DOLIU IN SANATATEA BUZOIANA: Dr. STEFAN SERAFIMOVICI a plecat la ingeri

14 noiembrie 2014 | 16 comentarii |

La varsta de 77 de ani, cel care si-a dedicat intreaga viata bolnavilor si a fost pentru generatii intregi de medici un reper al profesionalismului, corectitudinii si dedicarii, a lasat in urma o mare tristete dar si un respect deosebit.

 

IM000228.JPGO veste care s-a raspandit ca fulgerul, in aceasta dimineata, a intristat intreaga lume medicala buzoiana. Dr. STEFAN SERAFIMOVICI, cel care a fost unul dintre cei mai apreciati medici de medicina interna, un reper al moralitatii, profesionalismului si al receptivitatii la nou  in medicina locala a fost rapus azi-nopate, de o boala incurabila, la varsta de 77 de ani.

Despre dr. SERAFIMOVICI nu exista, practic, medic, asistenta medicala, infirmiera sau alt angajat din sistemul sanatate care sa nu aiba de spus ceva pozitiv si sa nu-si exprime recunostinta fata de ceea ce a dat, cu mare generozitate, atat bolnavilor cat si multor generatii de profesionisti din sistem.

Azi-nopate, dupa 53 de ani de activitate pe altarul lui Hypocrat, medicul buzoian si-a luat adio de la aceasta lume si s-a inaltat la cer.

Corpul neinsufletit a fost depus la Capela Bisericii Sf. Gheorghe (Str. Patriei) din Municipiul Buzau, unde maine in jurul orei 11:00 va avea loc si slujba de inmormantare, dupa care cortegiul funerar va merge catre Cimitirul Dumbrava, unde medicul isi va dormi somnul de veci.

 

IM000164.JPGDr. Stefan SERAFIMOVICI este buzoian, iar la 30 august a implinit 77 de ani. Absolvent al Facultatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” Bucuresti, promotia 1961, a debutat profesional la Spitalul Vintila Voda, unde a lucrat pana in anii ’70, cand s-a inaugurat actualul Spital Judetean, unde s-a transferat si a lucrat ca medic internist, fiind si sef de sectie.

A fost director adjunct al Directiei Sanitare Buzau in anii ’80, facand echipa cu dr. Rodica Bobocea, dupa care, inainte de 1990, a fost o perioada si directorul Spitalului Judetean.

Dr. Stefan SERAFIMOVICI a fost nu numai un medic apreciat, ci si un deschizator de drumuri. Fost sef al sectiei de Medicina Interna a Spitalului Judetean, el a fost primul care a avut curajul sa-si puna parafa pe o reteta cu Interferon pentru bolnavii cu hepatita tip C si tot el a fost cel care ani intregi a sustinut Programul de hepatita si posttransplant.

A fost, de asemenea, cel care s-a oferit sa o ajute pe dr. Magdalena ION in primii ani de functionare a Compartimentului de Dializa al spitalului, suplinind rolul nefrologului, cu succes.

In 1998 a pus bazele Colegiul Medicilor din Buzau, pe care l-a condus pana in 2000, cand i-a predat stafeta dr. Victor IONITA, cel care in mandatul sau fusese secretar general al acestui for profesional.

In ultimii ani a fost medic de medicina interna in cadrul Ambulatoriului „N. Titulescu” si coordonator Program Hepatita si Posttransplant la nivelul judetului.

 

cruce funeraraDespre profesionalismul si calitatile umane ale dr. Stefan SERAFIMOVICI vorbesc astazi, cu regret si respect, fostii colegi, la unison:

Dr.  Petru MARIN, fost director Directie Sanitara, fost sef Sectie ATI: Ce se poate spune in astfel de momente? Este greu sa acceptam ca toti suntem, de fapt, trecatori prin aceasta lume, dar cred ca important este ce lasam in urma. In afara faptului ca a ajutat la vindecarea miilor de bolnavi care i-au trecut prin mana, dr. SERAFIMOVICI  a fost si un coleg exceptional, un om deosebit si o persoana pe care nu puteai decat sa o respecti, daca o cunosteai.

Dumnezeu sa-i odihneasca sufletul in pace.

 

Dr. Crina Stefanescu, presedinte Asociatia Transplantatilor de Ficat LIVERTRANS: Este o mare pierdere pentru medicina buzoiana si pentru bolnavii pe care i-a ajutat cu atata profesionalism si i-ar fi mai putut ajuta. Personal, nu am fost pacienta domnului doctor SERAFIMOVICI, dar majoritatea colegilor mei cu transplant de ficat, membrii ai LIVERTRANS, au beneficiat de mult ajutor din partea domnului doctor.  L-am cunoscut, insa, personal, ca om si ca medic si pot spune ca a fost o persoana exceptionala, un coleg deosebit: intotdeauna la curent cu noutatile medicale, intotdeauna disponibil si saritor, intotdeauna galant si binevoitor. Pacat ca s-a pierdut atat de devreme.

