Criza vaccinurilor pentru copii, in sfarsit temperata !

29 octombrie 2012 | 0 comentarii |

Directia de Sanatate Publica anunta printr-un comunicat de presa ca a primit repartitiile pentru 7530 de doze de vaccin haxavalent, pentavalent si polio inactiv care lipsesc din spitale si din cabinetele medicale de mai bine de doua luni.

 

In sfarsit, criza vaccinurilor cu actiune multipla impotriva tetanosului, difteriei, tusei convulsive, poliomielitei, infectiei cu haemophilus influenzae tip B si hepatita B va fi, pentru moment, temperata.

Directia de Sanatate Publica a anuntat astazi, printr-un comunicat de presa, ca pana la 1 noiembrie vor fi deja achizitionate cele 1.700 doze de vaccin hexavalent, 3.730 de doze de vaccin pentavelent si 2.100 de doze de vaccin polio inactivat (VPI) pe care Ministerul Sanatatii le-a repartizat Buzaului in baza catagrafiei realizata de medicii din judet.

Achizitionarea acestor vaccinuri a fost amanata de mai multe ori de Ministerul Sanatatii, asa cum Sanatatea Buzoiana a aratat in articolele de la jumatatea lunii septembrie si de la inceputul lunii octombrie, pentru ca in final sa se procure prin achizitie directa. Intre timp, spitalele si dispenzarele din intreaga tara s-au confruntat cu lipsa vaccinurilor si imposibilitatea realizarii imunizarilor, desi acestea fac parte din planul national de imunizari.

Vaccinul hexavalent – DTPa-VPI-HiB-HB – este folosit pentru vaccinarea copiilor de 2 si 6 luni si a restantierilor (produsul lipsind in luna septembrie). Vaccinul pentavalent – DTPa-VPI-HiB – este destinat imunizarii copiilor de 4 si 12 luni, precum si a restantierilor – copii nevaccinati in perioada iulie-octombrie 2012 din cauza lipsei acestui produs. Vaccinul VPI repartizat reprezinta o completare necesara organizarii campaniei de vaccinare scolara la clasele a II-a (4.600 copii catagrafiati) si a III-a (4.362 copii catagrafiati), campanie ce se va derula in perioada 05-23 noiembrie 2012”, precizeaza Mihaela Voineagu, purtatorul de cuvant al DSP.

      Conducerea institutiei sustine ca vaccinurile au lipsit „din cauza dificultatilor intampinate de Ministerul Sanatatii in cadrul procedurii de achizitie a acestora” si promite ca „pana la 01 noiembrie intreaga cantitate va fi preluata de DSP din depozitele UNIFARM si va fi distribuita in regim de urgenta medicilor de familie”, care efectueaza vaccinarea, conform necesarului rezultat din catagrafii.

Mentionam ca odata cu aceste loturi de vaccin achizitionate de MS nu s-a rezolvat criza decat pentru moment, iar daca nu se rezolva problema  repunerii in functiune a liniilor de fabricatie ale Institutului Cantacuzino, asa cum au promis de curand premierul Ponta si doctorul Arafat, este nevoie de licitatie sau, tot ca acum, cu taraita, prin achizitie directa.


Adaugati un comentariu


 

*