Cum vrea CNAS să eficientizeze cheltuielile din sănătate
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Horațiu Moldovan, a anunțat o serie de măsuri prin care se dorește creșterea gradului de adresabilitate și a calității serviciilor de sănătate, concomitent cu .
Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Horaţiu Moldovan, a declarat că planul de reformă anunțat de Guvern pe domeniul sănătății vizează eficientizarea cheltuielilor, concomitent cu creșterea calității serviciilor medicale. „Acest plan are multe componente şi el va avea succes doar dacă va fi adoptat în integralitate, pentru că prin acest plan vom economisi bani din anumite domenii şi vom pune acei bani în acele domenii pe care le considerăm prioritare din analizele pe care le-am făcut privind cheltuielile în sănătate, astfel încât să putem să punem pacientul în centrul acestui sistem şi să consolidăm relaţia media-pacient, să reparăm această relaţie”, a afirmat președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Horațiu Moldovan, în conferința de presă susținută la Palatul Victoria, alături de premierul Ilie Bolojan și ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete.
Președintele CNAS a subliniat că, în primul rând, este nevoie de o resetare a relației medic-pacient, „e nevoie de creșterea încrederii sau, mai bine zis, aș îndrăzni să spun, de redobândirea încrederii pacientului în sistemul sanitar și, în același timp, este nevoie de recâștigarea prestigiului profesional al medicului. Desigur, măsurile pe care le luăm, împreună cu Ministerul Sănătății, de eficientizare a cheltuielilor din sănătate sunt în același timp măsuri de creștere a calității actului medical, sunt măsuri care pun în centrul sistemului această asociere între pacient și medic”, a subliniat Moldovan.
Medicii de familie, mai bine plătiți
Astfel, în asistența medicală primară, unde „în momentul de faţă există o combinaţie, un mix de plată, plata per capita şi plata per serviciu”, se preconizează creșterea nivelului de decontare pe servicii.„În prezent, 35% din sumele decontate medicilor de familie sunt în plata per capita şi 65% sunt în plata per serviciu. Dorim să creştem nivelul de decontare a serviciilor medicale, pentru că dorim să stimulăm realizarea serviciilor medicale. Să fie foarte clar, nu se vor duce bani din segmentul medicinei de familie în alt segment. În acelaşi buget vom inversa însă această balanţă sau vom creşte ponderea plăţii per serviciu în detrimentul plăţii per capita, la 20 – 80%”, a explicat Horaţiu Moldovan. Acesta a menționat că veniturile medicilor de familie vor avea de suferit doar dacă au pe listă peste 4.500 de pacienţi, în cazul cărora va exista „o scădere globală de 11%. Cei care vor avea sub 4.500 de pacienţi vor avea însă o creştere globală a veniturilor cu până la 11%, pentru că noi, practic, dorim prin această măsură să oferim o creştere a calităţii serviciilor medicale”, a subliniat președintele CNAS.
Acesta a mai spus că se va renunța deficinitiv la procedura regularizării la 11 luni, iar banii rămași vor rămâne în bugetul FNUASS și vor fi redirecționați către serviciile medicale oferite de medicii de familie.
De asemenea, se va elimina procedura actuală de înlocuire a medicului în perioada în care lipsește de la cabinet și „vom oferi posibilitatea ca în situația în care medicul de familie este în concediu, pacienții acestuia să poată să fie investigați, consultați de oricare medic de familie la care aceștia se adresează și, bineînțeles, acel medic de familie va fi plătit pentru serviciile pe care le prestează”.
Masuri de creștere a adresabilității în ambulatoriu
În planul de măsuri pentru eficientizarea cheltuielilor bugetare din zona de sănătate sunt prevăzute și măsuri „menite să reducă cheltuielile din zona de spitalizare continuă în jos spre zona de spitalizare de zi, iar din zona de spitalizare de zi, mai departe, către ambulatoriu de specialitate. În acest sens, a trebuit să facem o corecţie vis-a-vis de plata medicilor din ambulatoriul de specialitate. Multă lume s-a îngrijorat de faptul că acest plan de eficientizare a cheltuielilor înseamnă tăieri, reduceri din FNUASS. Nu este aşa, aceste măsuri se vor face în cadrul bugetului, fără a depăşi bugetul din anul acesta, cu suplimentarea necesară până la sfârşitul anului. De la 1 ianuarie vom face un gest corect faţă de ambulatoriul de specialitate, crescând tariful de la 5 la 8 lei. Încercăm şi de anul acesta să venim cu o corecţie pozitivă, de la 5 lei la 6,5 lei, dacă situaţia economică va fi favorabilă”, a mai spus Moldovan.
