REPORTAJUL DE DUMINICA: De la biserica din rucsac la biserica maramureseana de acasa

13 aprilie 2014 | 0 comentarii |

Maine, Inaltpreasfintitul arhiepiscop Ciprian este asteptat sa oficieze sfintirea noii Case a Domnului din curtea Divziei 2 Infanterie Getica Buzau. Iar astazi, de Sarbatoarea Floriilor- ziua sa onomastica, militarul Florinel Enache, grav ranit in Afganistan, a primit felicitari si o veste buna din partea MapN. Ieri, militarii buzoieni au sarbatorit in avans, Ziua Fortelor Terestre.

 

Preotul Alexandru Tudose

Preotul Alexandru Tudose

Despre credinta se vorbeste in fel si chip si nu e loc nicicum sa intorci adevarul pe care fiecare il graieste si il crede. Cand ajungem sa discutam cu militarii romani abia intorsi din cel mai fierbinte loc al planetei, Afganistanul, credinta in Dumnezeu devine acoperamant al sufletului si pavaza pentru misiunea urmatorilor camarazi care ies in prima linie.

Cand au plecat de acasa, in afara de pozele cu copiii si sotia, militarii si-au pus in rucsac si o parte din credinta invatata de la mama. Pare ca aceasta i-a aparat pe majoritatea si le-a dat puterea sa ajunga acasa teferi. Despre sufletul militarului care isi ridica privirea grea spre cer, din nisipul periculosului Afganistan, poti spune doar ca acela este momentul suprem in care crestinul se roaga la Dumnezeu. O ruga atat de fierbinte, transformata de romanii nostri in biserica departe de casa. In Irak una si in Afganistan alta. Pe prima si-au adus-o acasa, la Buzau, in cealalta inca se roaga pana cand vor preda comanda, armatei afgane.

 

Biserica maramuresana

Biserica maramuresana

Ruga le-a dat sanatate trueasca si sufleteasca. Militarii din prima linie pot primi orice ofensa, insa pe cea a lipsirii de credinta nu o pot ierta.

La peste 10 ani de razboi, despre soldatii acestia pe care noi, cei de acasa, prea putin ii cunoastem sau care ne impresioneaza doar cand aflam dintr-o stire ca s-a mai intamplat o nenorocire, vreau sa va povestesc astazi. Despre ce inseamna credinta pentru un soldat pe timp de razboi si despre cum si-au scos ei biserica din rucsac si au facut-o mai mandra acasa, in curtea Divziei 2 Infanterie Getica din Buzau, vom vorbi cu preotul soi cu comandantul unitatii.

Avem in fata o constructie de 170 de metri patrati- aria locuibila si inalta de 31,26 de metri. Cea mai mare biserica militara maramureseana ridicata vreodata in Romania si a doua din Buzau, dar singura militara de acest fel. Poate aduna 150 de oameni in uniforma inauntru, insa Casa Domnului, dupa cum isi incepe povestirea preotul capelan Alexandru Tudose, va fi deschisa tuturor buzoienilor care vor sa-si ridice privirea spre cer.

 

Pr. Al. Tudose, in prima biserica in care va sluji ca preot militar

Pr. Alex. Tudose, va sluji aici ca preot militar

„Am inceput constructia pe 28 octombrie 2013 si am terminat-o pe 4 martie 2014. Biserica s-a realizat cam in 90 de zile lucratoare. Este din lemn de stejar si de rasinoase. Era nevoie de o biserica militara. In armata este o traditie. Din 1996 incoace s-au construit in tara 15 biserici din lemn, nu le amintesc pe cele de zid. Biserica aceasta maramureaseana prinde din ce in ce mai mult. Ne-am intors la inceputurile creatiei, cand se construiau biserici din lemn. Mesterii maramureseni de la Barsana si-au dat clasa. Au lucrat pana acum 22 de biserici, dar dupa spusele lor, biserica noastra de la Buzau este cea mai mare reusita. Este cea mai mare biserica militara (dupa bisericile de la Barsana si Sapanta – n.r.). Noi vrem sa slujim aici si noaptea, in fiecare zi de denie din saptamana care urmeaza. Daca ar fi sa fac o comparatie intre activitatea mea de aici si cea din Afganistan, Slujba mea de Inviere din 2012 s-a desfasurat in mare secret si in mare intuneric. Nu mi-au dat voie nici macar sa folosesc un bec de 40 de W si la o altitudine joasa, sa nu se vada. Acum, in Romania, avem nevoie de lumina, de confort, aici avem usi sculptate in stejar, de un fost soldat de la unitatea militara”, spune cu ochii mereu spre mandretea de biserica, preotul Tudose.

 

P1040942Vorbim despre o constructie care pare din strada o fala, insa o data ce ii afli povestea cazona, in mod exclusiv, alta trebuie sa fie ideea care te insoteste atunci cand te gandesti ca Buzaul va avea asa un loc aparte de inchinaciune.

