Exemplu de sanatate morala si sociala, fata de batranii de la Complexul Marghiloman

26 aprilie 2013 | 1 comentariu |

Angajati ai Hoeganaes Corporation Europe Buzau, in frunte cu directorii, au iesit din birouri si au oferit batranilor de la Complexul „Al. Marghiloman” din Buzau, bucuria unor Sarbatori de Paste asa cum acestia nici nu visau.

 

Cand te-ai gandit ultima data la batranete si la cat inseamna sanatatea, o vorba buna si un gest cat de mic fata de un batran? Cand ai intins o mana unei persoane neajutorate? Cum o sa fie viata ta la batranete si cat de mult vei putea sa faci fata singur, greutatilor?

Care este imaginea pe care o avem cu totii despre batranete? Ne imaginam persoane fara putere, singure, incapabile de a face fata vietii, sau persoane ajunse la varsta pensionarii dar tonice, cu o viata plina de activitati si interese? Si una si cealalta dintre variante este posibila. Depinde de noi, fiecare, pe care alegem sa o materializam acum pentru cei varstnici, dorind ca la randul nostru sa avem parte de acelasi „tratament”.

Astazi s-a petrecut la Caminul pentru Persoane Varstnice „Al. Marghiloman” din Buzau, un fapt demn de toata lauda, care merita apreciat si care ar putea constitui un exemplu pentru  fiecare dintre noi, cei care suntem inca in putere, sanatosi si uitam adesea ca timpul isi va pune amprenta si pe corpul, si pe mintea si pe sanatatea noastra, intr-o zi, iar atunci nu vom vrea sa fim singuri…

 

Asa cum spuneam, astazi, angajatii de la Hoeganaes Corporation Europe Buzau, in frunte cu directorii, au iesit din birouri si au facut un gest care s-ar putea numi „de responsabilizare sociala”, dar cu atat mai demn de apreciat cu cat nu stiu sa aiba precedent, cel putin in Buzau. Cu totii au pus mana pe sapa, pe grebla, pe lopata, pe bidinea, pe aparatul de sudura si pe alte instrumente ale caror nume nu le stiu, pentru a face adevarate minuni in jurul Complexului pentru persoane varstnice.

Au adus pamant si au facut brazde pe care apoi le-au infumusetat cu flori, au plantat rasaduri de legume in solarul din curte si cativa pomi care vor face umbra mai placuta, atunci cand vor mai creste.

Au refacut si Foisorul in care vara, batranii ies sa-si soarba cafeaua, sa bea un ceai, sa joace o tabla, un sah sau sa depene amintiri la aer liber si au adus bancute pe care batranii sa se poata odihni. Au reparat, au zugravit, au pus pervaze noi la ferestre. Au facut „luna” pe dinauntru si pe dinafara, asa cum se face traditional, in preajma marii Sarbatori a Pastelui, in orice casa de gospodar.

 

 „Un gest de toata lauda, facut cu mare modestie, dar cu mult suflet. Un gest fara precedent fata de bunicii si bunicele pe care-i avem in grija. Nu stiu cat a costat tot ceea ce s-a realizat prin aceasta actiune de voluntariat, dar stiu ca noi nu ne-am fi permis niciodata sa facem asta singuri… Mai mult decat atat, gestul acestor OAMENI a fost unul care a mangaiat sufletele acestor batrani. Ei au inteles ca pe lumea asta mai exista omenie, intelegere si, de ce nu, respect fata de batranete. Le suntem recunoascatori si le multumim pentru asemenea generozitate, pentru efortul si entuziasmul cu care s-au implicat in acest proiect”, a declarat pentru Sanatatea Buzoiana, psihologul Maria Ionita, directorul Complexului de Servicii pentru Persoane Varstnice „Al. Marghiloman”, exprimandu-si speranta ca gestul celor de la Hoeganaes va fi urmat si de altii…

Totodata, cei 50 de batrani rezidenti ai Complexului „Al. Marghiloman” au primit in dar un televizor, dar au avut parte si de o felie de cozonac pentru a-si indulci batranetea, si de o vorba de alinare, oferite acum, in apropierea Pastelui, de angajatii aceleiasi companii.  

 

In Parcul Marghiloman din Buzau, al fostului boier cu acelasi nume, o oaza de liniste in care se intalneau „puternicii” perioadei interbelice ca sa „puna tara la cale”, unde se afla si Conacul (acum in renovare) in care „se faceau si se desfaceau multe treburi de stat”, confiscat de comunisti si apoi donat Primariei, functioneaza intr-o fosta anexa, Complexul de servicii pentru batrani ce poarta numele fostului proprietar, cunoscut multora ca „azil” – un cuvant pe care personal, nu-l vad potrivit aici.

Un camin primitor pentru varstnici, vopsit in alb, bleu si verde pal, culori ergonomice capabile  sa le aduca linistea, calmul si siguranta de care au atata nevoie. Cei 50 de batrani care sunt ingrijiti aici stau in camere cu doua, trei, pana la cinci paturi, au la dispozitie sali de baie, bucatarie si sala de mese, iar cei care se deplaseaza mai greu sau sunt imobilizati de boala si suferinta primesc mancarea in camera. Au si un spatiu generos pentru socializare, cu fotolii, canapele si televizor, au calculator, iar o terasa minunata ii imbie sa-si piarda timpul  depanand amintiri, impletind cate ceva sau jucand o tabla sau o septica. Foisorul din curte, pana ieri un refugiu odihnitor, acum pare sa aiba toate calitatile pentru a-i face pe bunici sa se simta ca intr-o statiune turistica.

Batranii au aici un aer bland, se vede ca sunt ingrijiti cu suflet. O mana de oameni, asistenti medicali, medici, ingrijitori, personal auxiliar, le sunt permanent alaturi si-i fac sa nu se simta abandonati, ci apreciati.

Astazi s-au simtit rasfatati si, cu bunul simt al varstei intelepte, puteau fi vazuti rugandu-se in soapta, pentru sanatatea celor care au fost capabili sa le aduca mangaiere…


Categorii: Actual, Comunitate

Comentarii (1)

  1. Nina Oprea spune:

    Un exemplu demn de urmat!

Adaugati un comentariu


 

*