Expertii internationali ne spun cum sa scoatem sanatatea din criza

4 decembrie 2012 | 0 comentarii |

Prof. Elias Mossialos, Director al London School of Economics Health considera ca Romania are nevoie de timp si constanta in implementarea directiilor de reformare a sistemului de sanatate

 

Prof. Elias Mossialos

Prof. Elias Mossialos, Director al London School of Economics Health, expert international in analiza comparativa a sistemelor de sanatate, politici farmaceutice, politici de reformare si sisteme de asigurari de sanatate, s-a aflat  in Romania la sfarsitul lunii noiembrie pentru a sustine, in premiera, la Bucuresti, conferinta „Solutii pentru sanatate in perioada de criza”.

Potrivit unui comunicat remis redactiei Sanatatea Buzoiana de Tarus Media, acesta a propus o serie de solutii si recomandari privind reformarea sistemului de sanatate, tinand cont de problemele cu care se confrunta acum Romania. A sublinia, de asemenea, nevoia de a se aloca mai multi bani la buget. Acesta considera ca banii investiti in sanatate genereaza mai multe beneficii, deoarece este imbunatatita starea de sanatate a populatiei, scad costurile si cresc veniturile la bugetul de sanatate. Banii obtinuti nu trebuie investiti intr-o singura directie, ci trebuie identificate acele subdomenii ale sistemului care au cea mai mare nevoie de investitii. „Alocarea unui buget mai mare pentru sistemul de sanatate fara cresterea sperantei de viata, fara un numar in scadere al celor care au nevoie de ingrijiri medicale, inseamna o cheltuire incorecta a banilor”, a declarat prof. Elias Mossialos.

 

Gestionarea fondurilor, esentiala

 

Prof. Mussialos considera ca distribuirea banilor in sanatate, identificarea corecta a celor care pot contribui la bugetul de sanatate si a celor care nu au venituri suficiente, identificarea marilor consumatori ai bugetului sunt cateva din aspectele pe care guvernantii nostri trebuie sa le aiba in vedere in momentul reorganizarii sistemului de sanatate. „Nu doar modul in care sunt colectate fondurile poate reprezenta o problema, ci mai ales modul in care sunt alocate. Acestea trebuie distribuite astfel incit sa creasca accesul populatiei la tratament. De asemenea, toti cei care contribuie la bugetul de stat au nevoie de protectie financiara”, considera expertul britanic, aratand ca acest mod de gestionare a banilor sistemului sanitar garanteaza accesul la tratamente precum accidente vasculare sau cancer, indiferent de tipul de venit.

O solutie cinica, dar care ar garanta un sistem de sanatate ideal, ar putea fi excluderea din sistemul de asigurari a celor care au boli care impovareaza bugetul de sanatate. Din moment ce nici o tara din lume nu este pregatita sa faca acest demers, solutia reala propusa de prof. Mossialos consta in solidaritatea in sistem, adica ceea ce se intampla si la noi la ora actuala, prin care cei care isi permit, acopera si costurile pentru cei care au venituri foarte mici.

 

Plata informala si spitalul viitorului

 

In ce priveste plata informala (spaga) practicata in Romania, prof. Mossialos a specificat ca aceasta practica este specifica tarilor din Sudul Europei si se datoreaza salariilor foarte mici in sectorul medical. „Pacientul prefera sa plateasca atunci cand are nevoie, deoarece are senzatia de control, iar medicul are nevoie de acele venituri suplimentare. Aceste plati ar putea deveni insa formale si, deci, sursa de venit pentru bugetul de sanatate, in momentul in care guvernul garanteaza salarii mari pentru medici si accesul la tratament personalizat pacientilor”, a explicat Directorul LSE Health.

Nerespectarea indicatiilor terapeutice, a modului de viata si tratamentului prescris de medicul curant, probleme de care cei mai multi dintre medicii romani se plang, reprezinta una dintre cauzele numarului mare de internari, precum si a starii de sanatate a populatiei din ce in ce mai scazuta.

O internare din cinci se datoreaza lipsei coordonarii tratamentului pentru pacientii care sufera de mai multe afectiuni, a apreciat expertul din UK. Mai mult, acesta a aratat ca 50% din astmatici, de exemplu, se reinterneaza deoarece nu isi iau corect medicatia. In consecinta, prof. Mossialos considera ca solutia prin care spitalele ar putea fi eficientizate consta in coordonarea multidisciplinara a tratamentului acordat pacientilor, intre medici cu specialitati diferite. S-ar ajunge astfel la scaderea numarului de internari inutile in spital, si  cresterea eficientei in medicina primara. „Cu cat pacientul are mai multa incredere in medicul sau, cu atat va migra mai putin de la un medic la altul, iar numarul internarilor va scadea”, explica expertul.

Aceleasi solutii au fost propuse de zeci de ori guvernantilor romani (dr. Valeriu Bistriceanu, presedintele Societatii de Medicina Familiei Buzau, sustine asta de cel putin zece ani), dar trebuie sa mai existe si vointa politica pentru ca ele sa fie aplicate.

 

Doua treimi dintre urgente pot fi rezolvate in ambulatoriu

 

O alta problema intens reclamata si de directorii spitalelor romanesti, mai ales in ceea ce priveste prezentarile la UPU, a fost evidentiata si de  prof. Mossialos. El a aratat ca mult, 65%  (doua treimi) din cazurile ajunse la urgenta nu ar necesita internare. Pentru a fi cat mai eficient administrat, un spital, are nevoie de amplasarea laboratoarelor de analize in vecinatatea camerelor de garda, precum si de o mai buna cooperare interdisciplinara. Astfel se poate decide mai rapid cine trebuie sa ramana in spital si cine poate fi ingrijit acasa. „In UK, 53% din persoanele internate ar putea fi tratate la domiciliu, ceea ce ar scadea considerabil costurile in spital. Mai mult, o solutie de eficientizare a spitalelor, a sistemului de asigurari, si care ar rezolva plata informala oferita medicilor din spitale, ar putea fi alocarea de catre guvern a 15% din paturile de spital, asiguratorilor”, a propus prof. Mossialos.

Facand o analiza a situatiei actuale din Romania, prof. Mossialos a recomandat politicienilor sa aloce timp pentru a putea vedea rezultatele deciziilor de reformare. Mai mult, acesta a subliniat nevoia de coerenta si constanta in implementarea reformelor, astfel incat sa poata fi creata o stabilitate in sistem.

 


Adaugati un comentariu


 

*