Paramedicii SMURD buzoieni au primit trei ambulante noi

25 februarie 2013 | 0 comentarii |

Una dintre ambulantele de prim-ajutor ar putea fi repartizata substaiei Maruntisu pentru a fi la dispozitie populatiei de pe Valea Buzaului. Pentru Ambulanta C1 trebuie sa se gaseasca insa cel putin un medic urgentist sau de terapie intensiva, altfel va fi inutila.

 

Trei ambulante noi, asteptate inca de anul trecut, au intrat, astazi, in dotarea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) „Neron Lupascu”, urmand sa fie folosite de salvatorii SMURD. Este vorba despre doua utospeciale tip B2 pentru prim-ajutor si una tip C1 – unitate mobila de  resuscitare/reanimare, repratizate printr-un program derulat cu fonduri europene si cu sprijinul Consiliului Judetean Buzau. Problema este ca pentru cea din urma, ca sa serveasca scopului pentru care a fost construita si utilata cu echipamente de terapie intensiva, este necesar sa se gaseasca si medici de specialitate „medicina de urgenta” sau „terapie internsiva”. Aceasta, in conditiile in care medicii urgentisti sunt aproape „rara avis” la Buzau, la Spitalul Judetean asigurandu-se garzile la UPU cu ajutorul medicilor de familie.

Cele trei noi autospecialele se adauga altor doua , de tip B2, pe care le are in dotare ISU-SMURD Buzau (una la baza si alta la Rm. Sarat), deservite de paramedici. Una dintre masini ar putea junge la Garda Maruntisu, pentru a deservic cu mai mare rapiditate populatia de pe Valea Buzaului. Comandantul ISU Buzau, col. Danut Nicolae, a solicitat sprijinul Directiei de Sanatate Publica(DSP) si Unitatii de Primiri Urgente din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Buzau in privinta stabilirii oportunitatii de a detasa ambulanta in zona mentionata  si autoritatilor din zona, sprijin in vederea amenajarii unui spatiu adecvat desfasurarii activitatilor specifice, odihnei echipajului care o va deservi si pentru igienizarea echipamemntelor folosite la interventii.

Intrarea celor trei mbulante in parcul auto al ISU Buzau face parte din cea de-a doua etapa a Programului Operational Regional derulat de Asociatia de devoltare Intercomunitara Sud-Est pentru Situatii de Urgenta, ce presupune dotarea inspectoratelor de Urgenta din Buzau, Vrancea, Braila, Galati, Constanta si Tulcea.

La inceputul acestui an, seful ISU anuta ca Judetul Buzau va beneficia de o autospeciala pentru cercetare Chimica, Bacteriologica, Radioactiva si Nucleara (CBRN) intrata in dotarea ISU Braila, prin acelasi program, prin care s-a derulat o investitie de peste 51 de milioane de lei.

Pana la sfarsitul acestuui an, in cadrul aceluiasi proiect, la ISU Buzau sunt asteptate inca sapte autospeciale, cate trei pentru lucrul cu apa si spuma de mare si medie capacitate (unitatea „Neron Lupascu” de la Buzau nemaifiind dotata cu echipamente din anii 80) si o autospeciala pentru descarcerari grele.

SMURD Buzau mai are la dispozitie doua ambulante (una la Buzau – tip B2 si una la Rm. Sarat – tip B4x4), deservite fiecare de cate patru echipaje de paramedici, cu care in 2012 au avut 2574 de interventii. Tot la Rm. Sarat exista  o autospeciala senilata pentru interventii in conditii extreme, care si-a dovedit deja utilitatea in aceasta iarna, cand zapada blocase drumurile.  


Adaugati un comentariu


 

*