Ce gluma, sa crezi ca esti sanatos!

19 mai 2014 | 1 comentariu |

Francisco StoicaCei care se ocupa de sanatatea noastra sau de folosirea banilor dati de noi in acest scop, ne vor oferi un nou pachet de servicii. Contine multe, mai noi si mai vechi. Se pare ca a fost negociat si cu reprezentanti ai pacientilor, dar important este sa vedem daca va fi mai bine pentru noi.

Deocamdata, mi-a atras atentia faptul ca medicul de familie va trebui sa completeze pentru fiecare pacient o riscograma… sintetica, mai buna decat cea aplicata pana acum. De fapt, un tip de investigatie particularizata in functie de riscurile ce pot plana asupra celor ce se considera sau sunt sanatosi. Cu alte cuvinte, se face o evaluare a riscului de imbolnavire pentru afectiunile cele mai frecvente sau grave specifice varstei respective.

Deci, intri la medicul de familie si stie cati ani ai pentru ca are toate datele tale. Ai fisa goala, nu ai mai avut pana acum nevoie de retete, nu te-a durut nimic. Medicul se uita ce afectiuni te-ar putea ataca si incepe sa-ti puna intrebari specifice.

Dar chiar nu te-a intepat niciodata un muschi al inimii, nu ai avut ameteli?

 Pai domnule doctor, m-a intepat inima cand s-au facut restructurari la serviciu, m-a luat cu ameteli cand am vazut preturile prin magazine…

Aaaa, hai sa facem niste analize!

Dar stiti, nu m-a dat afara. Nu m-a mai intepat nimic.

Eiii, riscul este risc.

Si intrebarile curg. Afli ca s-ar putea sa te lase genunchii, ca micii de pe gratare au lucrat in organismul tau incet, dar bine, ca nu se poate sa nu ai in viitor probleme cu glicemia la cata ciocolata mananci, iar colesterolul suna la usa.

Medicul de familie este obligat sa puna toate intrebarile specifice grupei de varsta, sa traga concluziile si sa intervina pentru reducerea riscului. Astfel, tu, cel care aveai in program sa mergi la un spectacol sau la un meci de fotbal cu prietenii, esti acum schimbat la fata, trebuie sa-ti faci un set de analize si daca una va fi dubioasa, vei trece pragul farmaciei, chiar daca in cateva zile aceasta ar fi normala, fara a lua medicamente. Lucrurile se complica. De ce oare si spre binele cui?

Situatiile de mai sus pot fi multiple si de o varietate foarte mare. Problema pe care mi-o pun eu este ce spun psihologii despre aceasta modalitate de a actiona asupra pacientului. De a-i planta in creier faptul ca s-ar putea imbolnavi de una sau de alta. Ca il pandeste riscul. Sau nu se stie ca puterea gandului asupra organismului este mare? Ni se planteaza in mod organizat teama de ceea ce ni s-ar putea intampla? Aceasta este preventia?

Ni se spune ca diferenta intre ceea ce primeste acum un pacient si ce va fi in pachet in medicina de familie va consta in faptul ca persoanele care nu au ajuns inca pacienti vor fi sprijiniti sa nu devina pacienti prin… interventii sistematice si riguroase pentru pastrarea sanatatii la toate varstele.

Cu ajutorul riscogramei. Ceva de genul pleci la drum? Bea o cafea ca sa nu adormi, da drumul la climatizare sa nu-ti fie cald, nu sta de vorba cu nimeni, fii atent la drum sa nu faci vreun accident.

Si toate acestea iti intra in cap, simti ca te ia cu somn, ca aerul rece iti intepeneste gatul, te doare capul pentru ca cel de langa tine vorbeste singur, iar tu te concentrezi la sosea, cu ochii cat sarmalele si cu frica implementata adanc, tu, care de regula erai relaxat.

Riscurile …

 


Categorii: Editorial

Comentarii (1)

  1. Mihai spune:

    Ce vreti domnule sa dea faliment industria farmaceutica!
    Iei pastile ca ai HTA si pui ficatul in pioneze!
    Tratezi ficatul si obosesti rinichii!
    Uite-asa,usor usor se reduce nr. “beneficiarilor” sistemului sanitar global!

Adaugati un comentariu


 

*