Criza de medici din spitalele buzoiene s-ar putea rezolva

12 iulie 2012 | 2 comentarii |

Promisiunea ministrului Cepoi de a debloca inca 2.500 de posturi in spitale, da sperante conducerilor spitalelor buzoiene, care din cele 31 de posturi de medici de care ar avea nevoie s-ar multumi cu 14-15  medici noi. La seria din primavara acestui an, cand s-au deblocat 500 de posturi, SJU Buzau a primit 4, din cele 14 posturi de medic solicitate.

 

Ministrul Sanatatii, Vasile Cepoi, promite ca ar putea fi deblocate inca 2.500 de posturi de medici si asistenti pentru spitalele publice din sistem, pe langa cele 500 deja deblocate in luna mai.

El recunoaste astfel ceea ce conducerile unitatilor sanitare, organizatiile profesionale si sindicatele din sanatate arata de multa vreme, ca sistemul sanitar are un deficit de 21.000 de medici, asistenti medicali si infirmiere, iar 3.000 de angajati inseamna minimul necesar pentru ca unitatile medicale sa-si poata  desfasura activitatea .

Daca si in ce masura promisiunea ministrului Cepoi se va concretiza este greu de spus in acest moment, avand in vedere faptul ca indeplinirea acestui deziderat este conditionata de disponibilitatile financiare din sistem si noua evaluare a reprezentantilor FMI.

 

31 de medici lipsa numai la Spitalul Judetean

 

Conducerile spitalelor buzoiene spera ca deblocarea celor 2.500 de poosturi anuntate va deveni realitate. In acest fel ar putea fi posibila acoperirea macar in parte a necesarului de medici din sistem, mai ales ca in mai nu s-au aprobat decat patru posture pentru Spitalul Judetean de Urgenta, din cele peste 20 solicitate pentru cele patru spitale din judet.

Potrivit schemei de personal, avem un deficit de 31 de medici in spitalul Judetean, dar noi ne-am multumi sa primim aprobare macar pentru 14 medici, 30 de asistenti si 25 de infirmiere, cat am solicitat in primavara si cu ajutorul carora s-ar putea acoperi strictul necesar. Daca atunci ni s-au deblocat patru posturi de medic, tinand cont ca au fost disponibile 300 pentru toata tara (200 din cele 500 deblocate in mai au fost rezervate unui spital nou din Iasi), acum avem speranta ca am putea primi inca 10 posturi pentru a angaja specialistii de care avem nevoie”, a declarat dr. Ion Draghici, directorul medical al SJU Buzau, mentionand ca medicina de urgenta, neurologia, bolile infectioase si ORL sunt cele mai deficitare specialitati medicale.

 

Spitalul Rm. Sarat s-ar multumi cu 20 de asistenti si infirmiere

 

La Spitalul Municipal Rm. Sarat, managerul Adrian Danielescu spune ca s-ar multumi si numai cu 5-10 asistenti medicali si 10-12 infirmiere in plus, pentru ca atat ne mai permite bugetul, in conditiile in care nu ni s-a spuplimentat nici cu cele opt procente care s-au recuperate la salarii, iar in decembrie ar putea veni o noua povara salariala odata cu intregirea completa a salariilor micsorate de Guvernul Boc”.

In ceea ce priveste posturile pentru medici, Danielescu arata ca la Rm. Sarat nu ni s-a deblocat niciun post in etapa din primavara, dar incercam sa ne descurcam si sa asiguram ramnicenilor servicii medicale cat mai complete, atat in spital cat si in ambulatoriul de specialitate integrat. Speram chiar ca unitatea medicala sa poata primi gradul III la noua evaluare. Am adus deja la Ramnic un gastroenterolog (redzident in ultimul an), competent sa efectueze si endoscopie gastrica (avem deja un nou endoscop), avem promisiuni si pentru un medic de medicina legala si pentru un ORL-ist, asa ca vom reusi sa acoperim specialitatile medicale pentru care avem aparatura si sa oferim servicii complete si de calitate”, sustine managerul spitalului ramnicean.

 

Calculele ministrului Cepoi

 

Problema deblocarii posturilor din spitale este insa conditionata, dupa cum insusi ministrul Sanatatii o recunoaste, de economia nationala si de conditionalitatile financiare pe care le avem cu institutiile financiare internationale”, asa ca cele 2.500 de posturi sunt, deocamdata, doar o promisiune fara acoperire.

Dupa ce se finalizeaza calculele cu cresterea cheltuielilor salariale prin aceasta crestere de 8% si dupa ce avem o noua evaluare a FMI, vom reveni asupra acestei probleme, incercand sa deblocam noi posturi. Sunt peste 45.000 de posturi vacante in sistemul de sanatate, 21.000 s-au vacantat dupa blocarea posturilor, nevoia strict necesara, acuta este de 3.000 de posturi. Am deblocat 500, sper sa mai deblocam 2.500, a declarat ministrul Cepoi cu prilejul intalnirii cu reprezentantii autoritatilor locale, cu profesionistii din domeniul medical si cei ai ONG-urilor pentru a discuta despre noua Lege a Sanatatii.


Categorii: Stiri

Comentarii (2)

  1. MARA spune:

    Asa e,organele locale ar putea da o mana de ajutor;s-ar mai scurta cozile si timpul de asteptare la cabinetele medicale.

  2. Un buzoian spune:

    De 4-5 ani tot ne dorim un minim de medici dar de fiecare data cei doritori a veni in Buzau au fost mult sub asteptari. Acum, fiindca mai depindem si de minister in privinta deblocarii posturilor, sperantele sunt si mai mici.
    Consiliul judetean si primaria ar trebui sa-si uneasca eforturile si sa le asigure macar o cazare in apartamente inchiriate de la stat. Cu salariile mizere cu care sunt ”onorati” nu-si pot plati o gazda.
    Pacientii spera. directorii spitalelor spera, iar politicienilor putin le pasa (ei doar promit ca tot nu costa nimic).
    De furat se gaseste intotdeuna pentru politicieni dar ca sa plateasca cativa medici nu se gasesc niciodata bani. Trebuie sa fii extrem de ”FRAIER” ca sa tot crezi, guvernare de guvernare, ca sanatatea si invatamantul constiuie o prioritate.

Adaugati un comentariu


 

*