- maternitateIn urma cu trei ani, Salvati Copiii a lansat programul national de dotare a maternitatilor si sectiilor de nou-nascuti din intreaga tara. Pana acum, 4,8 milioane de lei au fost investiti in dotarea a 54 de maternitati si sectii de nou-nascuti, contribuind astfel la salvarea si ingrijirea in conditii bune a peste 10.000 de nou-nascuti anual. Si totusi, in fiecare zi apar de noi si noi cazuri tragice de bebelusi nascuti prematur, care ar putea fi salvati daca fiecare spital din tara ar fi dotat corespunzator. De aceea, in perioada urmatoare, Salvati Copiii are in plan dotarea altor 15 maternitati, in cadrul campaniei „Un gest pentru o viata”. Romania se mentine si anul acesta pe primul loc in clasamentul mortalitatii infantile la nivelul intregii Uniuni Europene, cu o rata de 8,5 la 1.000 de nou nascuţi vii, fata de media europeana de 4,1 la mie. Cifra este cu atat mai revoltatoare mult cu cat, potrivit estimarilor Salvati Copiii, o treime din aceste decese ar putea fi prevenite prin dezvoltarea de programe de suport pentru mame si copii si echiparea maternitatilor si sectiilor de nou-nascuti cu echipamente medicale performante. Cei care doresc sa doneze on-line pentru a ajuta la dotarea maternitatii Filantropia sau a altor unitati medicale similare din tara, o pot face accesand linkul de aici.

 


Categorii: Actual

Adaugati un comentariu


 

*