GSK „taie” sponsorizarile medicilor la congresele internationale, dar va sustine financiar„educatia” si „cercetarea”

26 decembrie 2013 | 0 comentarii |

Producatorul farmaceutic a decis sa nu mai plateasca medicii pentru a-i promova produsele, dar va continua sa finanteze educatia si cercetarea. La ora actuala, circa 4.000 de medici sunt sponsorizati, anual, pentru a participa la congrese internationale, in timp ce cheltuiala statului cu medicamentele a crescut cu 150 la suta in ultimii sase ani.

 

glaxoCompaniile farmaceutice trimit, anual, mii de medici romani la congrese internationale in strainatate, insa numarul acestora si sumele totale cheltuite sunt, cu mici exceptii, tinute la secret. La nivel international, China a luat in vizor mai multi giganti internationali pe care ii suspecteaza ca ar fi acordat bani medicilor pentru a prescrie unele produse si pentru ca au trimis medicii in destinatii exotice.

Producatorul farmaceutic britanic GlaxoSmithKline (GSK), unul dintre cei mai puternici jucatori pe piata farma internationala si aflat pe locul sase pe piata romaneasca a medicamentelor, a anuntat ca de anul viitor nu va mai plati medicii pentru a-i promova produsele si nici pentru conferinte si simpozioane pe teme medicale, asa cum o facea pana acum.

Schitam un obiectiv viitor format dintr-un set de masuri de modernizare a relatiei noastre cu reprezentantii din sanatate. Aceste masuri sunt concepute pentru a aduce un aport de calitate si de incredere mai mari, asa incat, oricand am discuta cu un doctor sau cu o asisteta, sa fie pus interesul pacientului pe primul loc”, a declarat directorul executiv al Companiei, Andrew Witty.

 

absolventi de medicina 2. jpgGSK sustine ca noua strategie de marketing nu este legata de scandalul izbucnit in aceasta vara in China, ci de faptul ca firma se afla intr-o continua schimbare pentru o mai buna transparenta, desi deciziile au fost luate dupa ce politia chineza a descoperit ca GSK cheltuia aproape o jumatate de miliard de dolari in agentii de turism si consultanta pentru a mitui doctorii chinezi.

Pe langa stoparea platirii doctorilor pentru a tine discursuri favorabile firmei, GSK a decis sa nu mai sustina financiar nici conferintele pe teme medicale. Un purtator de cuvant al Companiei a declarat pentru BBC ca s-au inregistrat „conflicte de interese, prin acest mod de lucru” si din acest motiv a fost planuit un nou sistem de finantare, axat pe invatamant si cercetare. In acest fel, organizatiile independente, precum universitatile, ar putea primi subventii pentru participarea unui anumit doctor la conferinte de specialitate.

Companiile farmaceutice pot sa sponsorizeze chiar si cu 20.000 de euro anual un medic considerat de elita, pentru participari la congrese, pentru activitati de educatie si cercetare, asa ca s-ar putea ca noua strategie sa insemne ca sponsorizarile vor merge oarecum institutionalizat si mai ales catre personalitati ale lumii medicale si nu ca acum, catre medicii care recomanda cel mai des produsele companiei.

 

Dr. Vivienne Nathanson

Dr. Vivienne Nathanson

In legatura cu noile decizii ale GSK, dr. Vivienne Nathanson, sef Sectie Stiinta si Etica din cadrul British Medical Association (BMA), a declarat ca „suntem multumiti ca vor continua sa sprijine financiar educatia. Este o placere sa vedem cum un mare producator farmaceutic precum GSK recunoaste ca se poate reduce actul de influenta nejustificata”.

GSK mai spune ca reprezentantii de vanzari vor fi recompensati pentru „cunostinte tehnice” si „calitatea serviciului, scopul fiind imbunatatirea sanatatii pacientului”, iar compensarea va fi legata, de asemenea, de performanta generala a GSK. Compania britanica este, de altfel, si prima care a recunoscut ca sponsorizeaza anual, aproximativ 200 de medici romani care participa la simpozioane internationale, anul trecut platind participarea a 211 doctori, la 40 de congrese internationale. Nu a facut insa publice sumele pe care le-a chel­tuit, dar surse din piata sustin ca fiecare participare ar costa in jur de 1.000 de euro.

Luand in calcul faptul ca GSK are o cota de piata de aproape 5%, se poate aprecia ca trimite 5% din numarul total de medici din Romania la congrese in strainatate, ceea ce inseamna ca in total, firmele de medicamente sponsorizeaza peste 4.000 de medici anual.

