Romanii au acces limitat la investigatii medicale moderne

10 august 2013 | 0 comentarii |

In Romania exista un singur aparat de Radioterapie la fiecare milion de locuitori, pe cand in Spania sunt patru, iar in Marea Britanie exista sase astfel de aparate la un milion de oameni.

 

RMN Imagistic BuzauUn studiu realizat de Organizatia Mondiala a Sanatatii prezinta statistici ingrijoratoare referitoare la accesul populatiei tarii noastre la echipamente medicale de calitate, potrivit unui comunicat al furnizorului de servicii medicale MediHelp International.

Tara noastra se afla cu mult in urma state precum Germania, Franta, Italia sau Spania, in privinta ingrijrii medicale moderne si a accesului la echipamente medicale cum ar fi RMN, tomografie computerizata sau radioterapie, precizeaza raportul.

In Romania exista un singur aparat de Radioterapie la fiecare milion de locuitori, pe cand in Spania sunt patru astfel de aparate la fiecare million de oameni, iar in Marea Britanie exista sase, precizeaza documentul.

Romania a inregistrat cifre scazute si la alte echipamente medicale, in raport cu densitatea populatiei, precum: RMN (doua aparate la un milion de locuitori), Tomografie computerizata (5,49), Tomografie cu emitere de pozitroni (0,05), Camera Gamma sau Medicina Nucleara (1,16).

Iar asta, in conditiile in care Romania se pozitioneaza pe locuri fruntase in Europa atat la morbiditate cat si mortalitatea prin diferite tipuri de cancer.

Aceste statistici sunt ingrijoratoare daca ne gandim la rata ridicata a mortalitatii cauzata de cancer si alte afectiuni grave”, a declarat Alida Coman, Coordonator PR, MediHelp International.

Cu atat mai limitat este accesul persoanelor din provincie, unde aceasta aparatura exista doar sporadic, iar sumele alocate prin fondul asigurarilor de sanatate, extrem de limitat.

La Buzau, spre exemplu, RMN exista doar la operatorul privat RMN Imagistic. Desi acesta se afla in contract cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, fondurile alocate nu permit mai mult de 60-80 de investigatii pe luna.

Computer-tomograf exista la Spitalul Judetean de Urgenta (unul foarte vechi si care nu functioneaza permanent din aceasta cauza) si doua la operatorii privati RMN Imagistic si Spitalul Sfantul Sava, dar si acest tip de investigatii este limitat din cauza fondurilor insuficiente, la aproximativ 200 intr-o luna. Nici mamograf nu exista decat unul, in Ambulatoriul de Specialitate „N.Titulescu”, la opertorul privat MEDICOM ’94, care, asa cum spune medicul Maria Albu, functioneaza „la fel de limitat in relatia cu CJAS, din lipsa de fonduri suficiente, desi cancerul de san este unul dintre cele mai active in Romania si de multe ori este deprstat prea tarziu pentru a se mai putea interveni eficient cu trataemnt specific”.


Adaugati un comentariu


 

*