Inspectorii sanitari buzoieni cauta vodca „indoita” cu metanol

20 septembrie 2012 | 0 comentarii |

Autoritatile sanitare si sanitar-veterinare romanesti sunt in alerta, dupa ce sistemul european de alerta rapida le-a avertizat ca in urma consumului de vodca in care s-a identificat metanol, 19 persoane din Cehia au murit.

 

Avertizarea primita de Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) potrivit careia exista  „Metanol in votca si rom, origine necunoscuta”, a bagat in priza inspectorii sanitari din toata tara.

Specialistii din Cehia au anuntat tarile europene ca in prezent au fost raportate 19 decese si alte 36 de persoane sunt internate in spitale din cauza consumului acestor produse si ca sursa de alcool periculos nu a fost confirmata inca, dar ca se desfasoara o ancheta in acest caz.

Avertizarea a fost transmisa si directiilor de sanatate publica din Romania, iar inspectia sanitara de stat verifica daca exista loturi din produsele mentionate in avertizarea respectiva.

Potrivit Biroului de presa al DSP Buzau „controalele facute la nivel local de ispectia sanitara de stat au inceput si la Buzau, la fel ca in toata tara. Alcoolul contafacut va fi confiscat, iar cel de origine ceha va fi scos de pe piata. In acest moment exista un schimb de informatii intre autoritatile competente ale statelor membre ale Uniunii Europene privind identificarea de bauturi alcoolice respectiv votka si rom, de origine necunoscuta, cu continut de metanol – substanta interzisa si nociva pentru organismul uman, de pe teritoriul Republicii Cehe. Informarea este luata in consideratie  in controalele curente efectuate de inspectorii sanitari ai Directiei de Sanatate Publica Buzau, care vor urmari si acest aspect”, precizeaza Mihaela Voineagu, purtatorul de cuvant al institutiei. 

Astfel de intoxicatii au mai fost semnalate si in Polonia unde, in ultimii ani, 30 de persoane au murit din cauza intoxicatiilor cu alcool, iar alte 80 au ajuns in spitale si au nevoie de ingrijiri medicale.

 Albánská borovička, Švestková vodka, Vodka Lunar, Hanácká vodka, Lašský Tuzemák, Tuzemák, Vodka si Meruňka sunt marcile aflate pe lista cu bauturi suspecte.

         Autoritatile romanesti sustin ca nu exista, in acest moment, date certe privind intrarea in tara noastra a unor astfel de produse, dar ca in momentul identificarii unui astfel de produs, oriunde in tara, se va declansa alerta rapida.

Adaugati un comentariu


 

*