Premiera medicala: specialistii Institutului Fundeni realizeaza astazi un implant de celule pancreatice

14 noiembrie 2012 | 0 comentarii |

De noul dispozitiv cu insule pancreatice va beneficia o pacienta in varsta de 34 de ani, insulinodependenta. Pe lista de asteptare mai sunt alti patru pacienti. Costul interventiei se ridica la 200.000 de euro si este sustinut de un consortiu din care fac parte Germanis, Israel, SUA si Romania.

 

Echipa de medici de la Fundeni realizeaza acst tip de interventie in premiera in Romania si pentru a doua oara in lume

Astazi, cand se marcheaza la nivel mondial Ziua Mondiala a Diabetului, boala de care sufera peste 346 de milioane de oameni din intreaga lume, medicii Institutului Clinic Fundeni vor testa in premiera nationala un dispozitiv cu insule pancreatice. Acesta va fi implantat unei femei de 34 ani, care sufera de zece ani de diabet insulino-dependent, procedura fiind a doua realizata la nivel mondial, pentru prima data fiind realizata in Germania, a anuntat marti, intr-o conferinta de presa, profesorul Irinel Popescu, directorul Centrului de chirurgie generala si transplant hepatic Fundeni.

Profesorul Irinel Popescu a explicat ca, dupa cum se stie, la nivel international exista mari sperante legate de transplantul de celule.

Daca transplantul de organe intregi e deja pus la punct pentru inima, ficat, rinichi, transplantul celular este intr-o faza inca incipienta, chiar si la nivel international. Transplantul cu celule ar putea fi o mare speranta pentru pacientii care au nevoie de sustinerea unor organe”, a afirmat dr. Irinel Popescu.

Potrivit specialistilor, in cazul in care testarile clinice vor fi pozitive, sperantele pentru viitor sunt foarte mari.

Cea mai mare speranta se leaga de posibilitatea de a substitui celulele umane cu celule de la animale transgenice, in mod particular de la porc transgenic, care ar permite fabricarea pe scara industriala a acestui aparat. Sunt insa foarte multe precautii care trebuie luate in calcul si, intotdeauna, primeaza siguranta pacientului. Se poate ajunge la acest pas doar atunci cand sunt indeplinite toate conditiile, in deplina securitate”, a subliniat profesorul Irinel Popescu.

La randul sau, prof. dr. Constantin Ionescu Targoviste a aratat ca in cazul interventiei de astazi este vorba despre o femeie care are un copil si care si-ar mai dori unul, asa ca si-a asumat interventia sperand ca va scapa de cele patru injectii cu insulina pe care si le administreaza zilnic.

Pe lista de asteptare mai sunt inca patru pacienti. Costurile interventiei sunt foarte mari, in jur de 200.000 de euro, dar aceste cinci interventii vor fi suportate de un consortiu din care fac parte Germania, Israel, SUA si Romania”, a spus profesorul Ionescu Targoviste, mentionand ca interventia are un grad de risc pe care pacienta si l-a asumat iar daca nu va reusi, dispozitivul, care se implanteaza subcutanat, va fi eliminat, iar pacienta va reveni la viata initiala.

Centrul de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic Fundeni are un laborator de celule care se afla in sediul IOB si care are doua componente: una pentru celule stem si o alta de celule pancreatice. Procesul de prelevare si depozitare a acestor celule se produce intr-un mediu suprasteril, pentru a evita orice potentiala infectie.

Profesorul Irinel Popescu a spus ca din punct de vedere tehnologic, adica al procesului de preparare a insulelor, procedura este in momentul de fata destul de bine pusa la punct la Institutul Fundeni, asa ca cea mai mare problema pentru pacient este cea imunologica. Acest aparat este primul care il protejeaza.

Avantajul pentru pacient este ca beneficiaza constant de insulina produsa


Categorii: Eveniment, Medici, Spitale

Adaugati un comentariu


 

*