Euro a stagnat la 4,45 lei. America a evitat „la mustata” falimentul

17 octombrie 2013 | 0 comentarii |

Situatia pe muchie de cutit din Statele Unite, unde democratii si republicanii din Congres nu au ajuns, pana miercuri la pranz (ora Romaniei), la un acord privind bugetul public pe anul fiscal 2014, a pus in garda investitorii de pe pietele internationale, iar speculatorii au deschis noi pozitii pe activele riscante.

Fara un acord intre Republcani si Democrati, prima economie a lumii risca sa intre, in cursul noptii de miercuri, pentru prima data in istoria sa, in incapacitate de plata. Asta ar fi insemnat ca Trezoreria americana nu ar mai fi fost autorizata sa se imprumute si nu ar mai fi putut achita dobanzile si titlurile deja vandute.

Sub aceasta perspectiva, cursul euro a scazut ieri, de la 4,4503 la 4,4484 lei, la intarirea monedei nationale contribuind si vanzarile de valuta ale nerezidentilor care vor participa astazi la licitatia de titluri de stat cu scadenta la cinci, unde Trezoreria are planificat sa atraga un miliard de lei.

Volatilitatea cotatiilor a fost minima, tranzactiile realizandu-se intre 4,4460 si 4,45 lei, la ora 14:00 ele fiind de 4,4470 – 4,45 lei.

Cursul dolarului american a coborat de la 3,2940 la 3,2871 lei, iar francul elvetian, care crestea ieri, beneficiind de statul sau de „refugiu”, la aproape 1,2370 unitati/euro, se aprecia de la 3,6001 la 3,6030 lei.

Monedele din regiune se apreciau la randul lor in fata euro. Cea poloneza se intarea la 4,165 – 4,178 zloti, iar cea maghiara se stabiliza la 295,3 – 296,8 forinti.

Perechea euro/dolar se tranzactiona intr-un culoar foarte ingust, la 1,3505 – 1,3549 dolari, dupa ce marti coborase pana la 1,3480 dolari. Volumele de transfer erau mai reduse decat in alte sedinte, iar analistii declarau ca nu era ziua pentru realizarea de tranzactii in lipsa rezolvarii crizei bugetare din SUA.

In aceste conditii, agentia Fitch anunta marti, ca este pregatita sa scada ratingul datoriei suverane a SUA de la AAA. O decizie asemanatoare a luat Standard and Poor’s in 2011.

Congresmanii americani din Camera superioara au ajuns insa, in ceasul al doisprezecelea, la un acord pentru iesirea din criza datoriei externe a tarii, cu cateva ore inainte de momentul fatidic al atingerii plafonului de indatorare de 1.670 de miliarde de dolari. Anuntul a fost facut de liderul majoritatii democrate din Senat, Harry Reid. Camera Reprezentantilor ar fi, si ea, pregatita sa acorde un vot pozitiv, potrivit liderului republican John Boehner.

Una dintre cauzele acestui blocaj in SUA a fost noua lege a asigurarilor de sanatate, Obamacare. Orice compromis intre cele doua partide trebuie  tradus printr-o modificare a a cestei reforme a sanatatii. Republicanii spera la amanarea cu doi ani a impunerii unei taxe tuturor americanilor si sa suprime contributia salariala suplimentara pe care congresmanii vor trebui sa o plateasca pentru asigurarea lor medicala.

Impunerea unei asigurarti medicale obligatorii in SUA, care ar facilita accesul la servicii medicale a milioane de americani cu venituri mici si a sute de mii de imigranti cu drept de rezidenta, a facut ca republicanii ultraconservatori sa se opuna, in prima faza, aprobarii unui buget federal pentru 2014, iar dupa aceea sa ameninte cu blocarea ridicarii plafonului de indatorare a tarii, cu consecinte pentru intreaga economie mondiala.

In piata la termen de la Sibiu, euro se tranzactiona ieri, la pranz, pe decembrie la 1,3523 – 1,3560 dolari, iar uncia de aur cu scadenta lunara, la 1.279 – 1.286 dolari.

*Analiza zilnica valutara&futures realizata de Radu GEORGESCU – DOMUS M & D

 


Categorii: Business, Financiar

Adaugati un comentariu


 

*