Financiarul: Secretele laptelui matern

16 noiembrie 2012 | 0 comentarii |

Pe langa alimentele modificate genetic, mai exista un „adevar incomod” referitor la LAPTE! Consortiul International de Genomica a Laptelui (IMGC), care este gazduit de catre Universitatea California, a lucrat timp de ani de zile pentru a dezvalui rezultatele cercetarii stiintifice despre genele care sunt responsabile pentru producerea laptelui.

 

Echipa a studiat genele care sunt prezente in glandele mamare in timpul sarcinii si lactatiei, si modul in care aceste gene functioneaza pentru a produce laptele, un „lichid incredibil”, asa cum il numeste doctorul Danielle Lemay.

Concluziile lor stiintifice despre lapte (laptele crud si laptele mamar) sunt publicate in revista „Splash!” si se pare ca reprezinta o alta „amenintare” pentru agentiile de reglementare si programele lor.

De ce? Simplu. Pentru ca laptelerecomandat bebelusilor” si laptele pasteurizat sunt promovate printr-un marketing puternic, astfel ca orice incercare de a combate aceasta strategie este inabusita rapid.

Din acest motiv s-a „sugerat” cu atentie ca anumite informatii furnizate de catre aceasta revista sa fie oprite imediat. Iar, in acest moment, articolul referitor la laptele mamar si beneficiile sale nu mai poate fi citit in numarul din octombrie al publicatiei online. Articolul a fost indepartat „in mod delicat” si acum, daca vrei sa il accesezi, ti se va raspunde ca „ai acces limitat pe site”.

Asadar, cum se impleteste cenzura unor lucrari stiintifice cu libertatea academica?

Raluca Schachter, un nutritionist de la Wakeup-world.com, doreste sa indice beneficiile pentru sanatate ale laptelui mamar si sa dezvaluie mecanismele uimitoare pe care ni le-a furnizat Mama Natura pentru a asigura sanatatea copiilor nostri.

Imagineaza-ti ca ai voie sa bei o singura bautura si sa mananci un singur lucru, o licoare magica, si ca aceasta substanta contine toate caloriile, macronutrientii si micronutrientii necesari, inclusiv molecule speciale care protejeaza intestinul de bacteriile nocive, un arsenal de protectori ai imunitatii, dar si celule stem. De asemenea, aceasta hrana te face si mai inteligent, te face mai fericit, si mai ales, este creata special pentru tine, in functie de mediul si genetica mamei tale. Aceasta licoare magica este laptele mamei.

 

 Lapte mamar este diferit la baieti si fete?

 

Laptele mamar difera in functie de sexul copilului? Cercetatorii au emis o ipoteza potrivit careia diferentele in sinteza de lapte se reflecta in modurile distincte de crestere post-natala intre fii si fiice, iar datele obtinute in urma unor analize stiintifice incep sa sustina, in parte, aceasta ipoteza.

In 2010, s-a descoperit ca printre 25 de femei din zona Bostonului, mamele de baieti au produs un lapte cu o densitate mai mare cu aproximativ 25% fata de mamele de fete. Recent, Fujita si colegii sai, au identificat in concentratiile de grasime ale laptelui diferente in functie de sex, in cazul a 72 de femei din zona rurala a Keniei. In medie, mamele de baieti au produs concentratii de grasimi semnificativ mai mari.

Citeste articolul complet pe financiarul.ro


Categorii: Mass-media

Adaugati un comentariu


 

*