Spitalele din Harghita, conectate in premiera nationala printr-un sistem informatic medical

Proiectul va fi realizat din fonduri europene, permitandu-le medicilor sa aiba acces mai usor la datele bolnavilor transferati, in situatii deosebite datele despre starea  pacientilor putand fi studiate si de medicii aflati la sute de kilometri distanta.

 

telemedicina BuzauIn scurt timp, Harghita va deveni primul judet din tara in care toate spitalele care functioneaza aici vor fi interconectate printr-un sistem informatic integrat, menit sa ii ajute pe medici sa aiba mai usor acces la datele pacientilor transferati de la o unitate medicala la alta. Este vorba de o premiera nationala, realizata in cadrul unui proiect cu finantare europeana, investitia urmand a se ridica la suma de 7 milioane de lei. Primii pasi au fost deja facuti, zilele trecute fiind organizata licitatia pentru desemnarea firmei care se va ocupa de implementarea acestui sistem. La aceasta licitatie au participat patru firme producatoare de software pentru sisteme medicale. Castigator a fost desemnat consortiul de firme format din InfoWorld si C&D Industries. In prezent se asteapta expirarea termenului de depunere a contestatiilor, care este de zece zile, dupa care vor fi demarate lucrarile pentru realizarea platformei care va interconecta toate spitalele din judet.

Initiativa implementarii acestui proiect a apartinut Spitalului Judetean de Urgenta Miercurea Ciuc, al carui manager, dr. Demeter Fernec, s-a declarat ferm convins ca sistemul informatic, unic in tara, se va dovedi in scurt timp extrem de util si eficient.

 

Dr. Demeter Ferenc

Dr. Demeter Ferenc

Dr. Ferenc a precizat ca sistemul informatic este util din mai multe puncte de vedere, dar in mod special va fi foarte eficient in cazul transferului unui pacient de la un spital la altul. „De exemplu, pacientul ajunge la spitalul din Toplita, cei de acolo isi dau seama ca le depaseste competenta si atunci il trimit la SJU Miercurea Ciuc. Aici, pacientul vine cu un bilet de trimitere in care, in cazurile bune, se consemneaza ce acuza pacientul, medicatia pe care a primit-o, dar de cele mai multe ori vine cu un bilet vraiste, ajunge neinsotit, poate intra in coma si atunci… ia informatiile de unde nu-s! Pentru a evita situatii similare si pentru a imbunatati comunicarea in cadrul sistemului, ne-am gandit la acest proiect adaptat specificului local”, a precizat managerul SJU Miercurea Ciuc. Odata cu implementarea sistemului, in cadrul aceluiasi proiect, fiecare  sectie medicala va fi dotata  experimental cu cate o tableta, astfel ca inregistrarea fisei medicale a pacientului se va face electronic, „iar la vizita la patul bolnavului nu se va mai merge cu mormanul de hartii”, a explicat Demeter Fernec.

 

SjU Miercurea Ciuc

SjU Miercurea Ciuc

Eficienta noului sistem va putea fi dovedita si in contextul crizei de specialisti cu care se confrunta majoritatea spitalelor din tara, printre acestea numarandu-se si unitatile medicale din Harghita. Astfel, in cazul in care unul din specialisti nu este disponibil la spital intr-un moment in care un pacient are nevoie de consultatie, se poate intra in legatura cu acesta prin intermediul aceluiasi sistem, care poate fi accesat pe baza unui cod propriu, cunoscut doar de medic. „Sa spunem ca ortopedul nostru este la schi in Austria si la spital se prezinta un pacient care necesita consultatie. I se face radiografie si doctorul este sunat sa o studieze, isi ia telefonul in mana, acceseaza aplicatia si vede ce este de facut, eventual noteaza cateva recomandari pe foaia pacientului sau isi suna colegii din tara si le explica ce trebuie sa faca. Este un avantaj urias, pentru ca se pot oferi consultatii din orice colt al lumii, chiar fara exagerare”, a explicat managerul spitalului din Miercurea Ciuc.

Acesta a mai precizat ca proiectul in cauza reprezinta un prim pas spre trecerea la „spitalul fara hartii”, intrucat evolutia pacientului, recomandarile medicului, urmarirea de catre cadrele medicale, toate inregistrarile care se fac in timpul internarii se vor face electronic, urmand ca la externare sa se imprime datele medicale ale pacientului doar pentru arhivare. Totodata, si pacientii vor avea acces la fisa de sanatate, prin intermediul medicilor de familie, care pot accesa datele din sistemul integrat, pentru a vedea analizele si consultatiile care li s-au facut, ce medicamente au primit, care sunt recomandarile medicilor in ceea ce ii priveste.

 


Categorii: Actual, IT & C, Spitale

Adaugati un comentariu


 

*