Ciupercile crude, superalimente si dusmani de temut ai cancerului

27 iulie 2013 | 6 comentarii |

Ciupercarul Livia David ne face cea mai sanatoasa recomandare de vara: o salata din legume proaspete in care tocam ciuperci crude. Soiul Champignon este un dusman de temut al cancerului si un superaliment. Sunt insa mii de alte soiuri care contribuie la mentinerea sanatatii si la prevenirea unei largi game de boli grave.

 

ciupercarie 98Judetul Buzau are de oferit in mod continuu idei inovatoare care inspira sau cel putin ofera o lectie frumoasa de economie.

In comuna Ramnicelu, pe langa campurile cultivate cu usturoi romanesc, o ciupercarie si-a facut loc in piata si alimenteaza magazine din Buzau si Rm. Sarat cu ciuperci champignon. Numai ca nu investitia este aici subiectul de presa, desi ar fi si ea o lectie sanatoasa de economie si investitii intr-o perioada de criza, ci ciupercarul specialist Livia David. Ea pune pe picioare cea de a patra ciupercarie. De data aceasta, in judetul Buzau, cu patronat roman.

In halatul de serviciu, Livia David supervizeaza culesul, la primele ore ale diminetii, in asteptarea livrarilor. Se afla la cel de-al patrulea loc de munca in domeniu. Adica, a patra ciupercarie pe care o pune pe picioare. Tehnologia a invatat-o de la olandezi, iar  la Ramnicelu, pentru prima data lucreaza cu patronat roman. Zambeste si ne invita in halele cu ciuperci.

O imagine fabuloasa… Ciuperci de toate marimile. Champignon. Oamenii s-au obisnuit cu champignon. Sunt cele mai productive. Majoritatea, cu astfel de ciuperci lucreaza.

Se incearca acum si producerea de ciuperci pleurotus, insa productivitatea lor este mai mica si, clar, costurile sunt mai mari.

 

Livia David

Livia David

Livia David, maramureseanca din Ramnicelu, incepe sa ne predea o lectie extraordinara despre o afacere sanatoasa.

Prin 2000, lucram la Satu Mare la o ciupercarie romano-olandeza. Atunci, piata noastra era in formare. Ce am invatat, de la olandezi stiu. Patronii au inchis-o, pentru o afacere cu materiale de constructii.

Lucrez deja foarte usor dupa tehnologia lor. Sunt multi care au inceput astfel de afaceri cu fonduri europene, dar nu stiu „cu ce se mananca” treaba asta. Eu, inainte de a veni la Ramnicelu, am lucrat la Balta Doamnei, la un patron din Azerbaidjan. Avea sase sali. Exista unele probleme cu compostul. Totul se importa din Ungaria si Serbia, dar sarbii nu au calitate foarte buna. Daca un investitor roman ar face statie de compost, si-ar scoate investitia in patru-cinci ani.

In Romania sunt foarte multe ciupercarii. In 10 ani amortizezi investitia. Noi avem aici la Ramnicelu, noua sali. In general, sunt patroni straini, egipteni, turci, dar si romani foarte multi. Cea mai frumoasa este la Musfalau, Zalau. Acolo sunt cele mai multe ciupercarii.

Toata lumea spune la inceput ca baga un leu si scoate trei. Nu e chiar asa! Cine stie tehnologie, nu primeste bani, cine are bani, nu are specialisti.

Noi, aici, lucram pe compost faza trei, adica este deja incubat. In 20 de zile, iese ciuperca.

Aici se lucreaza pe paturi. Se recolteaza manual, in fiecare zi. Vara ne influenteaza temperatura de afara si trebuie sa culegem in timp util.

Ne agreseaza importurile si ne dau activitatea peste cap. Intra in tara importuri ieftine si fara acte. Ne obliga si pe noi sa lasam pretul jos, ca sa ramanem in piata. Supermarketurile care fac promotia pe cheltuiala producatorului.

 

ciupercarie 99Suntem invitati sa gustam o ciuperca cruda. In acest fel, aportul la sanatate este suta la suta. Livia David ne „preda” o lectie extraordinara despre calitatile nutritive si curative ale ciupercii, mai ales daca este consumata in stare cruda, chiar daca este dintre putinele alimente care nu-si pierd prea mult din proprietati nici dupa preluucrarea termica.

Ciuperca este foarte sanatoasa cruda. Contine minerale si proteinie. Este  considerata inlocuitoarea carnii.

Eu mananc aici cruda ciuperca.

