Conducerea unei clinici private din Salaj, in instanta, pentru o frauda de peste 1,6 milioane de lei
Managerul si directorul medical sunt acuzati de procurori ca, timp de 7 ani, au facut internari fictive si au decontat din bugetul asigurarilor de sanatate tratamente inexistente.
Procurorii din Salaj au finalizat, saptamana aceasta, intocmirea rechizitoriului in cazul manegerului si al directorului medical ai unei clinici private, dispunand trimiterea a cestora in judecata. Cei doi sunt acuzati ca au fraudat cu peste 1,6 milioane de lei bugetul asigurarilor de sanatate, insusindu-si banii care ar fi trebuit sa fie cheltuiti pentru decontarea tratamentelor pacientilor.
Potrivit procurorilor, Leontin Babtan si Ioana Viorica Rotaru, managerul, respectiv directorul medical al Centrului de Recuperare Tratament si Ingrijire Acasa, din Zalau, ar fi fraudat in mod repetat bugetul CJAS Salaj, producand in decurs de 7 ani un prejudiciu de 1.627.776 de lei. Faptele s-au petrecut in perioada 2008 – februarie 2015, frauda fiind comisa prin intocmirea de cocumente false pe baza carora au fost decontate tratamente inexistente.
Conform rechizitoriului intocmit de procurori, in perioada mentionata, managerul si directorul medical de la unitatea medicala privata au intocmit 63 de rapoarte de decont care contineau date fictive, inserate in 627 de foi de observatie. Cele 63 de rapoarte atestau prestarea unor servicii medicale care nu fusesera prestate in realitate, cei doi incasand astfel banii aferenti decontati de CJAS Salaj.
Desi erau la curent cu problemele majore ale sistemului de Sanatate, nu le-a pasat ca furand din banii pacientilor, bolnavii care aveau nevoie de tratament compensat nu mai puteau beneficia de decontare pentru ca fondurile CJAS se iroseau. Timp de 7 ani, si-au indesat in buzunare bani furati din fondurile destinate bolnavilor, iar frauda nu a fost constatata decat in iarna aceasui an, atunci cand reprezentantii CJAS au sesizat procurorii, iar Casa de Asigurari s-a constituit ca parte civila in dosar, pentru a-si recupera prejudiciul.
Ancheta demarata ulterior de procurori a scos la iveala frauda pe care managerul si directorul medical o comisesera cu mare consecventa, timp de 7 ani. Cu ocazia perchezitiilor efectuate au fost descoperite documente din care rezulta ca fusesera inregistrate internari fictive in baza carora fusesera intocmite foi de observatie si se decontasera apoi tratamente inexistente.
Anchetatorii au adunat astfel suficiente probe, pe baza carora au intocmit rechizitoriul si au dispus trimiterea celor doi in judecata.
Managerul Leontin Babtan este acuzat de inselaciune in forma continuata, fals intelectual in forma continuata si uz de fals in forma continuata, in timp ce directorul medical, Ioana Viorica Rotaru, va trebui sa dea socoteala in fata judecatorilor pentru complicitate la inselaciune in forma continuata si fals intelectual in forma continuata.
Daca vor fi gasiti vinovati, cei doi risca sa petreaca ani buni dupa gratii, pe langa faptul ca vor fi obligati sa restituie si prejudiciul.
Fundatia ACASA, in cadrul careia functioneaza Clinica de Recuperare, Tratament si Ingrijire „Acasa” Zalau, a fost infiintata in anul 2000, de 16 persoane fizice si juridice romane si olandeze, pentru a oferi servicii de ingrijire la domiciliu. Din anul 2004 ofera si servicii de recuperare in sistem ambulator si de spitalizare continua si se adreseaza in special copiilor si adultilor cu deficit motor cauzat de afectiuni neurologice, reumatice, cardiovasculare, respiratorii, geriatrice, posttraumatice/ortopedie si oncologie.
Despre complicii de la Casa de asigurari , nimic? cum sa-i finanteze de 14 ani? Nu au fost controale? Astept anuntul ca au fost arestati complicii de la CNAS!