Impactul obezitatii la copii si TBC multirezistent, subiecte de dezbatere europeana

6 martie 2013 | 0 comentarii |

Dezvoltarea politicilor publice de sanatate, preventia si abordarii multisectoriale, medicina bazata pe dovezi, impactul crizei asupra sistemelor sanitare din Europa si alte teme prin care sa se imbunatateasca finantarea si imbunatatirea starii de sanatate a populatiilor tarilor europene .

 

Ministrii sanatatii din tarile membre UE participa, in aceste zile, la o Reuninune informala in care inceasrca sa identifice, prin schimburi de experienta impartasite de fiecare tara participanta, orientari de dezvoltare a politicilor publice sanitare. Inca din prima zi a reuniunii care are loc in capitala  Irlandei, s-au remarcat principii care au in vedere medicina bazata pe dovezi, politicile esentiale de preventie si abordarile multisectoriale, atat la nivel institutional cat si la cel al parteneriatelor cu societatea civila.  

Ministrul Eugen Nicolaescu, impreuna cu secretarul de stat Adrian Pana, care reprezinta Romania la acest eveniment, au participat ieri, in prima zi a reuniunii de la Dublin, la dezbaterea privind impactul obezitatii la copii precum si la persoanele cu nevoi de dezvoltare complexe, se precizeaza intr-un comunicat de presa al ministerului.

In lume exista peste un miliard de persoane adulte supraponderale si cel putin 300 de milioane de adulti sunt obezi, se arata intr-un raport al OMS. Obezitatea progreseaza si in randul copiilor: in lume exista 22 de milioane de copii obezi cu varsta sub cinci ani, iar in Uniunea Europeana, 14 milioane de copii sunt supraponderali. Romania este pe locul trei in Europa la obezitate, dupa Marea Britanie si Germania.

 

Tot ieri, Ministrul Nicolaescu, a avut o intalnire cu directorul regional al OMS Europa, dr. Zsuzsanna Jakab, cu care a purtat o discutie pe tema implementarii strategiei de lupta impotriva TBC multirezistent si a deschiderii unui numar de posibile resurse tehnice pe care biroul regional OMS le poate pune la dispozitia autoritatilor romane in vederea cresterii calitatii politicilor de sanatate.  

Tuberculoza omoara mai multi tineri decat orice alta boala infectioasa. Statisticile arata ca, in lume, o persoana se infecteaza cu TBC la fiecare patru secunde, iar boala ucide un copil la fiecare doua minute, iar un adult la fiecare 10 secunde. Romania se afla pe locul IV in Europa.

Ministrul Nicolaescu a asigurat-o pe Jakab ca Romania isi doreste o reforma profunda in domeniul sanitar, astfel incat sa atinga obiectivul de a avea un sistem de sanatate care sa sprijine si sa ofere posibilitatea cetatenilor sa atinga o stare cat mai buna de sanatate. Totodata a subliniat importanta redobandirii increderii cetatenilor in sistemul de sanatate, prin accesul civilizat la serviciile medicale de care au nevoie, precum si redarea demnitatii personalului medical.

 

 

Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii

In cadrul unui dejun de lucru la care Eugen Nicolaescu a participat impreuna cu ceilalti sefi de delegatii, s-a discutat despre impactul crizei financiare asupra sistemelor de sanatate. In urma discutiilor, s-au evidentiat  necesitatea depasirii crizei economice si finantarea corespunzatoare a sistemelor de sanatate, eficientizarea sistemului cu accent pe reducerea costurilor ingrijirilor spitalicesti si implicarea mai activa a comunitatilor locale in politica de sanatate la nivel local, se mentioneaza in comunicatul amintit.  

Masurile care pot imbunatati finantarea sectorului sanitar si dezvoltarea cu prioritate a preventiei pe termen lung, ca un mecanism de ameliorare si imbunatatire a starii de sanatate, dar si modalitatile de reducere a costurilor asociate imbolnavirilor au suscitat un interes deosebit din partea participantilor.

Ministrul Nicolaescu s-a intalnit si cu omologul sau din Ungaria, cu care a discutat stadiile de implementare a masurilor de reforma in sanatate si impreuna au identificat domenii comune de expertiza si colaborare pentru un schimb de bune practici intre cele doua tari, mentioneaza Biroul de presa al MS.


Adaugati un comentariu


 

*