Euro se mentine sub 4,45 lei

In ultimele doua luni s-a conturat un trend de apreciere a leului, datorat cresterii externe a cererii de titluri de stat sau plasamentelor in depozite denominate in lei.

Interesul strainilor pentru moneda nationala a crescut odata cu amplificarea tensiunilor din Ucraina. De altfel, guvernatorul BNR declara recent ca la apreciere au contribuit capitaluri „care ratacesc temporar” prin piata locala dupa ce s-au retras din Rusia sau Ucraina, considerand ca nu exista fundamente economice pentru aceasta evolutie.

Datele economice nu au intarziat sa apara, insa. Astfel, PIB-ul Romaniei a crescut in primul trimestru, fata de perioada similara a anului trecut cu 3,8% atat pe seria bruta, cat si pe cea ajustata sezonier, conform datelor prezentate de INS.

Iar vineri, 16 mai 2014, Standard&Poor’s a anuntat ca a plasat ratingul Romaniei in categoria „investment grade”, cu perspectiva stabila, la mai bine de sase ani de la inceperea crizei economice mondiale. Aceasta decizie va elibera fonduri speculative interesate, la randul lor, de obligatiunile romanesti, in lei sau valuta, ceea ce va avea ca efect mentinerea pe apreciere a leului.

Insa o scadere a euro sub pragul de 4,40 lei este greu de anticipat, avand in vedere ca BNR nu doreste o apreciere foarte mare a leului, care ar putea frana exporturile, motorul cresterii economice. Pe de alta parte, Banca Centrala ar putea incepe sa cumpere excedentul de valuta pentru a reintregi rezerva sa, din care, doar luna aceasta, vor pleca doua miliarde de euro, din imprumutul contractat cu FMI si BM in 2009.

Saptamana trecuta a inceput cu un curs al euro de 4,4328 lei, la jumatatea ei fiind atins maximul de 4,4415 lei.

Vineri a fost atins minimul ultimelor opt luni si jumatate, de 4,4275 lei, intr-o sedinta care s-a deschis la 4,4350 lei, care a reprezentat maximul zilei. Minimul atins de euro a fost de 4,4245 lei, iar la inchidere tranzactiile se realizau la 4,43 – 4,4330 lei, evolutie in ton cu cea a altor monede din regiune.

Cursul dolarul american a crescut de la 3,22 lei, in sedinta de luni, la 3,2468 lei, in cea de joi, pentru a incheia saptamana la 3,2277 lei. Reamintim ca in 8 mai a fost atins minimul ultimilor aproape doi ani si jumatate, de 3,1799 lei.

Francul elvetian a crescut miercuri, la 3,6416 lei, dar a incheiat saptamana la 3,6249 lei, cel mai redus curs incepand cu 2 decembrie 2013.

Perechea euro/dolar, care in urma cu doua saptamani a crescut la 1,3993 dolari, cel mai ridicat nivel incepand cu octombrie 2011, a avut o tendinta depreciativa, tranzactiile de vineri realizandu-se la 1,3685 – 1,3726 dolari, pietele americane inchizandu-se la 1,3695 dolari.

Caderea euro a fost provocata de scaderea majora a indicelui Zew, cel care masoara anticiparile eco­nomice ale investitorilor si analis­tilor germani, care a scazut luna aceasta cu mai bine de 10 puncte, la 33,1 puncte. In acelasi timp, presedintele BCE a declarat recent ca euro pu­ternic, care in ultimele 10 luni a crescut cu circa 8%, provoaca „ingrijo­rari puter­nice“.

*Analiza saptamanala valutara&futures (cuprinde perioada 12-16 mai) realizata de Radu GEORGESCU – DOMUS M & D

 


Categorii: Business, Financiar

Adaugati un comentariu


 

*