Dumnezeu sa-l odihneasca in loc luminat.

 

decese-condoleanteDr. Stanciu PARASCHIV, sef Sectie Ortopedie, fost director spital: Este greu de spus ce sentimente poate provoca plecarea dintre noi a unui astfel de om si medic. Am colaborat, in spital, peste 30 de ani. A fost un om extraordinar si un profesionist desavarsit: echilibrat, calm, rational,erudit, la zi cu noutatile profesionale (avea intotdeauna cu el carti de specialitate si considera ca niciodata un medic trebuie sa invete ca sa-si poata ajuta pacientii). Avea si o alta mare calitate umana, aceea de a recunoaste, fara nicio ezitare, daca gresea fata de cineva. Toata viata si-a dedicat-o profesiei si a lucrat in interesul pacientului, a facut chiar „apostolat” in anumite domenii, iar egoismul era pentru el un termen „inexistent”. Niciodata nu se eschiva daca un coleg avea nevoie de un sfat sau de ajutor si intotdeauna facea aproape imposibilul pentru a-si ajuta pacientii.

Dumnezeu sa-l ierte si sa-i odihneasca sufletul in pace.

 

Dr. Magdalena ION, medic ATI, Dializa: Sunt de-a dreptul in stare de soc! Nu-mi vine sa cred ca s-a stins un om atat de bun si un medic atat de competent! Personal, am colaborat multi ani cu dumnealui, atat in perioada in care eram medic ATI, cat si la Dializa, unde pentru ca nu aveam nefrolog, a fost singurul care in perioada de inceputuri a acceptat sa ne ajute si a facut-o cu mare pricepere. A fost un mare medic, un mare om si sunt foarte recunoscatoare destinului ca l-am cunoscut si am lucrat impreuna. Facea parte din acea generatie de medici pentru care profesia era cu adevarat un fel de a trai, de a fi, de a acorda pacientului prioritate inaintea oricarei probleme personale. Am invatat multe de la domnul dr. SERAFIMOVICI, iar asta nu se uita.

Dumezeu sa-l odihneasca.

 

condoleanteDr. Ion JAPIE, chirurg ortoped, presedinte Colegiul Medicilor: Stiu ca se spune „despre morti, numai de bine”, dar despre dr. Stefan SERAFIMOVICI ar fi imposibil sa spui altceva decat ca a fost un profesionist desavarsit, un medic de exceptie si un OM cum nu se nasc multi pe aceasta lume. Putem sa spunem, de asemenea, ca a fost un deschizator de drumuri, pentru ca a fost primul medic internist care si-a asumat recomandarea Interferonului pacientilor cu hepatita C  cronica. Datorita profesionalismului sau a fost si coordonator al Programului posttransplant la nivelul judetului. Tot dr. SERAFIMOVICI a fost si primul presedinte al Colegiului Judetean al Medicilor, iar dr. Ionita si eu, care i-am urmat, am avut intotdeauna sentimentul ca am gasit drumul netezit.

Este trist ca pleaca dintre noi astfel de oameni, de aceea cred ca suntem datori sa-i apreciem pe cei care si-au dedicat intreaga energie, intreaga viata, profesiei si oamenilor aflati in suferinta.

Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca in pace.

 

Dr. Stelian MEREU: Este o mare pierdere pentru sistemul sanitar buzoian si chiar pentru cel romanesc, in general. Dr. Stefan SERASFIMOVICI a fost un om si un profesionist cum nu se mai nasc astazi. L-am cunoscut inca de cand eram elev la liceu, apoi ca asistent medical, cand era medic la Spitalul Vintila-Voda. Ulterior, am avut de invatat de la dumnealui si ca medic tanar, iar cand a fost director adjunct la Directia Sanitara m-a ajutat si indrumat ori de cate ori am avut nevoie.

Nu pot, la aflarea acestei triste vesti, decat sa-mi exprim regretul profund pentru decesul sau si sa-mi exprim speranta ca va ajunge intr-un loc luminat, pentru ca faptele sale pe lumea aceasta au fost pe masura.

Dumnezeu sa-l odihneasca in pace.  

Dr.-Serafimovici

 

 


Categorii: Medici

Comentarii (16)

 1. Celestina Codreanu spune:

  DUMNEZEUL SA-L IERTE SI SA-L ODIHNEASCA!condoleante tuturor celor dragi lui!

 2. Mariana Buruiana spune:

  Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!Condoleante familiei.

 3. Catalin Citrea spune:

  Dumnezeu sa-l odihneasca!

 4. Ilinca Ghioc spune:

  Dumnezeu sa-l odihneasca in pace! Medic de excepție si un om deosebit. Sincere condoleante familiei .

 5. Clara Lacriteanu spune:

  Dumnezeu sa-l odihneasca! Condoleante familiei.

 6. Gongu Elena spune:

  Dumnezeu sa-l odihneasca in pace!

Adaugati un comentariu


 

*