În ceea ce privește flexibilitatea programului medicului din ambulatoriul de specialitate, președintele CNAS a subliniat că se va da posibilitatea medicilor din acest sector „să își fracționeze norma săptămânală în maxim două contracte, pentru că vrem, în felul acesta, să venim în sprijinul pacienților din zonele defavorizate, din zonele izolate”, unde să-și deschidă cabinete cu fracțiuni de normă. De asemenea, medicii din spital care vor coborî în ambulatoriul spitalului public, vor avea posibilitatea să încheie și „contract cu fracțiune de normă pe zona privată, cu Casa de Asigurări de Sănătate, cu condiția ca programul în ambulatoriul de specialitate al spitalului să fie acoperit la maxim”.
Împărțirea banilor între spitale
Una dintre cele mai mari probleme, recunoaşte Moldovan, este împărţirea banilor în spitalele locale. O bună parte din sumele decontate de către state spitalelor merg către salarii, mai mult chiar decât pe serviciile prestate.
„Costurile de influenţe salariale, în 2025, depăşesc cu un 1 mld. lei cheltuielile aferente serviciilor medicale pe care spitalele le prestează. Cheltuielile cu influenţele salariale sunt în valoare 17 mld. lei, iar 16 mld. lei cheltuieli efective cu serviciile pe care spitalele le prestează. Este o situaţie alarmantă, este o situaţie care duce FNUASS la limita sustenabilităţii şi dacă nu luăm măsuri CNAS, împreună cu Ministerul Sănătăţii, în perioada imediat următoare, FNUASS va fi nesustenabil şi va avea impact şi efecte negative asupra tuturor celorlalte categorii de servicii pe care casa le oferă, inclusiv asupra medicamentelor”, mai spune Horaţiu Moldovan.
În ceea ce privește suma contractată de care beneficiază astăzi spitalele din România, fie că vorbim de spitalele publice, fie de spitalele private, șeful CNAS a precizat că se va ține cont în formula de calcul, de rata de utilizare a paturilor, de indicele de case-mix, de coeficientul de complexitate, dar și de istoricul internărilor pe care unitatea sanitară le-a avut. Pentru a se ajunge la un echilibru între cheltuielile cu spitalizarea, medicamentele și cheltuielile de personal, Moldovan spune că „trebuie să ne adresăm, practic, fiecărui capitol bugetar, dar în special celor care reprezintă o cotă foarte mare din FNUASS”.
De asemenea, se va ține cont de indicatorii de performanță ai managerului și ai șefului de secție, dar și ai fiecărui medic, care „vor fi raportați, obligatoriu, caselor de asigurări de sănătate și, bineînțeles, spitalele vor avea posibilitatea, într-o dovadă de transparență totală, să publice aceste date pe paginile proprii de internet”, a mai spus Moldovan.
O nouă metodologie de evaluare a medicamentelor
Referitor la medicamente, președintele CNAS a afirmat că „lucrăm împreună cu Ministerul Sănătății și cu alți parteneri instituționali la o nouă metodologie de evaluare a medicamentelor și de stabilire a prețului de decontare și de rambursare. Dorim, practic, să facilităm, să grăbim accesul medicamentelor pe piața din România și implicit pe lista medicamentelor compensate și gratuite în special a medicamentelor generice, după cum menționa și prim-ministrul, pentru că astăzi, acest lucru se întâmplă într-o perioadă de timp inacceptabil de lungă comparativ cu media europeană. De asemenea, din perspectiva partăjării prețului medicamentelor, există diferite practici la nivel internațional. În România există trei mecanisme, așa-numite mecanisme de price sharing, clawback, cost-volum și cost-volum-rezultat. (…) Noi am propus un nou mecanism hibrid, între cost-volum și cost-volum-rezultat, astfel încât și pentru contractele sau pentru o parte din contractele cost-volum să putem să cuantificăm și un beneficiu clinic al pacientului, astfel încât să putem să introducem mai mulți pacienți în cadrul acestor mecanisme de finanțare”.
De asemenea, se intenționează ca o parte dintre medicamentele foarte ieftine să fie excluse din listele de compensate și gratuite, pentru a lăsa loc medicamentelor mai scumpe, inovativelor sau genericelor scumpe, pe aceste liste. În același timp se dorește o reglementare privind aprovizionarea cu medicamente, în care vor fi cointeresați producătul și medicul, „care să ne ofere rapoarte sau feedback-uri periodice în legătură cu îmbunătățirea stării de sănătate a pacientului, astfel încât să putem să continuăm aceste tratamente”, a punctat Horațiu Moldovan.