Vitamine si proteine de cea mai buna calitate, in alimente de post

9 decembrie 2012 | 0 comentarii |

Tii post si te-ai saturat de varza, fasole si cartofi? Afla ca oiti sa-ti diversifici alimentatia cu cateva alimente deosebit de sanatoase si consistente, bogate invitamine si proteine, la care poate nu te-ai gandit.

 

quinoa

Quinoa – Aceasta cereala asemanatoare orezului, originara din America de Aud, pe care incasii o denumeau chisaya mama (mama tuturor cerealelor),  contine foarte multe proteine de cea mai buna calitate, foarte putine grasimi si nu contine colesterol. Poate fi preparata prin fierbere (prin prjire isi pierde calitatile nutritive), putand fi folosita la diferite preparate inlocuind orezul (budinci, pilafuri, risotto etc) sau se poate adauga in diferite salate cu legume. Puse la incoltit, boabele de quinoa isi sporesc valoarea nutritionala, deoarece germenii de quinoa contin vitamine (A, B6, B12, B5, B2, B1, C, D, E, K, H, acid folic, acid nicotinic), minerale (calciu, fier, crom, cupru, potasiu, seleniu, iod, magneziu, mangan, fosfor, zinc) si toti cei 9 aminoacizi esentiali, dupa cum sustin nutritionistii. Se gaseste in magazinele naturiste.

 

lucerna

Lucerna – este supranumita planta cu o mie de virtuti terapeutice. Considerata dintotdeauna cea mai buna grana pentru animale, in ultimii 30-35 de ani ea a devenit foarte apreciata si pentru om (mai ales germenele plantei), fiindu-i recunoscute calitatile trapeutice. Se poate consuma ca atare, sub forma de salata, frunzele lucernei fiind considerate adevarati nutrienti biologic-activi, ai caror biofotoni poarta in ei puterea benefica, vindecatoare a energiei solare. Printre altele, ajuta la scaderea colesterolemiei, la alcalinizarea organismului si, astfel, la prevenirea afectiunilor cardiovasculare si a infarctului miocardic. Germenii de lucerna sunt in topul celor mai bune plante cu efecte terapeutice, recunoscute din vremuri stravechi, datorita nutrientilor pe care-i contin: proteine de inalta calitate, 8 enzime digestive, 8 aminoacizi esentiali, antioxidanti, betacaroten, clorofila, minerale (calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu), vitamine (A, C, B12, D, E, K, acid folic). Nutritionistii spun ca germenii (nu numai cei de lucerna) reprezinta forma cea mai eficienta, mai sanatoasa (si cu siguranta mai ieftina) de proteine vegetale.

 

alge marine

Algele marine – sunt recunoscute pentru continutul bogat in minerale, vitamine, clorofila si antioxidanti care feresc organismul de boli si mentin pielea tanara. Exista peste 20 de tipuri de alge marine care au culori diferite (brune, rosii, verzi), dar toate au calitati nutritionale exceptionale. Potrivit nutritionistilor, algele au proprietati multiple nutritive, tonice, curative, vitalizante, fiind bogate in: fier, potasiu, iod, magneziu, calciu, mangan, cupru, aur, zinc, cistina, lizina, tirozina, lipide, glucide, mucilagii, vitaminele A, B, C, D1, D2, E, F, K, PP, fibre solubile, insolubile si multe proteine. Sunt recunoscute, de asemenea, pentru proprietatile lor anticancerigene, ajuta la scaderea colesterolului rau si a nivelului saharului din sange, stimuleaza metabolismul, tonifiaza  si stimuleaza activitatea glandelor endocrine.

Spirulina, chlorella, kelp, dulse, wakame sau nori sunt cateva dintre varieatile de alge marine care trebuie incluse in alimentatie. Acestea se digera uşor, sunt bogate in proteine de calitate si contin peste 100 de minerale. Pot fi consumate proaspete, uscate, cat si sub forma de pulbere, pentru sucuri. Se gasesc in magazinele naturiste.

 

boabe si preparate din soia

Soia – este o planta leguminoasa cunoscuta pentru calitatile ale nutritive si terapeutice, inca de acum 5000 de ani. Este bogata in proteina de calitate, fiind o sursa alternativa pentru carne si peste. Pe langa aportul de proteine si ulei, soia confera cateva beneficii majore pentru sanatate: scaderea nivelului colesterolului sanguin – descresterea incidentei maladiilor cardiovasculare; reducerea incidentei osteoporozei si mentinerea densitatii osoase in procesul de imbatranire; atenuarea simptomelor pre si post-menopausale; scaderea incidentei unor forme de cancer, in special a cancerelor de prostata si de colon.

Specialistii recomanda consumul a 25 de grame de proteina de soia pe zi, ca parte a unei diete sarace in grasimi saturate si colesterol, ce poate reduce riscul de boli cardiovasculare. De asemenea, contine substante care ajuta la functionarea creierului, ard grasimile, scad colesterolul, iar in ultimul timp, cercetarile au asociat consumul de soia cu o rata redusa a cancerului la san.

Trebuie alese boabele de soia nemodificate genetic, deoarece acestea au un continut complet in proteine.

 

ciuperci comestibile

Ciupercile – pe langa faptul ca sunt foarte gustoase, inlocuind cu succes carnea in diferite preparate (sarmalute, ardei umpluti), dar si pentru ca se pot consuma la fel de bine crude, sub forma de salate sau ca atare, ori preparate termic, ciupercile comestibile sunt apreciate si pentru ca au efect antitumoral, datorita principiului numit lentinan „inhiba aromataza, o enzima raspunzatoare de proliferarea neoplazica” . Se spune ca  japonezii, care consuma multe ciuperci, au cel mai mic numar de cancere la stomac.

 Sunt apreciate pentru continutul lor bogat si complex in elemente nutritive, capabil sa asigure in buna parte necesarul de proteine, glucide si  lipide, avand o valoare calorica situata intre 30-47 calorii la suta de grame. Ciupercile comestibile obisnuite, cultivate în crescatorii in conditii speciale, contin mai multa vitamina B12 decat alte surse obisnuite cum ar de exemplu pestele alb sau branza. Se apreciaza ca 25 de grame de ciuperci proaspete pot asigura cantitatea zilnica de vitamine din grupa B, necesare unui adult. Ele sunt bogate si in substante minerale ca potasiu, fosfor, siliciu etc., indispensabile organismului uman.

 


Adaugati un comentariu


 

*