In memoriam: dr. Verginia Serbanescu

9 decembrie 2012 | 0 comentarii |

Dr. Verginia Serbanescu

Maine, 10 decembrie, se implineste un an de cand a disparut dintre noi, prin albia nemiloasa a timpului, lasand amintiri demne si emotionante, cea care a fost dr.Verginia Serbanescu.

Desi a dorit sa urmeze o cariera universitara, dupa terminarea facultatii a parasit Iasiul in favoarea apropierii de familie si locurile natale. Din anul 1977 si pana la pensionare a lucrat ca medic specialist, apoi ca medic primar de igiena generala in cadrul Directiei de Sanatate Publica Buzau – Rm.Sarat, perioada in care a reusit, impreuna cu micul colectiv din subordine, sa supravegheze in mod responsabil si profesionist toate problemele de epidemiologie si igiena din Rm.Sarat si zona arondata (cele 18 comune ).

Printr-o munca asidua, a reusit sa preintampine aparitia vreunei epidemii hidrice sau toxiinfectii alimentare. De fapt, de-a lungul intregii vieti si a carierei, domnia sa a avut o deviza:,,Niciodata,nimeni nu a infaptuit nimic fara munca si incredere in Dumnezeu”.

A efectuat studii si cercetari in domeniu, in colaborare cu Institutul de Igiena si Sanatate Publica Bucuresti, finalizate prin publicarea in diferite reviste de specialitate. A urmat studii si cursuri postuniversitare de psihopedagogie pentru formarea cadrelor didactice, studii ce i-au permis sa infiinteze Scoala postliceala pentru asistente medicale, iar in colaborare cu Centrul Universitar Iasi sa functionezela Rm.Sarat Facultatea de Studii Economice si Juridice care a avut multi absolventi ramniceni.

Ca senator, in mandatul 2004-2008, medicul Verginia Sebanescu s-a implicat foarte mult in rezolvarea problemelor comunitatii, fara a-si dori sa i se cunoasca meritele si eforturile. Putini stiu ca dupa inundatiile din 2005, cand podul de peste raul Ramnic a fost avariat, domnia sa a intervenit de nenumarate ori la Guvern pentru obtinerea si alocarea urgenta a fondurilor necesare vastei reparatii.

In anul 2007, cand foarte multe spitale din tara au pierdut un numar mare de paturi, domnia sa a mers cu memoriu justificativ la  Ministerul Sanatatii si la Guvern si a reusit sa pastreze structura Spitalului Municipal Rm.Sarat cu 482 de paturi, care a permis mentinerea unui contract benefic spitalului, cu Casa de Asigurari de Sanatate Buzau.

Foarte bine pregatita profesional, a fost foarte exigenta cu cei din jur, dar mai ales cu propria persoana. Avea o vointa de diamant si nimic din ceea ce isi propunea nu era abandonat, ci dus la bun sfarsit.

Dar aceste eforturi uriase au costat-o sanatatea si, in final, viata. A fost o persoana foarte discreta in privinta propriei suferinte si refuza categoric orice investigatie mai ampla. Se refugia in munca, lasand in umbra propriile dureri.

Dar timpul nu iarta pe nimeni. Ne-a parasit la o varsta cand doamna doctor Verginia Serbanescu ar fi putut sa infaptuiasca multe lucruri, cand mai avea multe de spus, dar mai ales sa se bucure din plin de cei doi nepoti.

A fost o persoana cu multiple calitati, atat ca medic dar si ca persoana publica (administrativa si politica), extrem de implicata si dedicata.

Se cuvine acum, la comemorarea unui an de cand a plecat dintre noi, sa pasim pe cararile amintirilor si sa ii cinstim memoria asa cum ar fi meritat.

Dumnezeu sa va aiba in paza, doamna dr.Verginia Serbanescu!

 

(A consemnat dr. Lucretia Dediulescu, medic primar oftalmolog, doctor in stiinte medicale)


Categorii: Comunitate, Medici

Adaugati un comentariu


 

*