Cooperare romano-elvetiana pentru implementarea serviciilor medico-sociale

22 februarie 2014 | 0 comentarii |

Conferinta „Servicii de sanatate si sociale integrate” si evenimentul de lansare a proiectului de cooperare s-a bucurat de participarea unor lectori nationali si internationali care au prezentat experiente relevante in domeniul furnizarii de servicii medicale si sociale integrate la nivelul comunitatii.

 

conferintaIn acest week-end, hotelul Ronda Majestic din Bucuresti a fost gazda unei Conferinte internationale cu tema Servicii de sanatate si sociale integrate”- „Cresterea accesului la servicii medicale si sociale integrate la nivelul comunitatii”, organizata in cadrul unui program de cooperare romano-elvetian, avand ca tema reformele in domeniul Sanatatii, semnat de Consiliul Federal Elvetian si Guvernul Romaniei, in 2011 si care se va incheia in 2019. Programul si-a propus dezvoltarea capacitatii autoritatilor locale din trei judete, respectiv Botosani, Salaj si Tulcea.

Conferinta, desfaurata pe parcursul zilelor de vineri si sambata, a marcat totodata si debutul programului de cooperare, printre participanti numarandu-se secretarul de stat din Minsterul Sanatatii, Adrian Pana, impreuna cu reprezentanti ai autoritatilor din cele trei judete selectate in proiect, reperezentanti ai Asociatiei Romane de Sanatate Publica si Management Sanitar – care are rol de formator in cadrul programului, precum si lectori nationali si internationali care au prezentat experiente relevante in domeniul furnizarii serviciilor medicale si sociale integrate la nivelul comunitatii.

Printre temele dezbatute la conferinta s-au numarat Dezvoltarea capacitatii autoritatilor locale pentru a elabora si sa implementa proiecte”, „Servicii comunitare de sanatate si sociale in Romania”, „Experiente internationale in domeniul serviciilor medico-sociale integrateetc.

 

CAG Buzau-servicii medico-socialeProiectul demarat cu ocazia conferintei din Capitala se adreseaza comunitatilor rurale si oraselor mici si are drept scop dezvoltarea de modele functionale de servicii sociale si de sanatate, integrate si gestionate la nivel local cu scopul imbunatatirii accesului la ingrijiri de sanatate si servicii sociale, in special pentru populatia defavorizata, printr-o stransa colaborare intre serviciile comunitare medicale si sociale. Programul este rezultatul acordului-cadru incheiat in data de 19 decembrie 2011, intre Consiliul Federal Elvetian, reprezentat de catre Agentia Elvetiana de Dezvoltare si Cooperare si Guvernul Romaniei-reprezentat de catre Ministerul Finantelor Publice si Ministerul Sanatatii, acord privind implementarea Programului de Cooperare Elvetiano – Roman ce vizeaza reducerea disparitatilor economice si sociale in cadrul Uniunii Europene extinse. Obiectivul general al proiectului este de sprijinire a Romaniei pentru imbunatatirea accesului la serviciile sociale si de sanatate, precum si de crestere a calitatii serviciilor medicale. Bugetul total alocat de catre Guvernul Elvetian este de 10.000.000 CHF pentru perioada decembrie 2011 – decembrie 2019, partea romana asigurand o cofinantare de 1.500.000 CHF, prin Ministerul Sanatatii.

Programe de servicii medico-sociale au fost implementate in Romania si prin intermediul Crucii Alb-Galbena, cu sprijinul Flandrei de Est. La nivelul judetului Buzau, acest sistem functioneaza cu succes, de zece ani.

 


Adaugati un comentariu


 

*