Insuficienta cardiaca ucide mai mult decat oricare dintre cancere

10 mai 2013 | 1 comentariu |

In Romania se moare de doua ori mai mult dectat in Europa din cauza acestei boli. Medicii cardiologi atrag atentia asupra prevalentei ridicate a acestei boli si a necesitatii gasirii unei solutii eficiente de tratament.

 

Prof. dr. Mihai Gheorghiade

Prognosticul pacientilor cu insuficienta cardiaca este imperios necesar sa se imbunatateasca, cu atat mai mult cu cat cei care au aceasta afectiune sunt reinternati de nenumarate ori, in ciuda terapiilor existente, a apreciat prof. dr. Mihai Gheorghiade, specialist renumit in cardiologia interventionala, in SUA, invitat la  Conferinta organizata joi, la Institutul de Cardiologie si Chirurgie Cardiovasculara „C.C. Iliescu” din Bucuresti, potrivit Agerpres.

In cadrul evenimentului au fost luate in discutie lacunele din programele de tratament ale insuficientei cardiace si nevoia de a fi depasite, cat si necesitatea gasirii unor solutii eficiente pentru a combate costurile din ce in ce mai mari din sistemul de ingrijire a bolnavilor cardiaci.

Prof. dr. Mihai Gheorghiade a punctat „nevoia gasirii unor noi scheme de tratament pentru pacientii in cazul carora terapiile deja existente nu au dat rezultate, cat si necesitatea identificarii pacientilor cu cel mai mare risc de fi spitalizati sau, mai grav, cu cel mai mare risc de deces”. Pentru ca acestea sa fie posibile, participantii la conferinta au fost de acord ca se impune existenta unor sisteme de ingrijire a bolnavilor in care schemele de tratament sa fie aplicate uniform, tuturor celor care au nevoie de acestea. Totodata s-a evidentiat nevoia de a identifica si de a educa generatiile viitoare de medici cardiologi.

 

 

In Romania, insuficienta cardiaca e foarte frecventa, iar un studiu recent facut de noi arata o incidenta de 4,7%, ceea ce este enorm”, a spus la randul sau dr. Ovidiu Chioncel, subliniind ca mortalitatea este mare in randul pacientilor cu insuficienta cardiaca.

 „Statisticile noastre, din pacate, sunt duble fata de restul Europei. Insuficienta cardiaca este o boala complicata in primul rand pentru bolnavi, dar si pentru sistemele de sanatate, cheltuielile legate de diagnostic fiind foarte mari. Boala este complicata si pentru apartinatorii pacientilor, care trebuie sa-i urmareasca. Boala are o rata mare de reducere a calitatii vietii. Mai grav este ca noua din zece oameni cu insuficienta cardiaca nu stiu ca au aceasta boala” a subliniat medicul, mentionand ca Romania este singura tara din Europa de Est care are un Registru cu persoanele care sifera de insuficienta cardiaca, astfel ca se stie cati bolnavi se interneaza, care sunt formele clinice cu care acestia se prezinta la spital si cati dintre ei mor.

Medicul a atras insa atentia ca accesul la tratamentul interventional este foarte mic, doar un roman din 100 avand acces, in timp ce in celelalte tari raportul este de 19 din 100.

 

Prof. dr. Cezar Macarie

Programul de tratament interventional al infarctului de miocard este  dintre cele mai importante programe realizate in Romania dupa 1990, a subliniat  prof. dr. Cezar Macarie, sef sectie Cardiologie la Institutul „C.C. Iliescu, mentionand ca insuficienta cardiaca este foarte frecventa, iar riscul de face boala creste cu varsta.

In tarile din Europa de Est sunt putine studii de prevalenta. Noi am facut un astfel de studiu in anul 2001 si prevalenta este aproape dubla fata de Europa. Explicatia ar fi ca noi traim intr-o tara in care prevalenta catorva radacini, mari generatori de insuficienta cardiaca este foarte mare. Una dintre cele mai importante radacini este hipertensiunea arteriala, care nu este descoperita la timp, nu este tratata la timp si nici bine, adica nu este controlata. Evident ca intr-o tara in care prevalenta hipertensiunii arteriale este de peste 40%, la care adaugam o alta radacina, diabetul zaharat, prevalenta este mare. Daca mai adaugam si obiceiul urat al fumatului, gasim cel putin 3 sau 4 cauze importante care ne explica prevalenta mare a insuficientei cardiace”, a explicat prof. dr. Macarie, subliniind insa ca la ora actuala, infarctul de miocard este tratat in Romania la fel ca si in celelalte tari europene. In opinia sa, cu cat vom avea un sistem extraspitalicesc mai performant, cu atat mai bine se vor simti bolnavii.

 

Desi Romania are unul dintre cele mai bune Registre de insuficienta cardiaca din lume si programe de educatie, dupa cum spune prof. dr. Cezar macarie, iar pacientii sunt mai bine tratati, rata recaderilor si rata mortalitatii intraspitalicesti si imediat dupa externare ramane crescuta.

Ramane o problema deschisa, este daca vreti, o provocare nu numai pentru Romania, este o provocare pentru intreaga lume medicala. Pentru ca in Romania, ca si in alte tari din Europa si in SUA, ne concentram numai asupra asa numitelor boli de imagine, boli cu o prevalenta mult mai mica, asa cum sunt cancerul, HIV-ul sau tuberculoza si uitam, ori ne facem ca nu stim ca, de pilda, insuficienta cardiaca are o mortalitate mai mare decat oricare dintre cancere”, a subliniat medicul, vrand sa atraga atentia asupra faptului ca autoritatile ar trebui sa tina cont de aceste realitati si de consecintele lor, asa incat sa investeasca mai mult in dotarea spitalelor de cardiologie si in programele de preventie si tratament pe acest segment.


Categorii: Actual, Medici

Comentarii (1)

  1. M Ionita spune:

    Multumim pentru articol; e unul de constientizare si nu e putin lucru! Deci, spre luare-aminte… !

Adaugati un comentariu


 

*