Trebuie clar sa stitit ca niciodata nu se curata ciuperca pentru ca sub pielea ei sunt vitaminele. Ciuperca pentru gratar, spre exemplu, nici nu se spala. Lumea fuge de ciuperca mica, dar ea e un puiut foarte bun.

E dulce si buna, in stare cruda.

Pana te obisnuiesti sa mananci cruda, pui putina sare pe ciuperca. Ciuperca este anticancerigena. Eu mananc numai puiut de ciuperci. Pun in salata. Am 52 de ani si nu ma feresc sa consum ciuperci crude in salata.

Eu am zis sa renunt la meseria aceasta, pentru ca stai uneori si 24 de ore in picioare. Nu am putut sa stau acasa mai mult de trei zile. Obosesti repede, dar daca iti place ceea ce faci, e bine.

 

ciuperci champignon 101Ciupercile champignon au intrat in categoria superalimentelor alaturi de broccoli si afine. Principalele lor beneficii sunt reducerea riscului de boli de inima si cancer. Sunt, de asemenea, importante surse de fibre, vitamine si minerale.

Ciupercile pot parea banale, dar sunt intr-adeva super-alimente. Toti nutritionistii spun asta, iar studiile stiintifice arata ca au dreptate. Asta, pentru ca nu contin nici un fel de grasime, zahar ori sare si sunt o sursa valoroasa de fibre si vitamine B: vitamina B1, riboflavina (B2), niacin (B3), piridoxina (B6) si folacin (acid folic).

Ciupercile contin si minerale esentiale, intre care potasiu, cupru, fier si fosfor. Dar cel mai semnificativ este seleniul, care nu se gaseste in prea multe fructe sau legume. Cu mai mult de 90% continut de apa, adaugarea ciupercilor la mesele tale zilnice te poate face sa te simti satul fara sa cresti continutul caloric.

Banalele ciuperci Champignon aduc semnificative beneficii sanatatii. Cercetatorii de la Universitatea din Pennsylvania au descoperit ca doar cateva ciuperci au de 12 ori mai multa cantitate de L-Ergothioneine, un puternic antioxoidant, decat germenii de grau si de patru ori mai mult decat ficatul de pui, considerate pana acum ca fiind cele mai importante surse.

L-Ergothioneine are efect asupra substantelor instabile care ataca permanent si vatameaza membranele celulelor, cunoscute ca radicali liberi si protejeaza ADN-ul organismului de alte daune.

 

maitakePe de alta parte, ciupercile Maitake sunt o sursa bogata de beta-glucan, care are potentiale efecte anti-tumorale. Un studiu realizat de Memorial Sloan-Kettering Cancer Center a aratat ca ciuperca Maitake ar putea stimula sistemul imunitar al pacientilor cu cancer mamar. O anume parte a ciupercii Maitake, cunoscuta sub numele de „Maitake fractiunea D”, are un potential anti-metastatic ridicat si un efect hipoglicemiant, putand fi benefica pentru gestionarea diabetului. Maitake scade zaharul din sange , pentru ca mai contine un inhibitor al alfa glucozidazei, dar poate inhiba partial si enzima ciclooxigenaza, prin continutul ridicat de antioxidanti.

 In vitro, cercetarea a demonstrat ca Maitake poate induce apoptoza in liniile de celule canceroase (celule umane ce provoaca cancer de prostata, 3B Hep celule, 7901 SGC-celule, celulele carcinomului pielii ) si inhiba cresterea diferitelor tipuri de celule canceroase (ex. celulele cancerului de vezica urinara).

Un alt experiment a aratat ca un extras de Maitake inhiba angiogeneza prin inhibarea factorului de crestere endotelial vascular ( VEGF ). Lys-N este o unica proteaza gasita în Maike.

Chiar si in cantitati mici, ciupercile urechi de lemn pot subtia sangele, ajutand la prevenirea bolilor cardiace si a accidentelor vascular celebrale.

 

shiitake sAntiviralele active compuse din lentinan, prezente in ciupercile Shiitake, intaresc sistemul imunitar. Ciuperca Shiitake sau „ciuperca parfumata” reprezinta o sursa excelenta de seleniu si o foarte buna sursa de fier. Contine de asemenea acizi grasi, proteine, vitamine si fibre. Principalii compusi bioactivi care dau valoare farmacologica aparte ciupercii Shiitake sunt: lentinianul, eritadeninul si ergotonina. Lentinianul este un conglomerat de compusi specifici responsabili pentru cresterea imunitatii organismului. Se pare ca Shiitake activeaza nu mai putin de 6 tipuri de celule imunostimulatoare, capabile sa infranga orice boala infectioasa sau tumorala.

