Medicii buzoieni Rodica Sarbu, Cristina Merticariu si Mariana Barna, trimise in judecata pentru moartea unui pacient

21 martie 2013 | 2 comentarii |

Cele trei doctorite sunt acuzate ca l-au diagnosticat si tratat gresit pe Vasile Necula, un tanar de 30 de ani, care acum sase ani a mers la spital cu apendicita acuta dar a ajuns la septicemie generalizata, nemaiputand fi salvat. La momentul respectiv au fost aplicate sanctiuni si de catre Colegiul Medicilor, unui grup mai mare de doctori.

 

Caz fara precedent in Sanatatea buzoiana: trei medici au fost trimisi in judecata pentru „ucidere din culpa”, fiind acuzati de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul (PT) Buzau ca in 2007 au disgnosticat gresit si tratat necorespunzator un pacient in varsta de 30 de ani, iar din aceasta cauza bolnavul a decedat.

Este vorba despre medicii Rodica Sarbu – medic primar endocrinolog la Spitalul Judetean de Urgenta Buzau, dr. Cristina Iordache – medic primar, fost sef sectie Boli Infectioase a Spitalului Judetean Buzau, transferata de cativa ani in Bucuresti, respectiv dr. Mariana Barna – medic primar pediatru in cadrul Spitalului de Boli Cronice Smeeni, fost director al acestei unitati medicale, fost presedinte- director general al Casei de Asigurari de Sanatate, care in perioada respectiva efectua si garzi la Boli Infectioase Buzau.

Biroul de informare publica si relatii cu presa din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Buzau arata ca  procurorii „au dispus punerea in miscare a actiunii penale si trimiterea in judecata a inculpatelor (…), sub aspectul savarsirii infractiunii de ucidere din culpa”.

 

Potrivit rechizitoriului intocmit, procurorii au retinut ca in zilele de 7 si 8 iulie 2007, dr. Rodica Sarbu l-a consultat la Camera de garda a spitalului pe N.V., stabilindu-i „un diagnostic si un tratament eronate, intrucat nu a efectuat un minim de investigatii paraclinice obligatorii , care ar fi permis stabilirea unui diagnostic corect si instituirea unor masuri terapeutice adecvate, atitudinea sa neglijenta ducand ulterior la complicatii grave”.

Ulterior, pe 9 iulie, dr. Cristina Iordache, in calitate de medic specialitatea boli infectioase la Spitalul Judetean Buzau, l-a internat pe pacient in Sectia de  Boli Infectioase „si i-a stabilit un diagnostic si un tratament eronate, intrucat nu a efectuat un minim de investigatii paraclinice obligatorii, care ar fi permis stabilirea unui diagnostic corect si instituirea unor masuri terapeutice adecvate, atitudinea sa neglijenta ducand ulterior la complicatii grave”.

 

Dr. Mariana Barna

Starea bolnavului s-a agravat, iar in ziua de 12 iulie, medicul pediatru Mariana Barna, fiind de garda la Sectia Boli Infectioase a Spitalului Judetean Buzau „nu i-a asigurat pacientului o asistenta medicala corespunzatoare si in conditiile in care a constatat o stare generala mediocra a acestuia si simptomele evidente ale unui abdomen acut chirurgical nu a luat niciun fel de masuri terapeutice, iar prin atitudinea sa neglijenta nu a intrerupt complicatiile grave aparute”.

Purtatorul de cuvant al Parchetului buzoian, procuror Vasile Ardei, a precizat ca „probatoriul administrat in cauza a relevat culpa celor trei inculpate, atitudinea neglijenta a acestora si neluarea masurilor necesare ducand in final la decesul pacientului N.V.  survenit la 13.07.2007”, dosarul fiind inaintat spre competenta solutionare Judecatoriei Buzau. Procurorul a atras insa atentia ca aceasta etapa a procesului penal „reprezinta, conform Codului de procedura penala, finalizarea anchetei penale si trimiterea rechizitoriului la instanta, spre judecare, situatie care nu poate in niciun fel sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie”.

 

Conducerea spitalului se abtine de la comentarii

Conducerea Spitalului Judetean de Urgenta Buzau isi rezerva dreptul de a nu face aprecieri sau comentarii referitoare la acest caz, pana la pronuntarea instantei, cu atat mai mult cu cat in perioada in care s-a intamplat tragedia exista alta echipa la conducerea unitatii medicale, iar structura organizatorica a spitalului era mult diferita de  cea actuala.

Precizeaza insa, prin intremediul purtatorului de cuvant, Adriana Bratosin, ca in prezent, dr. Rodica Sarbu este medic endocrinolog la Spitalul Judetean de Urgenta Buzau, dar nu mai efectueaza garzi. Aceasta este si singurul medic din lotul celor trei, care mai face parte din personalul medical al spitalului, intrucat dr. Cristina Merticariu s-a transferat la un spital din Bucuresti, iar dr. Mariana Barna este medic la Spitalul Smeeni.

Intrucat este vorba despre un proces aflat pe rolul instantelor judecatoresti, nu putem avea un punct de vedere pana la pronuntarea unei sentinte definitive si irevocabile fata de persoanele nominalizate”, este punctul oficial de vedere al conducerii unitatii medicale, transmis prin intermediul unui comunicat de presa.

