CLIPUL SAPTAMANII: Concertul celor 100 de doctori

17 aprilie 2016 | 0 comentarii |

wdocorchestraSe cheama The World Doctors Orchestra.

Aproximativ 100 de medici, somitati, profesori din toate specialitatile medicale din intreaga lume au construit impreuna cel mai mare proiect international cu care aduna bani in beneficiul bolnavilor din diferite tari ale lumii. Din 2007 incoace au unul-doua concerte pe an, in diferite tari.

Anul asta au ales Romania.

Orchestra este compusa din cca 100 de doctori muzicieni care repeta impreuna, instrumetele sunt cumparate din banii lor, deplasarile le achita din propriul buzunar, iar dirijor este profesorul cardiolog Stefan Willich, fost elev a lui Sergiu Celibidache. De retinut ca din consiliul de conducere al aceste asociatii de medici care vin sa adune bani si pentru bolnavii din Romania face parte maestrul Zubin Mehta.

Ei bine, oamenii astia vin la noi pentru a ajuta bolnavii de epilepsie. Jumatate de milion de romani sufera de boala asta diagnosticata de multe ori gresit pentru ca pacientul nu depaseste cabinetul medical local. Din anii ’90 nu s-a mai organizat niciun curs de specializare in EEG prin centrul de perfectionare. Pacientii cu epilepsie nu spun ca sufera de boala asta, de frica stigmatului social, a pierderii locului de munca ori a permisului de conducere.

Neurologul Bogdan Florea, din Cluj, s-a ambitionat sa incerce crearea unei retele de cabinete specializate pe diagnosticarea epilepsie in toate orasele cu peste 100.000 de locuitori. Nu avea nimic, doar o idee aproape nebuneasca, atunci cand cei de la Clubul Lions i-au promis sprijinul. Asta pentru ca noile cabinete urmeaza sa fie in contact direct prin internet cu marile centre ale lumii care studiaza aceasta boala. Se cheama telemedicina pentru epilepsie. Un proiect care i-a convins pe medicii de la World Doctors Orchestra sa vina in Romania si sa il ajute. Si vin, nu pentru un concert, ci pentru trei: Cluj (26 mai, la Filarmonica), Brasov (27 mai, la Biserica Neagra), Bucuresti (28 mai, la Atheneul Roman).

Aveti mai jos un filmulet din care se vede cat de mari sunt doctorii astia si cum arata ceea ce fac ei. Aici concerteaza in cafeteria unui spital, direct pentru pacienti.

 

 

Si orchestra medicilor din Bucuresti, interpretand Uvertura la „Forta destinului” de Verdi.

 

 


Categorii: Lifestyle, Multimedia

Adaugati un comentariu


 

*