Spitalele buzoiene vor taxa bolnavii cu 5, 7, 8 si 10 lei

2 aprilie 2013 | 1 comentariu |

Spitalul Municipal Rm. Sarat, Spitalul Nehoiu si Spitalul Smeeni stiu deja cat vor cere bolnavilor. Nivelul coplatii la Spitalul Judetean de Urgenta si Spitalul Sapoca se va supune aprobarii, astazi. Coplata va fi aplicata doar pacientilor internati incepand cu 1 aprilie.

 

Copiii sunt scutiti de coplata

UPDATE, ora 16:00: In urma sedintei Consiliului de Administratie care s-a incheiat in urma cu cateva minute, Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) a decis ca taxa coplatii sa fie de numai 8 lei/pacient (cat o jumatate de pachet de tigari) la externare, si nu 10 lei cat fusese gandit initial si cat reprezinta maximum admis prin normele de aplicare a Contractului-cadrru de acordare a serviciilor de sanatate.

Potrivit unui comunicat de presa al unitatii medicale, pentru “evitarea situatiilor de disconfort ale pacientilor, legate de incasarea sumelor ce reprezinta coplata, SJU Buzau a distribuit chitantiere pe fiecare sectie, iar asistentele sefe vor incasa conravaloarea sumei ce reprezinta coplata”.

In noile conditii si numai daca vor plati toti pacientii care se incadreaza in normele de taxare, cea mai mare unitate medicala cu paturi din Buzau nu va incasa intr-un an maimult de 40.000 de lei.

 

Coplata la externare, prevazuta in Contractul-cadru privind acordarea asistentei medicale in perioada 2013-2014, a intrat in vigoare de ieri, 1 aprilie. Nu-i pacaleala, asa cum au incercat unii sa spuna. A confirmat chiar ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, normelor de aplicare fiind deja publicate in Monitorul Oficial. Valoarea coplatii este stabilita de catre fiecare spital in parte, dar nu la mai putin de cinci si nu mai mult de 10 lei.

Spitalele buzoiene au stabilit sumele cu care vor fi taxati bolnavii la externare. Trei dintre ele le-au aprobat deja in Consiliile de Administratie, iar alte doua vor aproba aceasta taxa in cursul zilei de maine. Cu totii s-au orientat insa asupra sumelor ce vor fi percepute bolnavilor: 10 lei va plati bolnavul care se interneaza, incepand de astazi,la Spitalul Judetean de Urgenta si la Spitalul Municipal Rm. Sarat. Spitalul de Pihiatrie Sapoca  va taia chitante de 8 lei pe pacient. La Spitalul Orasenesc Nehoiu s-a stabilit ca nivelul coplatii sa fie 7 lei, iar 5 lei va fi taxa la Spitalul de Boli Cronice Smeeni.

 

Dr. Marius Anastasiu

Valoarea coplatii la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Buzau va fi de 10 lei. Suma urmeaza sa fie platita de pacientii care se interneaza incepand de luni, la momentul la care acestia vor fi externati, cu exceptia categoriilor exceptate (urgente, copii, gravide, bolnavi cronic, persoane cu handicap, veterani, pensionari cu venituri sub 740 de lei).

La un calcul simplu, facut pe baza istoricului internarilor din anul precedent, in cea mai mare unitate medicala cu paturi din judetul Buzau, unde peste 85% dintre bolnavi sunt urgente sau pacienti din categoriile exceptate de la coplata, managerul SJU, dr. Marius Anastasiu, considera ca intr-un ande la cei care vor plati 10 lei la externare, la casieria spitalului, unitatea medicala ar putea strange cam 50.000 de lei. Este insa bine ca suma nu este mare, de aceea speram sa nu intampinam probleme din partea pacientilor, apreciaza manageruunitatii medicale.

Spitalul Judetean de Urgenta Buzau functioneaza cu 910 paturi in structura aprobata, din care 855 paturi acuti si 55 paturi cronici; in contract cu CJAS Buzau 775 paturi ( 737 paturi acuti si 38 paturi cronici).

 

Dr. Felicia Vasile

Tot 10 lei vor plati la externare si pacientii Spitalului Municipal Rm Sarat, care functioneaza cu 405 paturi in structura aprobata, din care 370 paturi acuti si 35 paturi cronici; in contract cu CJAS Buzau 338 paturi ( 320 paturi acuti si 18 paturi cronici). Dr. Felicia Vasile, directorul medical al spitalului apreciaza ca „in ciuda faptului ca se va aplica tariful maxim, sumele incasate vor fi foarte mici, avand in vedere ca in acest spital, cei mai multi dintre bolnavi fac parte din categoriile exceptate. Va fi, insa, o suma pe care vom incerca sa o valorificam cat mai eficient, in  interesul bolnavilor”.

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania, dr. Vasile Astarastoae, a aratat la randul sau ca sumele inxcasate nu vor acoperi nici cheltuielile care se fac cu implementarea acestui sistem, iar pentru ca taxa se incaseaza la externare, vor fi „multi, cei care vor refuza sa plateasca. Ce sa faca medicul? Sa-l lege pe bolnav de pat? Pentru ca nici macar nu sunt prevazute sanctiuni pentru cei care refuza sa plateasca…”, a declarat presedintele CMR.

