Soc in industria medicamentelor! GlaxoSmithKline renunta la fabrica din Brasov

28 iunie 2013 | 0 comentarii |

Reprezentantii companiei sustin ca decizia nu are nicio legatura cu performanta fabricii din Brasov, ci cu supracapacitatea pe partea de capsule si comprimate in raport cu vazarile si cererea la nivel global, scriu jurnalistii de la finantistii.ro.

 

glaxoGlaxoSmithKline (GSK) Romania a anuntat joi, ca este in cautarea unui cumparator pentru fabrica de medicamente din Brasov. In cazul in care nu este gasit un investitor pentru acesta unitate s-a decis inchiderea ei, in 2015.

Potrivit reprezentantilor companiei, GSK va cauta un cumparator in termen de sase luni dupa care, in lipsa acestuia, va incepe procedura de inchidere, care va fi finalizata la jumatatea anului 2015.

Decizia nu are nicio legatura cu performanta fabricii din Brasov si nici nu este un semn al faptului ca GSK nu mai investeste in piata din Romania. Decizia vine ca urmare a unui val de patente expirate care a dus la un exces de capacitate privind formele solide orale. GSK ramane dedicata pietei din Romania unde vom continua sa fim un angajator important, cu peste 650 de angajati in diviziile farma si distributie si intentionam sa investim in urmatorii 5 ani intre 8 si 10 milioane euro in cercetare si dezvoltare”,  a aratat Pascal Prigent, Director General GSK Romania.

Hotararea a fost luata in urma constatarii unei supracapacitati pe partea de capusule si comprimate in raport cu vanzarile si cererii la nivel global. GSK se concentreaza an prezent pe produse de nisa, precum injectabilele.

Produsele fabricate la Brasov vor fi transferate la alte fabrici ale GSK din 2014, dupa ce vom incheia perioada de gasire a unui cumparator. Vanzarile companiei nu vor fi afectate pentru ca vom aduce produsele de la acele fabrici”, a mai spus Prigent, mentionand ca in cazul gasirii unui cumparator, GSK va asigura distributia medicamentelor produse la Brasov. In ceea ce priveste vanzarea fabricii, Prigent spune ca GSK este flexibila, nu se va tine cont numai de cifre, ci si de asigurarea locurilor de munca pentru angajati, in cazul inchiderii fabricii, salariatii primind pachete compensatorii, in timp ce compania va continua sa investeasca in Romania pe partea de cerecetare-dezvoltare, respectiv, studii pentru noile medicamente, bugetul alocat pentru urmatorii 5 ani fiind de 8-10 milioane de euro.

GSK, una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume, iar unitatea din Brasov, in care s-au investit aproximativ 100 de milioane de dolari,  exporta peste 60% din productie in 60 de state. Potrivit datelor Cegedim, vanzarile GSK pe piata romaneasca au totalizat 583,2 milioane lei in perioada aprilie 2012 – martie 2013, reprezentand si 4,9% din piata farmaceutica.

Articolul original in finantistii.ro


Adaugati un comentariu


 

*