Vaccinarea copiilor revine in cabinetele scolare

5 septembrie 2012 | 0 comentarii |

Ministerul Sanatatii a revocat ordinul prin care transfera vaccinarile obligatorii din cabinetele scolare, la medicii de familie. La randul lor, reprezentantii organizatiilor profesionale considera ca „s-a revenit la normalitate” si ca discutia poate fi reluata numai dupa aparitia noii Legi a sanatatii, si evidentierea clara a pachetului de servicii medicale.

 

Ministerul Sanatatii (MS) a revenit asupra Ordinului care muta vaccinarea elevilor, din cabinetul scolar in cel al medicului de familie, dupa ce doctorii au atras atentia ca, odata cu operarea modificarii, numarul minorilor neimunizaiti ar putea creste alarmant, ducand la aparitia unor epidemii de boli transmisibile.

Purtatorul de cuvant al Directiei de Sanatate Publica (DSP) Buzau, Mihaela Voineagu, a confirmat astazi faptul ca „odata cu inceperea anului scolar 2012/2013, imunizarea copiilor se va realiza tot in unitatile de invatamant, ca si in anii trecuti. Institutul de Sanatate Publica Bucuresti a transmis ieri, catre DSP Buzau, programul de desfasurare a campaniilor scolare de vaccinare, conform calendarului de imunizari prevazut in Ordinul M.S./CNAS 767/376 din 1 august 2012. Astfel, in octombrie 2012 are loc vaccinarea diftero-tetanica (dT), clasa a-X-a (restantieri din anul scolar 2010-2011); in noiembrie 2012 se deruleaza campania de vaccinare antipoliomielitica (VPI), clasa a-II-a (8 ani) si clasa a-III-a (9 ani); in ianuarie 2013, vaccinare antirujeolica-antirubeolica-antiurliana (RRO) clasa a-I-a; in aprilie-mai 2013 se desfasoara vaccinarea diftero-tetanica (dT), clasa a IX-a (restantieri anul scolar 2011-2012) si clasa a-VIII-a”.

Voineagu mentioneaza ca aceste campanii de vaccinare se adreseaza tuturor copiilor de varsta eligibila, scolarizati si nescolarizati, cei din ultima categorie urmand sa fie imunizati tot prin intermediul medicilor de familie.

 

 Medicii de familie sunt multumiti

 

Decizia ministrului Sanatatii, Vasile Cepoi, de a reveni asupra deciziei de a muta vaccinarea copiilor din scoli in cabinetul medicului de familie este aprecoiata de medicii de familie. Potrivit dr. Angela Mazdrag, presedinta Patronatului Medicilor de Familie din Buzau, „s-a revenit, de fapt, la normalitate. Imunizarea are un rol extrem de important in sanatatea publica si nu putea fi lasata la latitudinea parintilor. Pana acum, din cate stiu, cel putin la nivelul judetului Buzau, procentul de vaccinare in scoli a fost satisfacator, iar o eventuala schimbare nu ar fi fost benefica. In momentul in care apare noua Lege a sanatatii si va fi evidentiat cu claritate pachetul de servicii medicale la care are dreptul un asigurat, respectiv, persoana neasigurata, iar medicul de familie va sti pentru ce este platit si ce trebuie sa ceara daca va presta servicii suplimentare, atunci se poate rediscuta problema imunizarii prin cabinetul medicului de familie. Colegii nostri din mediul rural desfasoara si acum aceste servicii, desi in ultimii ani nici nu au fost platiti. Inteleg ca s-a schimbat situatia, ca se va incheia un contract cu DSP si se va rezolva aceasta problema, pentru ca banii pentru vaccinarile obligatorii trebuie sa vina de la bugetul MS”, spune dr. Mazdrag.

 

20.000 de scolari si prescolari, imunizati anual

 

Prin unitatile de invatamant din judet (crese, gradinite, scoli generale si licee), anual sunt vaccinati impotriva bolilor transmisibile aproximativ 20.000 de copii, potrivit statisticilor DSP.

Astfel, copilul care merge la gradinita trebuie sa fi facut vaccinare antidifterie, antitetanos, anti-tuse convulsiva, antipoliomielita, impotriva hepatitei B. Pentru cei care merg la scoala, vaccinurile obligatorii se administreaza la varstele de 7, 9 si 14 ani. Lipsa imunizarii poate avea insa efecte catastrofale. Medicii atrag atentia ca, de exemplu, o fata care nu este vaccinata antirubeolic, la maturitate risca sa contracteze virusul in timpul sarcinii, iar copilul, sa se nasca din aceasta cauza cu malformatii.

Dr. Valeriu Bistriceanu, presedintele Societatii de Medicina Generala/Medicina familie considera la randul sau ca „imunizarea copiilor in unitatile de invatamant este o metoda traditionala cu care populatia s-a obisnuit, iar medicilor le este mai usor, copiii fiind grupati. La noi lipseste acel grad de cultura medicala existent in alte tari, asa ca parinitii puteau respinge imunizarea, expunandu-si copiii unor boli grave, chiar mortale. Lipsa vaccinarii pune in pericol chiar sanatatea publica, mai ales in contextul actual, de evolutie a unor epidemii de rujeola si rubeola”, spune medicul.

 

Varicela, pericol in scoli si gradinite

 

Societatea Romana de Pediatrie (SRP) recomanda vaccinarea copiilor impotriva varicelei, o boala foarte contagioasa.

Odata cu inceperea gradinitelor si a scolii, Societatea Romana de Pediatrie trage un semnal de alarma cu privire la cresterea incidentei bolilor infectioase, varicela fiind o boala foarte contagioasa si raspandita la intrarea copiilor in colectivitate. Numai in 2011, numarul de cazuri noi de varicela a crescut cu 44 la suta fata de 2010”, se arata intr-un comunicat al SRP.

Medicii spun ca vaccinarea copiilor inainte de introducerea lor in colectivitate este foarte importanta, dand exemplu varicela, care poate lasa cicatrici severe pe piele sau poate da complicatii ca meningita sau encefalita.

In judetul Buzau, potrivit datelor puse la dispozitie de DSP, in 2011 s-au inregistrat 656 de cazuri de varicela, cu un varf  de 241 de cazuri in trimestrul II si un minim de 18 cazuri in trimestrul II – in vacanta de vara. Anul acesta au fost pana acum 236 de cazuri.

Romania are una dintre cele mai ridicate rate ale mortalitatii infantile din UE la copiii de pana la cinci ani, numarul cazurilor de imbolnavire ca urmare a bolilor infectioase pediatrice crescand in ultimii ani. Potrivit celor mai recente date Eurostat, mortalitatea infantila in Romania este de 9,8 la suta de mii de locuitori (9,8 morti la o mie de nou-nascuti), aproape dubla fata de media europeana.

 

*In Ordinul comun M.S./CNAS 272/ 72 din martie 2012, cu aplicare de la data de 1 iunie 2012, se stipuleaza ca toate vaccinarile se vor face prin cabinetele medicilor de familie.

*In Monitorul Oficial Nr. 601/ 22 august 2012 apare Ordinul comun M.S./CNAS 767/376 din 1 august 2012, privind modificarea si completarea Normelor tehnice de realizare a programelor nationale de sanatate pentru anii 2011 si 2012, aprobate prin Ordinul ministrului Sanatatii si al presedintelui CNAS nr. 1.591/1.110/2010, prin care se revine la campaniile scolare de vaccinare.

 

Extras din Ordinul comun MS/CNAS 272/72 din martie 2012 si din Ordinul comun MS/CNAS 767/376 din august 2012 AICI

 




Adaugati un comentariu


 

*