Coeficientul de inteligenta, redus prin consumul de zahar

9 iulie 2012 | 0 comentarii |

Uniunea Europeana interzice, oficial, zaharul in sucurile naturale din fructe.

 

Stim deja ca unele alimente afecteaza modul in care gandim. Nutritionistii ne spun asta ori de cate ori au ocazia. Suntem ceea ce mancam, ni se aminteste de fiecare data. Numai ca… desi pare ca toti am inteles, putini dintre noi aplica aceste invataturi.

Rezultatul unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea California din Los Angeles (UCLA) vine sa confirme, inca o data, ca este asa.

Si, pentru ca in aceasta perioada s-au dat si inca se mai sustin examene, va prezentam concluziile studiului amintit. Cercetatorii au stabilit ca fructoza din siropourile cu care se indulcesc sucurile poate fi vinovata de rezultatele proaste de concentare. Pe termen lung, ea poate reduce capacitatea de memorare, de gandire, de logica si poate afecta chiar si coeficientul de inteligenta.

Iar daca sucurile mai contin si conservanti, aditivi alimentari si e-uri care mai de care cu denumiri necunoscute, efectul este garantat.

 Specialistii de la UCLA au realizat studiul pe animale de laborator, care au baut timp de sase saptamani suc indulcit. Dupa aceasta perioada, animalele nu s-au mai descurcat la fel de bine ca inainte de experiment prin labirinturile  complicate in care au fost trimise, iar miscarile lorau fost mult mai lente.

 In plus, specialistii au efectuat analize la nivelul creierului animalelor si au constatat ca numarul conexiunilor cerebrale a scazut semnificativ dupa efectuarea studiului.

 „Neuronii animalelor de laborator nu mai functionau la parametri normali si, de aceea, soarecii nu mai gandeau clar si nu-si mai puteau aminti traseele pe care le invatasera cu sase saptamani inainte, pentru a iesi din labirint”, arata Fernando Gomez-Pinilla, coordonatorul studiului.

 Specialistii recomanda in schimb alimentele bogate in acizi grasi Omega 3, precum sardine, macrou, hering, somon, ton, alune, nuci, seminte de in, care au rolul de a stimula memoria, mai ales in perioada examenelor.

Iar nevoia de zaharuri pe care organismul o are poate fi satisfacuta prin consumul de fructe dulci si miere.

De altfel, din aceasta primavara, Uniunea Europeana interzice, oficial, zaharul in sucurile naturale de fructe. Pe piata vom gasi in continuare bauturi care contin indulcitori, insa etichetele trebuie sa fie foarte clare, pentru ca nimeni sa nu le confunde.

Excluderea zaharului din sucurile naturale este o lovitura pentru  producatorii care nu mai pot trece pe etichete inscriptia „fara adaos de zahar”, ca sa atraga clientii. Cu atat mai putin pe sticlele de nectar, facut din pulpa de fructe si apa, care chiar daca nu contine zahar, are indulcitori.

Tot pe etichete trebuie sa existe si informatii despre toate fructele din care este facut un suc. Daca sunt mai mult de trei fructe, pe eticheta trebuie sa existe  inscriptia „amestec de fructe”.

Mai mult, Uniunea Europeana a adaugat si rosiile pe lista „fructelor” din care se pot face sucuri naturale, asa ca si sucul de rosii se va supune acestor reguli.


Categorii: Mind & Spirit

Adaugati un comentariu


 

*