Parintele Tudose spune ca este necesar ca luni, 14 aprilie, Inalt Prea Sfintului arhiepiscop Ciprian Campineanul sa vina la orele pranzului pentru a oficia slujba de sfintire a noii Case a Domnului dorita de militari. De luni seara, in biserica din lemn din curtea Diviziei 2 Getica se vor inalta cantecele premergatoare Invierii. „Este o binecuvantare ce imi da voie sa imi incep serviciile religioase in aceasta bierica. De data aceasta voi avea o biserica in care sa-mi strang oamenii. Pana acum am purtat-o in suflet si in rucsac. Am mers cu ea si cu Evanghelia in Afganistan, unde am dus totul in rucsac si am vazut ce inseamna aceasta mangaiere pentru militari”, spune intrerupt, ca si cand vrea mereu sa adauge si altceva, preotul Tudose.

 

G-ral Lucian Foca Dincolo de usa bisericii militare maramuresene mergem catre partea cazona. Generalul de brigada dr. Lucian Foca, comandantul Diviziei 2 Infanterie Getica argumenteaza aparte necesitatea acestui lacas.

Odata cu plecarile noastre in teatrele de operatii, din 2002, in Irak, Balcanii de Vest sau Afganistan militarii au avut nevoie, atunci cand au plecat la lupta, in afara de casca de chevlar si de vesta antiglont, si de un acoperamant spiritual. Ei l-au luat pe Mantuitorul nostru Iisus Hristos si mai apoi pe preotul militar cu ei in misiune. Departe de tara, pe pamanturi straine, nu au avut un loc in care sa se inchine inainte sa plece in misiune, un loc de la care sa plece in misiune si la care sa se intoarca si sa multumeasca. Si-au facut cu propriile maini, biserici”, ne ajuta generalul Foca sa intelegem starea de spirit a militarului aflat in teatrele de operatii, unde pericolele razboiului pandesc la fiecare pas.

 

P1040941Biserica din curtea Diviziei 2 va fi deschisa buzoienilor si se doreste a deveni un loc atat de frumos incat sa ramana amintire intr-o fotografie pentru cuplurile care doresc sa se casatoreasca.

Generalul Foca gandeste proiectul asa cum spune ca a vazut in multe locuri din lume. Va fi West Point-ul de Buzau, cu adaptare la ceea ce ne este noua specific, desigur. „Cred eu ca va deveni cel mai frumos loc. In jur va fi un parc atat de frumos, incat toti tinerii vor dori sa se casatoreasca aici sau sa-si boteze aici, copiii. Eu, personal, va voi chema sa facem o demonstratie despre cum trebuie sa se casatoreasca niste tineri. Va fi in stil romanesc, cu militari de la Divizia 2 si de la Brigada de Garda, pentru ca ei sa vina cu uniformele lor frumoase pentru a face ceva exceptional pentru casatoria unui tanar ofiter”, isi marturiseste sperantele, fara falsa modestie, generalul buzoian.

Maine, militarii Diviziei 2 Infanterie il asteapta pe Inaltpresfintitul Ciprian Campineanul, arhiepiscopul Buzaului si Vrancei, sa vina la ei acasa, pentru a oficia slujba de sfintire a noii Biserici, astfel incat Lumina Invierii sa se  aprinda si aici.

 

Acasa la Florinel Enache

Acasa la Florinel Enache

Astazi, de Sarbatoarea Floriilor, Armata dovedeste ca nu-si lasa niciodata soldatii in urma. 26 de eroi romani s-au inaltat la cer numai din Afganistan, iar cateva zeci sunt raniti. Plutonierul adjutant Florinel Enache din Gura Calitei –Vrancea a fost grav ranit, pe 4 mai 2012. In urma exploziei unui dispozitiv improvizat, Florinel a ramas fara ambele picioare si fara mana stanga. A urmat o perioada lunga de interventii si recuperari medicale, iar in ultimii doi ani a devenit modelul militarilor care au trecut prin misiuni, in plin camp de razboi.

Florinel Enache a fost internat inclusiv in SUA, la spitalul Walter Reed, unde doctorii au luat o decizie dificila, i-au taiat si mai mult din picioare, pentru ca infectia avansa rapid in corp. In timpul recuperarii medicale, considerata de specialisti o reala minune, vranceanul a trecut prin zeci de operatii complicate si multiple anestezii totale. In timpul sederii in spitalul american, eroul roman a fost vizitat de doua ori de presedintele Barack Obama, care l-a sustinut permanent.

Florinel Enache a vazut in in America, militari care se intorsesera din Afganistan cu diverse amputatii si care primeau maini sau picioare noi. De atunci isi imagineaza cum va fi sa mearga din nou. Medicii i-au spus insa ca nu e inca pregatit. Anul trecut, militarul a fost adus acasa si internat timp de o jumatate de an intr-o rezerva speciala, din Spitalul Militar din Bucuresti.

