CNAS anunță că noile bilete de trimitere au fost tipărite și distribuite

22 iunie 2018 | 0 comentarii |

Începând cu 1 iulie, medicii trebuie să folosească exclusiv noile formulare, iar până atunci, casele de asigurări au obligația de a le distribui medicilor din ambulatoriu, care le vor utiliza pentru servicii medicale clinice/internare.

 

Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) anunță că noile bilete de trimitere pentru servicii medicale clinice/internare au fost deja tipărite de CN „Imprimeria Naţională” şi au fost distribuite către casele de asigurări de sănătate din teritoriu, medicii din ambulatoriu fiind astfel aprovizionaţi la timp cu formularele tipizate care urmează să fie utilizate exclusiv de la 1 iulie.

Până la data de 21 iunie au fost tipărite 2.605.000 bilete de trimitere model nou, din care au fost deja distribuite în teritoriu, 1.130.000 exemplare. Până la sfârşitul lunii în curs urmează să fie distribuită în teritoriu întreaga cantitate tipărită, în condiţiile în care necesarul lunar estimat de asemenea tipizate este de 1.650.000, subliniază CNAS, într-un comunicat remis astăzi, presei.

Oficialii Casei Naționale precizează că „unele afirmaţii difuzate public despre aceste documente atestă o evidentă necunoaştere a situaţiei de drept şi de fapt”, subliniind că „modelul unic al biletelor de trimitere există încă din anul 2011, fiind vorba de acelaşi formular atât pentru trimiterea pacientului asigurat la un consult de specialitate clinică în ambulatoriu, cât şi pentru internarea în spital”.

La Buzău, potrivit președintelui CJAS, Raluca Alexandru, au ajuns deja „500 de carnete din noile formulare și a început distribuirea lor către medici, astfel că nu vor fi probleme, la 1 iulie”.

 

CNAS reamintește că Ordinul Ministerului Sănătăţii/CNAS nr. 456/842/2018, publicat în Monitorul Oficial nr. 334/ 17 aprilie 2018, modifică formularul unic preexistent, astfel încât „rubricile acestuia să coincidă cu prevederile reglementărilor intrate recent în vigoare, mai precis cu Contractul-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018 – 2019 (HG 140/2018), precum şi cu normele metodologice de aplicare a acestui act normativ (Ordinul MS/CNAS nr. 397/836/2018)”.

Tot în acelaşi ordin se prevede că atât formularele vechi, cât şi cele noi pot fi utilizate în paralel, până la data de 30 iunie a.c., după care se va folosi numai noul formular. Această prevedere are ca scop epuizarea stocului existent de formulare vechi.

În acest context, CNAS solicită „responsabilitate emitenţilor de afirmaţii referitoare la sistemul de sănătate şi evitarea transmiterii de mesaje eronate”, pentru a nu induce o stare de panică nejustificată celor aflaţi în suferinţă, se menționează în comunicatul amintit.

 


Categorii: Actual, C.A.S., Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*