EXCLUSIV: Caminul privat pentru persoane varstnice „Sf. Maria” din Patarlagele, gata sa primeasca primii rezidenti

26 februarie 2013 | 0 comentarii |

Intr-un confort sporit, intr-un cadru natural atragator si cu personal de ingrijire si personal medical permanent la dispozitie, batranii au aici posibilitatea sa se simta iubiti si apreciati pentru sacrificiile pe care le-au facut de-a lungul vietii.

 

Cine nu are batrani, s-i cumpere”, spune o vorba  inteleapta, pe care prea putini dintre noi, cei de astazi, mai punem pret, din pacate. Iar „cine are batrani, sa-i cinsteasca”, suntem invatati de „Cartea cartilor”, care inca dintru inceputuri a pus in valoare ,,porunca’’ de a intelege ca esti dator sa te gandesti la cei care ti-au dat viata si te-au crescut avand grija de tine cu dragoste parinteasca.

Cei mai multi dintre noi, inca tineri, mult prea ocupati intr-o lume a agitatiei, a evolutiilor continue, a oamenilor plini de griji, uitam ca intr-o zi vom ajunge batrani si, mai grav, uitam ca lor, celor care astazi sunt poate bolnavi si garboviti, le datoram ceea ce suntem.

 

Poate ca totusi, exista persoane care nu uita cat de mult inseamna bunicii… Cineva imi spunea ca acest cuvant, ,,bunic”, are semnificatii mai profunde decat pare la prima vedere si nu a fost ales aleatoriu. El vine de la cuvantul ,,bun”, iar cand rostim „bunic”, fara sa ne dam seama, mintea ne zboara la bunatate, altruism, daruire, rabdare.

Acum e randul nostru sa facem ceva pentru ei. Au ajuns la o varsta la care sunt, probabil, neputinciosi. Unii sunt foarte bolnavi, altii abia mai traiesc de pe o zi pe alta din pensiile extrem de mici. E tragic ca dupa o viata de munca sa nu te poti bucura de zilele batranetii.

Dar, ce ne facem, veti spune multi dintre voi, cu lipsa de timp care astazi ne „fura” existenta, cu obligatiile pe care le avem la randul nostru fata de copii?

Ei bine, pentru a rezolva intr-un chip rezonabil aceasta dilema, s-au gasit oameni cu bani care au construit Camine pentru batrani, unde sa avem siguranta ca „bunii nostri” sunt ocrotiti si ingrijiti cum se cuvine, nu asa cum vedem uneori, la stirile de la ora 5.00, ca fac unii escroci care nu au niciun Dumnezeu.

 

Caminul „Sfanta Maria” pentru persoane varstnice Patarlagele a fost infiintat de omul de afaceri buzoian Constantin Alexandru, cel care a deschis si primul spital privat din municipiul Buzau. I-a pus numele dupa cel al mamei sale, ne spune, pentru ca nu vrea sa uite nici el, nici copiii lui, ca „suntem datori sa ne cinstim batranii asa cum se cuvine”. Caminul pentru batrani „Sf. Maria” functioneaza intr-una dintre cladirile fostului Spital Patarlagele, actualmete sectie exterioara a Spitalului „Sfantul Sava” Buzau.

Caminul functioneaza intr-o cladire separata de spital, dotata cu camere de 1-2-3 si 4 paturi, fiecare dotata cu baie proprie, paturi confortabile, TV, incalzire centrala si aer conditionat. Masa este servita in camera si este asigurata printr-un serviciu de catering. In incinta exista un salon pentru activitati comune (remi, sah, TV, muzica, aniversari) si o sala de kinetoterapie, pentru cei care au nevoie. Pentru zilele insorite, am amenajat un parc in incinta, unde rezidentii se pot plimba sau desfasura activitati in aer liber”, spune Constantin Alexandru, convins ca astfel batranii, dar si copiii acestora vor fi multumiti.

 

Caminul „Sf. Maria” este gata sa-si deschida portile pentru primii rezidenti. „Avem toate autorizatiile de functionare, personal calificat pentru ingrijire si in plus, oferim gratuit un set de analize medicale de baza, la fiecare sase luni, cand se face o evaluare a starii de sanatate a rezidentilor. Desi putem oferi ingrijiri chiar si celor imobilizati la pat, vrem ca rezidentii nostri sa beneficieze de ingrijiri medicale eficiente si la timp, pentru ca cei mai multi dintre ei sa-si traiasca batranetea intr-un mod cat mai placut si fara suferinta. Au, totodata, posibilitatea sa se inscrie la un medic de familie, sa beneficieze de consultatii medicale de specialitate la cerere (medic dermatolog, neurolog etc.), de servicii de kinetoterapie si gimnastica medicala, de servicii de ingrijire (frizerie, coafura, manichiura etc.) si alte servicii, la cerere, contra cost. Vrem ca aici, fiecare sa se simta iubit, respectat si inteles”, mai spune Alexandru, marturisind ca tocmai de aceea a incercat ca tarifele sa fie cat mai rezonabile, tinand cont de starea de sanatate a rezidentului si de necesitatile pe care le are si fara a diminua din calitatea servicilor.

 

In Caminul pentru persoane varstnice „Sf. Maria” pot sa-si doreasca sa stea atat persoane varstnice sanatoase, cat si foarte bolnave, cu handicap, cu Boala Alzheimer sau alte afectiuni neurologice, pentru ca beneficiaza de asistenta medicala permanenta, de evaluare clinica si consult medical saptamanal (medic internist), de ambulanta la nevoie.

Meniul zilnic este format din trei mese principale si doua gustari, (ceai, cafea, fructe la discretie, prajituri, compoturi, gemuri, etc.), meniurile fiind adaptate conform indicatiilor medicale pentru rezidentii cu diverse afectiuni.

Pentru ca batranii sa nu se simta izolati de lume, vor fi organizate iesiri periodice la diverse obiective. Ca sa nu duuca dorul de casa si de cei dragi, fiecare va fi aniversat in mod festiv cu prilejul zilei onomastice sau de nastere, iar de Patste, Craciun si Revelion se vor organiza mese festive

Tarifele se stabilesc in functie de starea de sanatate a rezidentului si de pachetul de servicii ales.

Relatii suplimentare pot fi obtinute la telefonul: 0784.27.88.00 sau pe pagina web a Spitalului Sf. Sava, sectiunea Caminul de Batrani Patarlagele


Categorii: Actual, Comunitate

Adaugati un comentariu


 

*