Aromele toamnei, pline de sanatate

2 septembrie 2013 | 0 comentarii |

In mod traditional, caci deja a intrat in al saselea an de organizare, la Pietroasele se aduce, in fiecare toamna, omagiu celui mai bun soi de struguri din podgoria Dealu Mare-Pietroasele, Tamaioasa Romaneasca.

 

Sarbatoarea Tamaioasei la Pietroasele

Sarbatoarea Tamaioasei la Pietroasele

Un pahar cu vin curat si sanatos, despre care Sanatatea Buzoiana v-a relatat in momentul pregatirii viei pentru iesirea din  iarna, sau ceva mai tarziu in primavara, cand v-am prezentat studii de ultima ora care arata ca vinul ar putea fi un element-cheie in lupta cu cancerul de prostata si cu alte boli grave, dar si cu ocazia celor 120 de ani impliniti de Statiunea Vitivinicola Pietroasa, in luna mai a acestui an, cand v-am aratat ca un pahar cu vin bun iti da vigoare, stimuleaza inima si intretine sanatatea pielii, este, la inceput de septembrie, inca o data motiv de sarbatoare.

In cel mai bun an din ultimii 27, dupa unii specialisti, sau din ultimii 16 dupa alti oenologi, Tamaioasa Romaneasca are o stare de sanatate generala foarte buna, asa cum ne spune Ion Damian, directorul „Catedralei viticulturii romanesti” dupa cum i se spune Statiunii.

 

struguriDeasupra satului Pietroasele s-au strans ieri, pe de o parte, tinerele fete din sat, imbracate in costume populare, care au zdrobit strugurii cu picioarele goale in linul vechi din lemn, dar si micii podgoreni care isi etaleaza cele mai bune productii din crame.

Familia Stanciu din satul Prosca, comuna Naeni se afla pentru prima data la sarbatoare in calitate de producator. Domnul Stanciu se mandreste cu Feteasca Neagra, vin care aici s-a nascut si care este putin produs.

Viticultorii se tem de ploi. Cele din ultimele doua saptamani au instalat deja, ce-i drept putine si doar pe alocuri, boli pe coardele incarcate cu struguri si pe ciorchini. Daca ar fi sa continue ploile, s-ar strica strugurii pe butuc.

Ca atare, astazi, pe 2 septembrie, la Pietroasele incepe culesul de incercare, adica doar acolo unde planta a fost imbolnavita.

La Sarbatoarea Tamaioasei de la Pietroasele – eveniment sustinut de Ministerul Turismului si Asociatia Cele mai frumoase sate din Romania – s-au aflat ieri, si doi reprezentanti ai ministerului, a caror sarcina zilnica este insasi promovarea.

 

Cristina PartalCea mai frumoasa prezentare la evenimentul dedicat celui mai bun soi din podgoria noastra au avut-o insa reprezentantii comunitatii Izvoarele din judetul Prahova. In costume populare autentice, nemodificate dupa moda de sezon, femei si barbati din aceasta zona au adus cu ei picturi, instrumente muzicale si dulceturi extraordinare.

Despre ce dulceturi putem prepara si cata sanatate putem primi dintr-un borcan delicat, aflam impreuna duminica urmatoare, in sectiunea REPORTAJ a www.sanatateabuzoiana.ro.

Cristina Partal, presedintele ANTREC Buzau, este organizatorul si initiatorul desfasurarii momentelor de la aceasta sarbatoare. Ea precizeaza ca pensiunile membre ANTREC au venit la editia a VI-a cu surpriza unui ceaun cu tocana din toate legumele toamnei, stropite bine la final cu Tamaioasa de cea mai buna calitate.

Un singur lucru lasa inca de dorit – desi sprijin de la forurile de turism exista, mesteri autentici si podgoreni de valoare care sa reprezinte zona sunt, conduecrea locala din Pietroasele s-a infratit si in acest an cu haosul si a preferat gratarele si dealerii auto in locul meselor cu vin si struguri.

In Poiana Tamaioasei au fost podgoreni putini, iar mesterul cioplitor Ion Moaca, unicul cioplitor al zonei, a protestat din aceasta cauza, in felul sau: a refuzat sa fie prezent, desi invitat a fost.


Adaugati un comentariu


 

*