Dobânzile noilor credite în lei se calculează după noul indice de referință

Începând de astăzi, 2 mai, noul indice care va fi folosit pentru calcularea ratelor la toate creditele noi luate de români de la bănci este IRCC. PSD-ALDE susţin că ratele românilor vor scădea astfel cu până la 18%, dar analiştii financiari spun că cei care s-au grăbit să deschidă şampania și să sărbătorească reducerea dobânzilor, crezând promisiunile Guvernului, vor constata că scăderile sunt de doar câţiva lei și se vor aplica doar creditele contractate după această dată, iar în timp s-ar putea trezi cu o volatilitate explozivă la dobânzile calculate pe baza IRCC, „fratele” vitreg al Roborului.

În ceea ce privește evoluția leului în raport cu principalele valute, cele mai mari pericole ar putea veni din partea dolarului american care, spun analiștii, s-a revigorat grație rezistenţei economiei americane, dobânzilor încă ridicate din SUA raportat la restul lumii şi eforturilor depuse de alte bănci centrale de a intra în linie cu mişcările Bancii Centrale americane (Fed).

Mai multe instituţii de prognoză întrevăd însă euro câştigând teren în faţa monedei americane, pe măsură ce anul acesta înaintează, iar accelerarea creşterii economice din zona euro în primul trimestru confirmă încrederea pe care Banca Centrală Europeană o are în capacitatea regiunii de a-şi reveni. Revenirea întăreşte încrederea în BCE într-un moment delicat, în care aceasta îşi schimbă strategia.

În ultima ședință a lunii aprilie, cursul euro a fost stabilit la 4,7582 lei, iar tranzacțiile s-au realizat în culoarul 4,756-4,76 lei.

Dolarul american s-a depreciat pe piețele internaționale, de la 4,2739 la 4,2440 lei, în timp ce cotațiile din piață fluctuau între 4,243 și 4,258 lei.

Moneda elvețiană fluctua între 1,139 – 1,143 franci/euro, astfel că media ei a coborât de la 4,1831 la 4,1678 lei.

Preţul gramului de aur a scăzut de la 175,4578 la 175,3093 lei, iar uncia de aur era cotată pe piețele specializate la 1.284 dolari.

Începând cu data de 2 mai, ratele la noile credite acordate consumatorilor vor fi calculate în funcție de noul indice de referinţă – IRCC, care va fi calculat de ca o medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2018. Rata de dobândă zilnică a tranzacţiilor interbancare reprezintă media ponderată a ratelor de dobândă cu volumele tranzacţiilor de pe piaţa monetarăinterbancară (indicele zilnic).

„Defunctulindice ROBOR va continua să fie aplicat împrumuturilor contractate înaintea datei de 2 mai.

Indicele ROBOR la trei luni, utilizat la calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a încheiat luna la 3,37%.

Indicele ROBOR la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a stagnat la 3,42%.

Indicele ROBOR la nouă luni, calculat în funcție de rata dobânzii plătită la creditele atrase de către băncile comerciale de la alte bănci, s-a oprit la 3,50%, iar cel la 12 luni la 3,55%.

 

La sfârșitul săptămânii trecute, euro a atins un minim al ultimilor doi ani de 1,1113 dolari, dar ieri, acesta urca la 1,1176 – 1,1217 dolari, impulsionat de o serie de date economice pozitive din zona euro.

Potrivit estimărilor Eurostat, PIB-ul zonei euro a crescut cu 0,4% în primul trimestru, de la un având de 0,2% în ultimele trei luni ale anului trecut. La mijlocul lunii trecute, preşedintele BCE Mario Draghi adopta un ton prudent, dar optimist, în legătură cu perspectivele de accelerare a economiei europene anul acesta, estimând o revenire posibilă în a doua jumătate a acestui an, fără a exclude însă și unele riscuri.

Indicele bitcoin calculat de Bloomberg se plasa ieri la prânz la aproape 5.160 dolari.

 

*Analiza zilnică valutară & futures (cuprinde date și informații disponibile până la ora 14:00), realizată de Radu GEORGESCU DOMUS M&D

 


Adaugati un comentariu


 

*