Estetica dentara, intre frumusete si sanatate

26 aprilie 2012 | 0 comentarii |

Deseori un zambet frumos reda increderea celui care il poarta, iar cosmetica dentara da noi sperante celor mai putin norocosi in aceasta privinta. Mergand la cabinetul stomatologic de cel putin doua ori pe an avem insa posibilitatea nu numai de a avea o dantura frumoasa, ci si sa ne pastram sanatatea cavitatii bucale si a intregului organism. Specialistii atrag atentia ca infectiile dentare determina boli grave pe care prin controlul stomatologic regulat le putem depista si trata la timp. Pe termen lung, afectiunile netratate ale dintilor pot imbolnavi inima, rinichii sau articulatiile. Cariile neglijate, lucrarile dentare realizate incorect si traumele externe care afecteaza nervul dintilor sunt principalele cauze care duc la producerea complicatiilor orale.

 

Probleme cardiace

Boli ale gingiilor sau proceduri dentare care taie gingiile pot permite bacteriilor sa intre in sange. Un sistem imunitar slab sau o valva a inimii deja cu probleme, pot duce la miocardita (infectii ale muschiului inimii), la cresterea riscului de ateroscleroza sau la o infectia valvelor inimii (endocardita).

Detartrajul si periajul profesionale, de doua ori pe an, pot reduce considerabil riscul bolilor de gingii si ne pot proteja inima.

 

Sinuzita

O alta complicatie a infectiilor dentare netratate, date mai ales de carii la nivelul premolarilor superiori, o reprezinta sinuzita maxilara acuta, afectiune care se manifesta prin secretie nazala abundenta, cu un miros urat. In acest caz, se va trata mai intai infectia de la nivelul cavitatii bucale.

 

Tulburari gastrice

Acestea sunt frecvente in cazurile in care lipsa dintilor sau inflamarea gingiilor impiedica procesarea alimentelor si maruntirea lor in cavitatea bucala. Prevenirea aparitiei cariilor si tratarea lor imediat ce apar este solutia cea mai simpla pentru a pastra o dantura sanatoasa, iar in felul acesta putem preveni tulburarile gastrice.

 

Nastere prematura

Boli ale gingiilor au fost legate de nasterea prematura si de greutatea mica a copiilor la nastere. Medicii recomandă femeilor care doresc sa ramana insarcinate sa isi trateze inainte eventualele probleme dentare. In caz contrar, pot aparea cangrene pulpare date de agravarea unei carii, existand chiar riscul ca infectiile bucale sa duca la nastere prematura.

 

Risc de cancer

Bacteriile ajunse in sange in urma unor infectii ale dintilor mai pot afecta rinichii si articulatiile, iar potrivit unui studiu de specialitate, gingivita si infectiile date de cariile netratate favorizeaza riscul de aparitie a cancerului.

 

Boala Alzheimer

Pierderea dintilor inainte de 35 ani poate fi un factor de risc pentru boala Alzheimer, dar vizita regulata la cabinetul stomatologului ne poat ajuta sa intervenim la timp.


Categorii: Lifestyle

Adaugati un comentariu


 

*