 

Vasile Necula fusese sportiv de prformanta si nu avusese niciodata probleme de sanatate, motiv pentru care decesul sau a fost cu atat mai greu de acceptat de familie si cunoscuti. Tanarul fusese boxer si avea in palmares mai multe medalii si premii, asa ca starea sa de sanatate era des verificata. Ghinionul sau, de aceasta data nu a apelat la medicul sportiv, ci s-a dus direct la spital, unde pentru ca nu a fost corect disgnosticat si tratat, a murit cu zile…

Intrigata , familia, a facut plangere imediat,  la Politie si Parchet, precum si la Colegiul Medicilor.

In Dosarul constituit la nivelul Colegiului Medicilor Buzau au fost reclamati de catre familie mai multi medici, iar Comisia de Disciplina i-a sanctionat pe toti, o parte cu mustrare scrisa, iar alta parte cu avertisment. Acestia au contestat sanctiunile la Comisia Superioara de Disciplina, dar si Bucurestiul a considerat ca sunt vinovati, aplicandu-le insa tuturor sanctiunea de avertisment.

Cazul a fost intens mediatizat in momentul in care tragedia s-a intamplat, cu atat mai mult cu cat era vorba despre un pacient tanar, care a ajuns cu apendicita acuta la spital si daca ar fi fost diagnosticat corect, ar fi ajuns imediat in sala de operatii.

 

Tanarul s-a prezentat la camera de garda a Spitalului Judetean, pentru prima data, intr-o sambata dimineata, acuzand dureri abdominale. L-a consultat dr. Sarbu, care nediagnosticandu-l corect si nefacandu-i investigatiile care ar fi confirmat usor diagnosticul, l-a trimis acasa cu calmante. Durerile accentuandu-se, tanarul a revenit in urgenta a doua zi, dimineata, dar spre ghinionul sau a gasit in serviciul de garda acelasi medic si nici de aceasta data nu a fost investigat, diagnosticat si tratat.

A ajuns insa la Boli infectioase, unde a fost luat in primire de medicul sef de sectie, dr. Merticariu. Aceasta i-a facut o radiografie pulmonara si i-a dat un tratament pentru o alta afectiune decat cea care ar fi trebuit. Starea bolnavului s-a agravat, dar nici dr. Barna, care a urmat in srviciul de garda la Boli ingfectioase nu si-a dat seama ca omul avea apendicita si trebuia operat imediat, ci i-a efectuat o noua radiografie, suspectand o afectiune pulmonara.

 

Dr. Bogdan Cojocaru- UPU

In dimineata zilei de 12 iulie, dr. Iordache (Merticariu) a constatat ca starea pacientului este tot mai grava si a decis sa-l trimita pentru investigatii la Spitalul Judetean. Aici, dr. Bogdan Cojocaru, medic urgentist, a constatat imediat ca este vorba despre peritonita, l-a transferat pentru stabilizare la terapie intensiva, iar tanarul a fost consultat si de un medic chirurg. Medicii buzoieni au recunoscut insa ca sunt depasiti de situatie si l-au trimis imediat pe tanar la Bucuresti.

Medicii bucuresteni l-au operat imediat, dar era prea tarziu, tanarul avea deja septicemie generalizata si nu s-a mai putut face nimic pentru a fi salvat.

In urma cercetarilor efectuate de procurori,  s-a stabilit ca responsabile pentru decesul lui Vasile (Valeriu) Necula sunt cele trei doctorite, care daca vor fi gasite vinovate de instanta si se va mentine invinuirea de „ucidere din culpa” risca, potrivit art. 178. al.1 si 2 Cod Penal, o pedeapsa cu inchisoarea intre doi si sapte ani.


Categorii: Medici, Spitale

Comentarii (2)

 1. Andrei spune:

  Dupa 6 ani, iata trei tapi ispasitori. De ce a fost nevoie de 6 ani ca sa se ajunga la acuzatii? Si cum e posibil ca 3 medici sa fie acuzati pentru ca ar fi gresit in acelasi caz?! Mi se pare mai probabil ca sefii cei mari din sanatate, de la guvern, se spala pe maini de raspundere si isi lasa colegii pe mainile justitiei, desi stiu bine care e adevarul organizarii spitalelor…

 2. Un medic spune:

  Din pacate nu se comenteaza cauza : datorita lipsei de medici, unele specialitati fiind deficitare, s-a acceptat de circa 10 ani si se accepta in continuare acoperirea garzilor cu medici din asa zisele specialitati inrudite. Este mare eroare – este ca si cum am spune ca sunt ruda cu cuscra (da, prin alianta dar nu de sange). Faptul ca un medic are o specialitate inrudita de fapt ii confera dreptul la un diagnostic prezumptiv si atat. De exemplu specialitatea ORL este chirurgicala dar medicul nu are competenta de diagnostic si tratament in chirurgia generala sau ortopedie, etc. Odata dobandita calitatea de specialist intr-o ramura, nu te mai poti intoarce (de ex.)la specialitatea de medic de familie decat dupa ce sustii un examen care sa dovedeasca ca ti-ai capatat abilitatile necesare.
  Pana la urma, sistemul sanitar este de vina: lipsa de finantare a dus la lipsa de medici si in final pentru a se asigura cat de cat liniile de garda s-au acceptat specialitati ”surogat”.
  Chiar si la acest moment la toate spitalele, inclusiv cel din Buzau, se accepta aceasta situatie – daca nu s-ar accepta, spitalele nu ar mai putea efectua garzi.
  In acest caz, Tribunalul ar trebui sa cheme la bara si Ministerul Sanatatii (Directiile Sanitare) care accepta tacit astfel de practici.

Adaugati un comentariu


 

*