Inca 19 pacienti cronici si-au castigat in instanta dreptul la tratament gratuit

21 noiembrie 2014 | 0 comentarii |

Acestia au dat statul in judecata in urma cu trei saptamani, iar curtea de apel bucuresti le-a dat ieri castig de cauza.

 

Cezar Irimia

Cezar Irimia

Procesul castigat de cei sapte pacienti care, in vara, au dat statul in judecata si si-au castigat astfel dreptul de a beneficia de tratament gratuit, desi medicamentele de care aveau nevoie nu se aflau pe lista compensatelor, se pare ca a creat un precedent, de care se grabesc sa profite si alti bolnavi cu afectiuni cronice, aflati in aceeasi situatie. Intrucat actualizarea listei de compensate se dovedeste un proces foarte anavoios, iar bolile de care sufera nu le mai permit sa astepte, alti 19 pacienti au dat statul in judecata in urma cu trei saptamani si au obtinut ieri decizia favorabila, printr-o ordonanta prezidentiala. Este vorba de pacienti pentru care actualele terapii compensate nu functioneaza si carora medicii le-au recomandat tratamente din lista de 140 de medicamente evaluate in 2013, dar niciodata promulgate. „Din pacate, alta alternativa nu am avut. Sunt pacienti care si-au cumparat medicatia cu 8.000 de lei pe luna. Noi ne-am saturat de minciuna, ipocrizie si am actionat statul in judecata. Nu suntem procesomani. Din cei 19, un numar de 18 sunt cu diferite forme de cancer si un copil cu artrita idiopatica juvenila”, a precizat Cezar Irimia , prsedintele Asociatiei Pacientilor Cronici.

 

tribunalIrimia a precizat si ca din cei 7 pacienti cu boli cronice care au castigat procesul de statul in luna iunie, trei au murit.  Acesta a a mai avertizat  ca peste 1.000 de pacienti cu diferite boli cronice care nu au alternativa de tratament ar putea sa actioneze statul in judecata in viitor. „Sper sa nu mai ajungem in instanta, valul urmator de pacienti care va da statul in judecata va fi numeros. Avem peste 1.000 de pacienti in toata tara pe diferite boli cronice care nu au alternativa in actuale lista de medicamente compensate. Ganditi-va sa mergem cu o mie de pacienti in strada, ar fi o tragedie si o rusine. La nivel european suntem singura tara care nu si-a reactualizat listele. Sper ca Guvernul sa ia atitudine si sa treaca imediat la reactualizarea listei acolo unde nu exista alternativa terapeutica. Nu ne dorim toata lista, ne dorim acele molecule salvatoare de vieti”, a spus Irimia. Potrivit acestuia, ar fi vorba de cel putin 10 molecule care ar trebui sa intre pe lista de medicamente compensate si gratuite si care nu au alternativa terapeutica in Romania.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*