Biletele de tratament prin Casa de Pensii au fost aprobate de Guvern

21 martie 2013 | 0 comentarii |

Peste 50.000 de bilete de tratament vor fi repartizate anul acesta pensionarilor si asiguratilor, prin unitatile Casei Nationale de Pensii Publice, 15 la suta dintre acestea urmand să fie acordate gratuit unor categorii speciale de beneficiari.

 

Carmen Androne

Pensionarii vor avea acces, in curand, la bilete de tratament in statiunile balneoclimaterice cu care Casa Nationala de Pnesii are incheiate contracte in acest ses. Guvernul a aprobat ieri, o hotarare privind acordarea prestatiilor sub forma biletelor de tratament balnear, pentru 2013, prin sistemul organizat si administrat de Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP), se arata intr-un comunicat de presa al Guvernului. Urmeaza ca actul normativ sa apara in Monitorul Oficial, sa se incheie contractele si sa se repartizeze caselor judetene, astfel ca din aprilie, este posibil ca doritorii care se incadreaza criteriilor stabilite de Nasa nationala de Pensii, sa poata merge la bai.

Hotararea prevede ca „numarul total al biletelor de tratament balnear acordate in anul 2013 prin sistemul organizat si administrat de Casa Nationala de Pensii Publice, care poate fi finantat din bugetul asigurarilor sociale de stat, se stabileste in urma finalizarii procedurii de achizitie, respectand legislatia in vigoare, in corelatie cu raportul pret/bilet practicat de catre operatorii economici participanti la procedura de achizitie”, se arata in comunicatul amintit.

Numarul biletelor de tratament balnear ce se acorda gratuit unor categorii de beneficiari ai legilor speciale, precum si categoriilor de persoane beneficiare ale sistemului de asigurare pentru accidente de munca si boli profesionale, prin aplicarea unui cuantum de maximum 15% la numarul total de bilete de tratament, se mentioneaza in proiectul de hotarare aprobat.

In unitatile de tratament balnear, proprietate a Casei Naţionale de Pensii Publice, este asigurat pentru anul 2013 un număr de maxim 50.352 de locuri la tratament balnear, repartizate pe maxim 16 serii de trimitere”, se mai precizeaza in documentul amintit. La acest numar de bilete, s-ar putea adauga, pana la nivelul sumelor prevazute cu aceasta destinatie in bugetul asigurarilor sociale de stat pe 2013, locurile contractate cu alti operatori economici interesati, numar care se va stabili insa numai dupa atribuirea contractelor si in functie de preturile ofertate pe bilet.

Conform prevederilor legii privind sistemul unitar de pensii publice, locurile de tratament balnear se asigura in unitatile de tratament din proprietatea CNPP si, in completare, prin contracte incheiate, potrivit legii, cu alte unitati de profil”, precizeaza Carmen Androne, directorul executiv al Casei de Pensii Buzau.

Batrani frumosi, activi si plini de viata

Aceeasi sursa mentionaeaza ca in anul precednt, CJP Buzau a inregistrat 8.247 de cereri pentru bilete de tratament. Numarul total al biletelor acordate judetului Buzau a fost de 5.163 (4.173 acordate initial, la care s-au adaugat 990 de bilete solicitate din suplimentari), din care s-au valorificat 4.731 (92%).

Directorul CJP Buzau reaminteste pensionarilor ca incepand de anul trecut s-au modificat si criteriile de acordare a biletelor de tratament, astfel ca nu mai pot beneficia de acestea insotitorii persoanelor cu handicap, decat daca si acestia au calitatea de pensionar sau salariat (asigurati) ai sistemului public de pensii. Nici copiii minori ai pensionarilor sau asiguratilor nu mai pot profita de bilete de tratament prin casa de pensii, asa cum nici soti/sotul pensionarilor/asiguratilor nu mai au aceasta facilitate decat daca la randul lor sunt pensionari, respectiv, asigurati ai sistemului public de pensii.

Obiectul de reglementare al hotararii de guvern aprobata miercuri il constituie acordarea prestatiilor sub forma biletelor de tratament balnear pentru anul 2013, prin sistemul organizat si administrat de CNPP si nu vizeaza pentru anul 2013 acordarea biletelor de odihna, se mentioneaza in comunicatul de presa al Guvernului.


Adaugati un comentariu


 

*