Doctorul Arafat promite „resuscitarea” chirurgiei cardiovasculare pediatrice

15 noiembrie 2012 | 0 comentarii |

In Romania, peste 15.000 de copii si tineri asteapta sa fie operati si sa primeasca o noua sansa la viata. Ministrul Sanatatii promite sa se ocupe personal de functionarea programului de interventii cardiace la copii.

 

Dr. Raed Arafat, ministrul Sanatatii

Aproximativ 2.000 de copii cu malformatii congenitale cardiace se nasc in Romania, dar numai cateva sute dintre ei ajung sa fie operati. Iar asta, din cauza costurilor enorme pe care cei mai multi dintre parinti nu si le permit la o clinica din strainatate. O interventie chirurgicala in strainatate costa intre 50.000 si 80.000 de euro, in functie de gradul de dificultate, iar in Romania sunt peste 15.000 de copii si tineri pe lista de asteptare. In lipsa operatiei, ei pot supravietui cu greu, pana la maximum 25 – 30 de ani.

De cativa ani, de cand a fost introdus cardul european de sanatate, acesta este folosit de o parte dintre romani la clinicile din strainatate. „Dar costurile care survin ulterior sistemului sanitar romanesc sunt enorme”, a fost concluzia pe care a exprimat-o public, astazi, ministrul Sanatatii, Raed Arafat, dupa semnarea protocolului cu Clinica italiana San Donato Bambini. O parte dintre copii romani au beneficiat deja de serviciile acestei clinici, catalogata drept „un centru de varf in domeniul chirurgiei cardiace la copii si noul colaborator al Ministerului Sanatatii. Impreuna,  vor construi o strategie pentru dezvoltarea acestui domeniu in Romania”, dupa cum a spus ministrul Arafat, in viziunea caruia „Romania va dispune in urmatorii trei ani de patru centre functionale in chirurgia cardiovasculara pediatrica”.

 

Repatrierea” medicilor tineri

 

Strategia de colaborare cu San Donato va fi elaborata in aproximativ doua luni de zile si presupune mai multe etape. Chiar daca nu va mai ocupa fotoliul de ministru, Arafat promite ca se va ocupa personal de bunul mers al programului national de chirurgie cardiovasculara pediatrica, iar banii nu vor reprezenta o problema. „Sunt destule posibilitati. Daca va fi nevoie, Ministerul Sanatatii va da banii necesari pentru dezvoltarea programului si eu, personal, ma angajez sa duc la bun sfarsit acest demers”, a promis ministrul Sanatatii. 

In ceea ce priveste specialistii in chirurgie cadriovasculara pediatrica, pe care in Romania ii putem numara pe degete, ministrul Arafat a apreciat ca solutia ar fi „repatrierea” medicilor romani care si-au efectuat specializarile in strainatate (Germania, Anglia, SUA, Canada, Israel). In acest sens, Ministerul Sanatatii va elabora un act normativ (cu acordul premierului si al MECT) prin care acesti medici vor putea reveni in tara fara sa mai intampine dificultatile actuale. „Cand revine in tara, un medic mai are doar cativa pasi de facut – de exemplu, sa obtina dreptul de libera practica de la Colegiul Medicilor din Romania”, a spus Arafat, mentionand ca stie deja ca exista medici care doresc sa se intoarca sa profeseze in Romania, dar pana acum acestia s-au lovit de zidul birocratic privind recunoasterea studiilor.

Ministrul a purtat astazi o discutie cu conducerile celor patru centre din Bucuresti, Iasi, Cluj si Targu Mures, in care urmeaza sa fie implementat proiectul romano-italian.


Categorii: Eveniment, Medici, Spitale

Adaugati un comentariu


 

*