Totodata, potrivit CNAS, statul roman a inregistrat cresteri ale cheltuielilor cu medicamentele cu 150% in perioada 2006 – 2012 (6,76 miliarde de lei), iar in 2013, sumele alocate in acest scop sunt cele mai mari din istorie.

 

Protest Sanitas - medici 7968Reprezentantii companiilor farmaceutice isi justifica sponsorizarile catre medicii romani prin faptul ca institutiile romanesti nu isi permit sa finanteze participarea medicilor la congrese, desi aceste participari sunt importante pentru edu­ca­tia lor si pentru schimbul de ex­perienta.

In Romania, subfinantarea siste­mu­lui sanitar se reflecta si la nivelul salarizarii cadrelor medicale, iar aceasta este una din cauzele majore pentru care medicii au un acces re­strans la manuale si tratate de speciali­tate, la studii despre medicamente noi sau la congrese medicale in cadrul carora se mediatizeaza desco­peririle stiintifice importan­te. Companiile farmaceu­tice incearca sa acopere acest deficit de informatii…“, sustin reprezentantii ARPIM.

Medicii spun, la randul lor, ca in lipsa unor astfel de sponsorizari, ei nu isi permit cheltuielile pe care le presupune participarea la un congres international, din veniturile pe care le au. Un medic rezident roman castiga la stat 800 de lei, plus bonuri de masa si sporuri in anumite spitale (TBC, boli infectioase etc. – aceste sporuri pot ajunge pana la 100%), in timp ce salariul de baza al unui medic primar din sistemul public este de 1.800 de lei.

La varful ierarhiei insa, medicii renumiti, care lucreaza atat in sistemul public cat si la privat, pot ajunge sa incaseze si peste 70.000 de lei (16.000 de euro) pe luna, oficial.

 

GSK medicamente

GSK medicamente

Platirea doctorilor pentru a tine discursuri si pentru a participa la conferinte sunt lucruri obisnuite in industria farmaceutica, insa nevoia de reforma in acest sistem este evidenta.

 Sute de congrese internationale sunt organizate, anual, in lume, iar  majoritatea medicilor care participa la acestea sunt sustinuti financiar de companiile farmaceutice.

In Romana, discutiile despre parti­ci­parea sponsorizata a medicilor la congrese interna­tio­nale au aparut in 2009, odata cu  gripa porcina, cand 21 de medici care au participat la un congres de diabet in Mexic au fost testati la intoarcerea in tara pentru a vedea daca au virusul.

Anul acesta, spre exem­plu, al 6-lea Congres Mondial de Chirurgie Pediatrica s-a tinut la Cape Town (Africa de Sud) in februarie, urma­torul urmand sa aiba loc in 2017 la Istan­bul (Turcia). Al 15-lea Congres Mon­dial de Cancer Gastrointestinal a avut loc la Barcelona (Spania) in iulie. Anul viitor va avea loc la Melbourne (Aus­tralia) Congresul Mondial de Cancer – iar acestea sunt doar cateva dintre congresele la care au participat mii de medici romani.

 

congres_shutterstockDin 2014, producatorii de medicamente grupati in ARPIM (Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente) vor fi obligati sa faca pu­blice sumele cheltuite cu sponso­rizarea medicilor, iar din 2016 (dupa centralizarea datelor), informatiile vor deveni publice, potrivit unor noi reglementari legislative.

Codul etic al ARPIM spune ca sponsorizarea unui eveniment si/sau a participarii la un eveniment a oricarui profesionist din domeniul sanitar este o informatie publica. Aceste date nu sunt insa disponibile, pana la acest moment, motivatia fiind aceea ca nu sunt centralizate.

Pe site-ul institutiei sunt insa disponibile informatii legate de sponsorizarile acordate asociati­ilor de pacienti, datele fiind centrali­za­te pentru fiecare din anii 2010 – 2011 – 2012, companiile din ARPIM cheltuind numai anul trecut 650.000 de euro, pentru sponsorizarea asociatiilor de pacienti.

Fiona Godlee, editor la „British Medical Journal” si lider de campanie impotriva influentelor industriei in medicina considera ca strategia GSK ar trebui sa fie urmata si de catre celelalte companii farmaceutice, chiar daca „este un drum lung de urmat, daca vrem sa eliberam medicna de influentele industriale. Doctorii au fost prea dispusi sa se compromita in tot acest timp, potrivit unei declaratii publicata de BBC.

 


Adaugati un comentariu


 

*