 

Sursa foto: MAp.N

Sursa foto: MAp.N

Revenit in satul vrancean Gura Calitei, a fost vizitat de nenumarate ori de reprezentantii Diviziei 2 Infanterie Getica din Buzau si de ministrul Apararii, Mircea Dusa. La 46 de ani, dintre care 23 de serviciu militar, plutonierul Florinel Enache, eorul national care a supravietuit miraculos in Afganistan, a primit de la generalul de brigada dr. Lucian Foca – vestea ca va fi reangajat la Brigada 280 Unirea Principatelor Romane din  Focsani, pe o functie care-i va permite sa fie util si sa stea alaturi de camarazii sai.

Sa vedeti ce inseamna vointa unui om de a supravietui, cata tarie si forta poate sa existe intr-un militar care desi ranit grav, si-a revenit miraculos, iar ajutat de familie si ceilalti militari unde a activat a reusit sa-si refaca fizicul si psihicul. Dupa o evaluare la spitalul Militar Central si daca echipa medicala isi va da avizul si cred ca nu exista nici un motiv sa nu i-l dea, el va lucra intr-o unitate militara din Focsani, alaturi de colegii lui. Bineinteles ca ii vom asigura niste conditii speciale. Cu mana pe care o mai are si o minte extrem de limpede el va munci acolo si va promit ca va face performanta. Are o vointa extraordinara. Evident, va fi o munca de birou, dar noi avem nevoie de el acolo ca model si el are nevoie de noi ca suprot moral si psihic, pentru ca dorinta lui cea mai mare a fost sa munceasca intr-o unitate militara”, ne spune comandantul Diviziei 2 Infanterie Getica, generalul Foca.

 

Preotul Alexandru Tudose, la prima sa biserica in care va sluji ca preot militarIn saptamana care sta sa inceapa, credinta poate ca infioara mai puternic decat oricand in an. Lasa un loc pe care sa il umplem cu ceva frumos. Si vestea unei biserici altfel decat cele care se ridica intempestiv la fiecare jumatate, poate chiar sfert de cartier, in orasul Buzau, este motiv sa apreciem ca Invierea este un moment de credinta de netagaduit.

La fel si vestea extraordinara pe care Florinel Enache, eroul din Afganistan a primit-o chiar de ziua lui, dupa doi ani de la tragicul accident. Astazi, in ziua de Florii, militarul erou din localitatea vranceana situata langa Rm. Sarat a fost felicitat acasa, cu ocazia onomasticii, de conducerea Diviziei 2 Infanterie Getica.

Militarii nu o considera credinta ca pe o datorie, ci ca pe necesitate dobandita acolo unde nisipul stergea oricea speranta, iar durerea se infiera aprig in casca, arma, blindat si pana la urma, in suflet.

Ieri, militarii buzoieni au sarbatorit in avans, Ziua Fortelor Terestre. Timp de cateva ore, la Complexul comercial  Aurura Shoping Mall, buzoienii au putut admira o expozitie de armament si tehnica militara, echipamente din dotarea unitatilor de comunicatii si informatica, geniu, parasutisti sau forte speciale. Nu au lipsit cainii specializati in depistarea dispozitivelor explozive, nici robotii folositi la dezamorsarea acestora, nici fanfara care, in tinuta de gala, a interpretat cantece patriotice.

Le uram si noi LA MUILTI ANI!

 

Sursa foto: Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei

Sursa foto: Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei

UPDATE 14 aprilie: IPS Ciprian Campineanul a oficiat slujba de sfintire a bisericii cu hramul „Pogorarea Sfantului Duhpe care militarii buzoieni o vor avea de acum la dispozitie pentru a se ruga, a se  reculege sau a multumi lui Dumnezeu.

Ne-a invrednicit Dumnezeu ca, in prima zi a Saptamanii Sfintelor Patimiri ale Mantuitorului Iisus Hristos, sa savarsim slujba de binecuvantare si sfintire mica, de aceasta data, a unui nou locas de cult ridicat, dupa multe eforturi si osteneli, intr-un frumos stil romanesc, prin excelenta, maramuresean – biserica de lemn a Armatei. S-au depus foarte multe eforturi, s-au cheltuit sume importante de bani, s-au strans materialele necesare pentru ca aceasta unitate militara sa aiba parte de un sfant locas ei, in care sa se roage, ori de cate ori simt nevoia, nu numai in duminici si sarbatori, ci si in zilele de rand, cand sunt la serviciu, toti cei care lucreaza aici – ofiterii, maistrii, soldatii, personalul civil, dar si dumneavoastra, credinciosii“, a apreciat IPS Ciprian, in prezenta soborului de preoti impreuna cu care a oficiat slujba de sfintire, a militarilor, a oficialitatilor si a numerosilor credinciosi civili prezenti la eveniment.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*