Senatorii au aprobat amendamentele producatorilor de medicamente la taxa clawback

18 septembrie 2012 | 0 comentarii |

Comisia pentru Sanatate din Senat a avizat favorabil proiectul de act normativ privind taxa clawback, acceptand astfel amendamentele  producatorilor de medicamente.

 

Senatorii au aprobat astazi, in unanimitate, ordonanta de guvern privind modificarea taxei clawback, cu propunerile producatorilor de medicamente referitoare la acutirea de dobanzi si penalitati pentru perioada cuprinsa intre trimestrul IV al anului 2009 si trimestrul I al anului 2010, precum si scoaterea medicamentelor cu preturi sub 30 de lei de pe listele pentru care se aplica aceasta taxa.

Avizul a fost dat in unanimitate, cu amendamentele asumate de senatorii comisiei, insa raportul pe proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 17/2012 privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare urmeaza sa fie dezbatut de Comisia de buget-finante a Senatului.

Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) si cei ai Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR), au cerut ca producatorii sa nu mai plateasca obligatiile privind taxa clawback, dobanzi si penalitati, pentru perioada cuprinsa intre trimestrul IV al anului 2009 si trimestrul I al anului 2010, in conditiile in care normele de aplicare pentru instituirea taxei au fost emise de Ministerul Sanatatii si Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate incepand din iulie 2010.

Totodata, producatorii de medicamente generice ieftine solicita, printr-un amendament asumat de Comisia pentru sanatate, ca medicamentele cu pret de producator sub 30 de lei sa nu mai fie incluse in valoarea vanzarilor totale trimestriale de medicamente suportate din Fondul National unic de asigurari sociale de sanatate si din bugetul Ministerului Sanatatii, supuse calculului existent al taxei clawback, pentru a nu fi supuse riscului scoaterii de pe piata, fapt care ar afecta consumatorii cu venituri reduse. Conform producatorilor, aproximativ 700 de astfel de medicamente exista la ora actuala pe piata farma romaneasca.

De asemenea, producatorii de medicamente au cerut ca taxa clawback pe care ei o platesc sa nu fie calculata incluzand si marjele aduse de farmacii la pretul medicamentelor si taxa pe valoare adaugata.

Pe 23 august, ministrul Finantelor, Florin Georgescu, declara ca taxa clawback se va aplica de la 1 octombrie si va fi mai mica. Potrivit acestuia, „taxa de clawback se aplica in zona sectorului medical al medicamentelor si reglementeaza modul de functionare, de stabilire, de plata, regularizarile, pentru ca sunt sume neplatite de prin anii 2009 – 2010 si aducerea la zi a acestor decontari dintre agentii economici care comercializeaza, comerciantii de medicamente, spitale, farmacii, Casa de Sanatate si asa mai departe va permite fluidizarea aprovizionarii cu medicamente a unitatilor sanitare pe deoparte, iar pe de alta parte vor fi efectuate decontari catre agentii economici, furnizorii de medicamente, producatori sau comercianti”.



Adaugati un comentariu


 

*