CLIPUL SAPTAMANII: Caragiale perpetuu – „O noapte furtunoasa”

17 iulie 2016 | 0 comentarii |
O noapte furtunoasa (captura Youtube)

O noapte furtunoasa (captura Youtube)

Viata morala si politica romaneasca din toate epocile pare inspirata perpetuu din operele lui Caragiale. Mircea Ghitulescu spunea intr-o editie a „Convorbiri Literare” din 2002, ca „Actualitatea lui Caragiale este actualitatea temelor sale. Daca ceva este constant in Europa moderna, acestea sunt politica si adulterele. Vor fi tot timpul actuale, in orice timp sau spatiu geografic”.

Marii actori care au dat viata operelor lui Caragiale sunt, insa, sau ar trebui sa fie, la fel de prezenti in constiinta noastra.

Filmul „O noapte furtunoasa”, in regia lui Jean Georgescu, este prima ecranizare a piesei omonime semnate de Ion Luca Caragiale, una dintre temele relevante ale unui Caragiale mereu actual.

Pelicula a avut premiera de gala la 22 martie 1943, intr-o distributie, in mare parte, din actori debutanti la vremea aceea, dar care ulterior aveau sa devina artisti consacrati.

Alexandru Giugaru in rolul lui Jupan Dumitrache, Maria Maximilian in rolul Vetei, rolul Zitei a fost atribuit Floricai Demion, prietenul Nae Ipingescu era Iordanescu Bruno, iar Chiriac, amantul Vetei, a fost interpretat de George Demetru. Aflat in rolul sau de debut in film, Radu Beligan s-a dovedit extrem de talentat in rolul lui Rica Venturiano, tanarul student care ii facea curte Zitei.

In film au mai jucat elevul Ion Baroi (Spiridon), Gheorghe Ciprian, Miluta Gheorghiu, I.D. Ionescu, Doina Missir, Elena Bulandra, Vasiliu Falti, Jean Moscopol si Cornelia Teodosiu.

Piesa „O noapte furtunoasa” a avut premiera absoluta la 18 ianuarie 1879, la Teatrul National din Bucuresti. In 1935 este din nou pusa in scena la Opera Romana, pe muzica lui Paul Constantinescu.

In 1943, in regia lui Jean Georgescu, a fost realizat primul film dupa aceasta. In anul 1945, filmul este interzis de cenzura si reluat pe ecrane abia in 1952, cu genericul trunchiat. De atunci, au fost realizate nenumarate montari ale pieselor marelui Caragiale, fin observator al tipologiilor umane care se regasesc in orice epoca.

Sa vedem/revedem si noi astazi, prima versiune a transpunerii cinematografice a piesei „O noapte furtunoasa”:

 

                      

 


Categorii: Lifestyle, Multimedia

Adaugati un comentariu


 

*