REPORTAJUL DE DUMINICA: Alunele, antidot impotriva diabetului si pietrelor la rinichi

21 aprilie 2013 | 0 comentarii |

Preotii din Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei cultiva intens aluni, pentru ca ii ajuta sa reziste postului indelungat si sa-si pastreze sanatatea.

 

Miezul de alune este un aliment suta la suta natural si se conserva nealterat in coaja sa, doi ani. Aluna este o perfecta „cutiuta de conserve”, prin capacul careia trece doar atat oxigen cat ii trebuie embrionului sa supravietuiasca.

Cultura alunului este de 20 de ori mai profitabila decat vita de vie.

Pe plan mondial, cererea este de un milion de tone, insa productia este de doar 300.000 de kilograme, anual.

Italia si Turcia isi intaresc PIB-ul din vanzarea de alune. Spre exemplu, uzinele Fiat au fost intrecute la profit de acest comert, iar pe piata internationala un kilogram de alune costa cat gramul de aur, cel putin.

 

Seniorul Ionica Sava

Am citat cu atentie din „Cultura alunului” – o carte in miniatura, scrisa pe indelete de profesorul Ionica Sava, din judetul Vrancea.Vi-l prezint si dumneavoastra, pentru ca de la Dumbraveni, sat Candesti,  exista primul Parc european al alunului infratit.

Este un parc cu peste 30 de soiuri de alun, detinut de seniorul Ionica Sava, de unde cumpara oamani de pete mari si tari, dar mai ales vrancenii si foarte multi buzoieni. Sunt, fie oameni de afaceri care au infiintat hectare intregi, in zona de deal a Buzaului, cu aceasta cultura, fie preotii din Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei, despre care octogenarul spune ca i-au batut la poarta si au cumparat sute de aluni, pentru a-i planta in curtile manastirilor si bisericilor din cele doua judete.

 

Preotii din Arhiepiscopia Buzaului si Vrancei cunosc efectul terapeutic al alunei asupra bolilor de rinichi si asupra dibetului. Asa ca in curtea celor mai multe manastiri din zona Buzau-Vrancea sunt aluni buni de leac.

Alunele de cumparat sunt mai putin folositoare pentru organism. Pe cele din gradina ta, le poti manca pana la Craciun sau pana in primavara urmatoare. Preoti trimisi de IPS Epifanie Norocel, Dumnezeu sa-L odihneasca in pace, au venit la mine pentru a lua aluni si a-i inmulti, pentru ca ei trebuie sa se fereasca de bolile pe care le pot dezvolta in postul prelungit. Au facut un lucru bun”, povesteste batranul vrancean.

Oamenii au invatat, in timp, ca aluna inlocuieste carnea, ca atare, si ca in perioada postului aluna este un aliment uimitor: rezolva foamea trupului si foamea de sanatate.

 

El insusi are propria poveste care ii intareste recomandarea: de 40 de ani se ocupa de cultivarea alunului, pentru ca in 1976 avea pietre la rinichi. La ambii. „Medicul mi-a spus «sus, pe masa, la operatie!» Dupa analize, insa a spus ca mor in operatie. Am luat medicamente, dar eram grav. Mi-am adus aminte ca am gasit o carte cand eram copil. Stateam cu oile in sat si cei de la noi aruncasera pe o coasta o parte din biblioteca veche. Am citit-o. Era farmacologia din 1912. Acolo am citit ca miezul de alune dizolva calculii renali. Am inceput sa adun alune. In trei ani, am scapat de boala. Eu nici nu stiam atunci ca alunul era cultivat de 3000 de ani, ziceam ca este asa doar prin padure. Ostasii romani plecau in razboi intr-un buzunar cu alune si in celalalt cu grau”, ne convinge, cu suficiente argumente, Ionica Sava.

Peste o mie de oameni au cumparat aluni de la el. Unul cumpara 20 de puieti, altul cateva sute, chiar si romanii din Florenta – Italia au luat de aici.

 

Alunele, un deliciu culinar

De la Ionica Sava din Vrancea am invatat si cateva retete culinare care contin alune, pe care le voi impartasi cu voi, cititorii.

Pentru mine, inedita a fost cea a laptelui de alune preparat cu 1,5 litri apa si 150 de grane de alune usor sfaramate. Totul se rastoarna intr-un aparat care exista in comert si in care doar lapte de alune se face. Laptele de alune este eficient impotriva osteoporozei si diabetului, pentru femeile gravide si copiii rahitici.

Sarmale cu alune se pot face cu ceapa, piper, sare, cimbru, orez si alune in loc de carne. Este o delicatesa de post pentru noi toti, dar o mancare frecventa  pentru vegetarieni.

Puiul fript, daca este umplut cu alune si rumenit frumos, la cuptor, are un gust extraordinar, iar pe deasupra poti sa-ti uimesti musafirii.

Pentru ca urmeaza Sarbatorile Pascale, este bine sa tinem cont si de drobul cu alune: in loc de maruntaie de la miel sau de ied se pun alune in compozitie, alaturi de multe veredeturi, si iese un drob delicios.


Adaugati un comentariu


 

*