Sistemul de eliberare a retetelor electronice premiat la cea mai importanta competitie informatica din Europa

Solutia informatica prin intermediul careia au fost eliberate peste 50 de milioane de retete electronice de la 1 ianuarie 2013 a castigat marele premiu la categoria Entreprise Solution of the Year. Medicii de familie romani reclama insa disfunctionalitati ale sistemului informatic al CNAS.

 

reteta aslactronica (1)De la inceputul anului 2013, la nivelul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate a fost implementat un sistem informatic ce permite eliberarea de retete electronice, sistem ce a contribuit la reducerea riscului de aparitie a unor erori prin eliminarea treptata a retetelor scrise de mana, implicit crescand si increderea populatiei in sistemul medical. Sistemul permite si controlul retetelor compensate si gratuite, precum si asistarea procesului de prescriere, calitatea serviciilor sale fiind confirmata zilele trecute si de o importanta distinctie acordata in cadrul unei mari competitii informatice desfasurate la Londra. Proiectul de implementare a retetelor elecronice si sistemul prin care acesta a fost pus in practica au fost prezentate la gala European IT & Software Excellence Awards, una dintre cele mai cunoscute competitii europene de profil, si a obtinut marele premiu la categoria Entreprise Solution of the Year.

 

farmacia CrangCompetitia la care sistemul romanesc a fost premiat se desfasoara anual, selectand si recompensand cei mai performanti producatori si distribuitori de software, pe baza performantelor de exceptie in dezvoltarea si livrarea de produse informatice. Cu aceasta ocazie, sistemul dezvoltat de HP Romania si de Siveco a starnit in egala masura interesul si apreciarea juriului de specialitate, care in final i-a acordat marele premiu la categoria Entreprise Solution of the Year. Principalele atuuri care au contribuit la obtinerea acestei importante distinctii au fost imbunatatirea procesului de eliberare a medicamentelor, monitorizarea in timp real a cererii si consumului de medicamente gratuite si compensate in Romania si reducerea riscurilor de fraudare a Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate. La editia din acest an a competitiei europene au participat 80 de companii din 16 tari, concurenta fiind una foarte puternica.

 

reteta aslactronica (2)Implementarea Sistemului Informatic de Prescriptie Electronica a fost facuta prin Programul Operational Sectorial „Cresterea Competitivitatii Economice”, cofinantat din fonduri europene, iar de cand acesta a inceput sa functioneze, prin intermediul sau au fost eliberate peste 50 de milioane de retete electronice. Despre acest sistem, Dragos Dobran, directorul departamentului eHealth din cadrul Siveco Romania, a declarat ca „Sistemul IT de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate este unul dintre cele mai grele. Au fost facute eforturi uriase, dar acum incepem sa vedem rezultatele extraordinare ale acestor eforturi”.

 

Dr. Rodica Tanasescu, Dr. Doina Mihaila

Dr. Rodica Tanasescu, dr. Doina Mihaila

Medicii de familie din Romania sunt insa despre alta parere vis-a-vis de functionarea sistemului informatic din sistemul de sanatate. Ei au atras atentia, chiar la dezbaterea pe aceasta tema avuta cu reprezentantii Ministerului Sanatatii, ca desi semnalaeaza, de cativa ani, disfunctionalitatile SIUI, care are efecte asupra pacientilor, aceste probleme nu au fost rezolvate. Mai mult, au fost rostogolite si peste functionarea SIPE (reteta electronica) si vor fi preluate cu siguranta si de Dosarul electronic de sanatate, aflat in faza de testare, au mentionat dr. Rodica Tanasescu si dr. Doina Mihaila, presedintele Societatii de Medicina Familiei, respectiv, Patronatului Medicilor de Familie.

De aceea, medicii au tras un nou semnal de alarma asupra unor probleme pe care le-au desprins din practica curenta, in cabinete, probleme care afecteaza direct pacientul si implicit, calitatea actului medical: reflectarea corecta a calitatii de asigurat si asumarea exclusiv de catre CNAS prin SIUI a acesteia, corectitudinea datelor de identificare ale pacientilor, urgentarea validarilor transferurilor pacientilor, inscrierilor nou – nascutilor, validarea corecta a decesului, executarea lucrarilor de mentenanta la sistem, atat la SIUI, cat si la SIPE in afara programului de lucru al furnizorilor de servicii medicale, pentru a nu mai afecta activitatea acestora.

 


Categorii: Actual, C.A.S., IT & C, Medici

Adaugati un comentariu


 

*