 

Ec. Dumitru Popescu

Spitalul de Psihiatrie si pentru Masuri de Siguranta Sapoca va stabili astazi suma coplatii, care potrivit managerului, Dumitru Popescu, „ne gandim ca ar putea fi de 8 lei. Vedem daca si Consiliul de Administratie va fi de acord cu propunerea noastra. Avand insa in vedere ca la noi, cei mai multi dintre bolnavi fac parte din categoriile exceptate de la plata, o treime dintre ei fiind numai cei internati pe Codul penal, suma stransa va fi nesemnificativa. Speram sa ne acoperim macar cheltuielile, iar daca mai ramane ceva, orice suma in plus este binevenita, pentru a contribui la acordarea serviciilor bolnavilor”, spune Popescu. El considera insa ca banii care se vor strange ar putea fi folositi pentru mici achizitii pe care unitatea medicala trebuie sa le faca.

Spitalul de Psihiatrie si pentru Masuri de Siguranta Sapoca are 810 paturi in structura aprobata, din care 390 paturi pentru acuti si 420 paturi pentru cronici, in contract cu CJAS Buzau fiind 660 paturi (240 paturi acuti si 420 paturi cronici).

 

Dr. Cornelia Istrate

Spitalul Nehoiu va cere la externare 7 lei, Consiliul de Administratie considerand ca aceasta este suma maxima pe care ar putea-o plati categoriile de bolnavi internati aici, ceea ce potrivit celui mai optimist calcul ar insemna cam 15.000 – 20.000 de lei pe an.

Spitalul Orasenesc Nehoiu are in structura aprobata, 120 paturi pentru bolnavi cu afectiuni acute, din care 117 paturi acuti in contract cu CJAS Buzau. Managerul unitatii medicale, dr. Cornelia Istrate, spune ca „s-a stabilit ca suma care va fi incasata pentru coplata sa fie de 7 lei”. Considera insa ca oricat de putini bani se vor strange, cei mai multi dintre pacientii acestui spital facand parte din categoriile exceptate, vor fi bineveniti, in conditiile in care Spitalul Nehoiu are arierate de 50.000 de lei si „oricate eforturi s-au facut, nu am reusit sa micsoram datoriile decat cu 20.000 de lei pana acum, iar ca sa putem da la Fisc 6.000 de lei in fiecare luna, ne este imposibil din bugetul actual”, spune dr. Istrate, managerul unitatii medicale.

 

Ec. Marilena Garban

Spitalul Smeeni este singurul dintre spitalele publice buzoiene care a stabilit cuantumul minim al coplatii, permis de contractul cadru privind acordarea asistentei medicale in perioada 2013-2014.

Managerul unitatii medicale, ec. Marilena Garban, considera ca „avand in structura spitalului doar sectie pentru copii si sectie pentru cronici, este de la sine inteles ca vor putea fi numarati pe degete cei care se incadreaza in categoriile supuse perceperii coplatii”.

Spitalul de Boli Cronice Smeeni are 40 paturi pentru cronici in structura aprobata, din care 32 paturi cronici in contract cu CJAS Buzau. Este acreditat conform legislatiei in vigoare.

Toate spitalele buzoiene vor percepe coplata numai pacientilor internati incepand cu 1 aprilie, intrucat normele de aplicare nu contin o precizare expresa de a se aplica retroactiv, pacientilor internati inainte de aceasta data, chiar daca acestia sunt externati dupa 1 aprilie.

 

Eugen Nicoleascu

Ministrul Sanatatii spune ca despre introducerea sistemului de coplata se vorbeste inca din ianuarie, iar hotararile de guvern si ordinele de ministru legate de Contractul cadru privind acordarea asistentei medicale in perioada 2013-2014, normle de aplicare ale acestuia, Hotararea de Guvern privind programele nationale de sanatate si normele de aplicare ale acestora au fost publicate in Monitorul Oficial din 27 martie pana in 29 martie, asa ca  managerii care nu au aflat inca de aceste documente „ar putea pleca acasa”.

 „Coplata a fost instituita prin lege de Guvernul Boc. Din cauza Ordonantei Guvernului Boc, coplata este conditionalitate in acordul cu FMI si nu poate fi schimbata decat prin ruperea acordului. Guvernul USL a reusit sa pastreze suma modica intre cinci si zece lei. Pe managerii care nu au aflat inca despre faptul ca aceste documente au fost publicate in Monitorul Oficial, sa ii trimitem acasa, pentru ca nu citesc actele medicale, a precizat  ministrul Sanatatii, ca raspuns la discutiile contradictorii aparute pe aceasta tema.

Coplata pentru serviciile de spitalizare, care se plateste din 1 aprilie, este stabilita de fiecare spital, prin Consiliul de Administratie, dar trebuie sa se incadreze intre 5 si 10 lei. Aceasta taxa nu se plateste pentru internarile de urgenta, nici de catre pacientii cu boli cronice a caror patologie necesita internari multiple, copiii pana la 18 ani, gravide si lauze, pensionarii care au pensii sub 740 de lei, nici de persoanele cu handicap.



Comentarii (1)

  1. L. Buzoianu spune:

    Daca in valoare absoluta suma poate fi impresionanta, raportat la total venituri dintr-un an inseamna circa 0,1%.
    Sau aftfel spus, din aceasta suma se vor putea trata in plus maxim 27 de pacienti (tinand cont de cat cat va deconta CNAS pentru un caz in 2013, adica maxim 1444 lei).
    Majoritatea sumei (peste 90%) va proveni tot de la cei care au muncit sau muncesc – traiasca politica comunista a USL!!!

Adaugati un comentariu


 

*