Eritadeninul poate reduce colesterolul cu 25% intr-o saptamana, iar efectul a fost mai pronuntat la subiectii care au consumat alimente bogate in grasimi. Cercetatorii japonezi au descoperit ca Shiitake accelereaza acumularea colesterolului rau in ficat, unde apoi este transformat in colesterol bun.

Ergotionina este un puternic antioxidant si a fost descoperit in ciupercile Shiitake si Maitake in 2005. Concentratia de ergotionina din Shiitake este de 4 ori mai mare decat in germenii de grau! Ciuperca Shiitake are o capacitate extraordinara de a lupta contra unor virusi foarte rezistenti cum sunt HIV, SIDA sau virusul hepatic B. Acest efect se datoreaza faptului ca ciuperca stimuleaza productia de interferon. De asemenea, compusii bioactivi din ciperca Shiitake au efecte antimicrobiene deosebite in infectiile cauzate de Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Enterococus fecalis si Candida albicans.

In acelasi timp, Universitatea Hanyang din Coreea de Sud a descoperit ca ciupercile pot scadea riscul de cancer la san.  Desi exista foarte multe tipuri de ciuperci, dintre care mai mult de 2500 cresc in salbaticie, pana acum cercetarile s-au concentrat pe soiurile exotice.

 

Ciupercile sunt la indemana fiecaruia dintre noi, ca sa le putem adauga in asa-numitul curcubeu al alimentelor pe care suntem sfatuiti sa il consumam zilnic. Si asta, pentru ca din fructe si legume trebuie sa obtinem gama completa de beneficii nutritive de care are nevoie organismul nostru.

Si, pentru ca ciupercile tocmai au fost decretate super-alimente, poate ar trebui sa le acordam mai multa atentie…

 



Comentarii (6)

  1. Cornelia spune:

    Cica un studiu a demonstrat exact contrariul? Ciupercile consumate in stare cruda PROVOACA CANCERUL. Voila! ce sa mai crezi?????

  2. Mihai spune:

    Domnule Alin, stiati ca fructele de import, ex. bananele si portocalele, sunt iradiate pentru ca sa tina mai mult? Pentru ca prin iradiere se omoara tot ce este viu in acel fruct. Uite asa cei de afara pot vinde alimente ieftine celui care se intreaba acest lucru ca orice prost.

  3. Adrian spune:

    Domnule Alin, doamna David nu este patroana este angajata, asa ca citeste mai bine articolul(ajuta cu cunostintele dansei pe cei care vor sa faca o ciupercarie pentru ca dansa stie cum se creste o ciuperca, tu sti decat cum arata) in plus o cunosc personal si chiar stie ce vorbeste.

  4. Alex spune:

    Alin, esti dezacordat cu realitatea, practic iti spune sa investesti in afacerile din tara noastra, ca sa le intretii, astfel banii vor ramane la noi si vor fi mai multe slujbe, dar cum tu nu stii cum functioneaza nici nutritia, nu mai zic de economie, nu stii ca marfa europeana e cea mai proasta, ei nici macar nu ies in evidenta cand e vorba de electronica sau ciocolata, numai americanii si astiaticii ies in evidenta privind aceste aspecte. In timp ce UE traieste din datorii in mare parte, jefuind cu produse proaste si inutile, in timp ce acesti investitori isi vand marfa in exterior. Ca de asta fura oamenii de la voi, ca falimentati investitorii locali prin prostia voastra si finantati sarlatani din exterior, asa ca investitorii de la noi nu au ce face decat sa fure, ca politicienii. De asta nu aveti slujbe.

  5. DAVID spune:

    Habar n’ai! Aia de afara au fabrica de compost langa ei!

  6. alin spune:

    Saracutza de tine “te obliga importurile ieftine sa lasi pretul jos. Da cat vrei sa castigi pe niste ciuperci, sau, cand este vorba de preturi mici nu mai esti “europeanca”??!! Asa v-ati invatat, sa jefuiti lumea la drumul mare, si p-orma plangeti precum milogii “dar de ce bulgarii au litoralul plin ?? de ce pleaca si fac imprumuturi prin banci romanii si nu vin sa stea la noi acasa??!! Uite d-aia, ca s-au coscarit romanii, si prefera sa dea bani altora decat sa va vada pe voi milionari peste noapte din nimic!! Auzi tupeu “vin importuri ieftine d-afara” Ma intreb si eu ca orice prost, cum cei de afara pot vinde alimente ieftine ??

Adaugati un comentariu


 

*