Cresterea numarului adultilor infectati cu HIV, o noua provocare pentru medicii infectionisti

24 septembrie 2015 | 0 comentarii |

Anul trecut au fost inregistrate 900 de cazuri noi la nivel national, iar anul acesta inca 333, pana la sfarsitul primului semestru, iar odata cu valurile de imigranti medicii spun ca vor aparea noi provocari la care Romania va trebui sa faca fata. 

 

congres-sano-hep2015Zilele acestea a avut loc, la Galati,  o dezbatere cu tema „Infectia HIV – problematica si aspecte medico-sociale”, eveniment organizat de Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA, in colaborare cu Spitalul de Boli Infectioase Cuvioasa Paraschiva din localitate. La dezbatere au participat medici din Galati si Braila, alaturi de reprezentanti ai UNOPA, in cadrul evenimentului fiind organizata si o intalnire intre pacienti cu HIV din judet, medici specialisti, psihologi si reprezentanti ai asociatiei de pacienti.

Pe parcursul discutiilor, participantii au atras atentia asupra faptului ca  numarul persoanelor adulte infectate cu HIV este in crestere in Romania, conform ultimelor statistici, numarul pacientilor inregistrati la sfarsitul luni iunie fiind de 13.277, la nivel national. Dintre acestia, 900 au fost diagnosticati pe parcursul anului trecut, iar 333 au fost depistati in primele sase luni ale anului in curs. Totodata, medicii si-au exprimat ingrijorarea fata de implicatiile pe care le-ar putea avea valul de imigranti care vor ajunge in tara noastra, temandu-se ca va exista riscul ca incidenta acestei boli sa creasca, desi autoritatile sustin ca imigrantii nu prezinta niciun risc pentru sanatatea publica.

 

imigranti 2In acest sens, medicul Manuela Arbune, seful Sectiei I de la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Galati spune ca anul acesta apare un factor de risc in plus fata de anii anteriori, reprezentat de valul de imigranti care vor primi adapost in Romania.  „S-ar putea, prin statutul nostru de prima linie de granita a UE, in noul context european, sa fie nevoie sa facem fata la mai multe testari, monitorizari si poate problema se redimensioneaza si in acest sens. Poate si autoritatile ar putea sa fie interesate de acest lucru, in conditiile noilor valuri de imigranti pe care le asteptam”, a declarat medicul specialist, in cadrul dezbaterii.

Recunoscand ca la nivel national s-a schimbat perceptia si atitudinea autoritatilor fata de aceasta maladie, in sensul ca nu mai sunt probleme in privinta fondurilor destinate achizitionarii de medicamente pentru pacienti, dr. Arbune a mentionat ca exista inca sincope. „Ne putem manifesta unele nemultumiri legate de modul in care sunt gestionate aceste fonduri, in sensul achizitiilor la timp. Achizitiile se fac pentru medicamente, ele vin, dar problemele au ramas in privinta  incadrarii in termenele care sunt stabilite pentru a  asigura continuitatea terapiei”, a punctat medicul galatean.

 

simpozion HIVDr. Manuela Arbune si-a manifestat ingrijorarea si fata de cresterea numarului de adulti infectati cu HIV inregistrati in ultima perioada, spunand ca acest fenomen impune si o noua abordare a pacientilor din partea medicilor, nemai fiind vorba de pacientii cu care acestia erau obisnuiti pana in urma cu cativa ani. „Daca acum trei ani vorbeam de un procent de 80 la suta de pacienti infectati cu HIV proveniti din cohorta ’88-’90, deci cu ani de nastere in acest interval, astazi proportia s-a schimbat prin descoperirea de noi cazuri. Sunt pacienti infectati pe alte cai decat calea nosocomiala pe care o cunosteam la cohorta noastra, ceea ce lanseaza provocari noi relatiei cu pacientii; nu mai sunt acei pacienti ascultatori, copii, asupra carora ne puteam manifesta o oarecare autoritate, ca si parintii. Sunt acum pacienti mai in varsta decat noi. Sfaturile noastre nu mai rezoneaza cu varsta lor, sunt persoane adulte care doresc sa isi impartaseasca experienta acumulata, vor sa porneasca in viata, sa-si faca familii, sa isi demonstreze ca pot sa realizeze ceva, dar acest demers nu este usor”, a explicat medicul infectionist.

 


Categorii: Actual, Dezbateri, Medici

Adaugati un comentariu


 

*