Intre scara si faras

7 mai 2012 | 0 comentarii |

Doua evenimente au atras, astazi, atentia lumii medicale din Romania: secretarul de Stat Vasile Cepoi a fost avizat de Parlament pentru sefia Ministerului Sanatatii, iar presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Lucian Duta, si-a dat demisia. De „onoare”, zice el, desi nu-l crede nimeni, mai ales dupa scandalul morfinei.

Ceea ce demonstreaza ca intre scara si faras nu este decat… un pas. Politic. Nu, nu este vorba despre politica sanitara, care ar trebui sa faca lucrurile sa mearga in spitalele care stau sa moara. Nici de aceea a bunului simt pentru care romanii au indurat mai bine de o luna, in strada, in Piata Universitatii, un ger de crapau pietrele, dupa scandalul Basescu – Arafat. Doar… politic. Sau nu?

Nimeni nu a inteles cum l-a ales Victor Ponta tocmai pe doctorul Vasile Cepoi pentru fotoliul de la Sanatate, cand toata lumea stie ca acesta a fost adus la Bucuresti tocmai de Basescu, pentru a promova Reforma Sanatatii elaborata in laboratoarele de la Cotroceni, dupa ce doctorul Raed Arafat a demisionat, nemultumit tocmai de prevederile acestei legi.

Medicul iesean a fost propus de Victor Ponta pentru functia de ministru al Sanatatii pe 1 mai. El zice ca a primit un telefon de la premierul desemnat si a avut la dispozitie doar cateva ore pentru a se gandi. A acceptat.  Iar astazi, a fost audiat in comisiile de specialitate din Parlament, la fel ca toti ceilalti ministri cu care noul premier vrea sa guverneze. A primit aviz favorabil cu unanimitate de voturi, atat in Camera Deputatilor cat si la Senat, inclusiv din partea parlamentarilor PDL din comisiile reunite. In total, 21 de voturi „pentru”. 

Este sprijinit si de „actorii” sistemului de sanatate, care-l considera „extrem de potrivit” pentru functia de ministru. Ce-i drept, vocea lor s-a facut auzita doar prin intermediul unor ieseni de-ai lui. Unul este doctorului Vasile Astarastoaie, care este si presedintele Colegiului Medicilor din Romania. Celalalt, medicul deputat Tudor Ciuhodaru, care i-a si cerut ministrului in devenire sa ajute Iasiul sa infiinteze un Spital regional si un Centru de Trauma si Toxicologie, sa dezvolte SMURD regional si sa deblocheze posturile din sistem.

Al doilea eveniment, demisia „de onoare” a doctorului Nicolae Lucian Duta, de la sefia CNAS, a fost mult mai bine primita. De intreaga lume medicala, care considera ca de cand functioneaza Casa de Asigurari, nu a existat „la butoane” un personaj mai sinistru, mai indolent si mai arogant. Au fost multumiti mai ales bolnavii, care au suferit din cauza lipsei de medicamente sau a scoaterii unora dintre ele de pe lista compensatelor. Si nimeni nu a uitat ca desi i s-a cerut insistent demisia de nenumarate ori, in urma scandalurilor legate de fonduri si de lipsa unor medicamente vitale, Duta a rezistat. In comparatie cu altii cu care a intrat in conflict, cum a fost, spre exemplu, fostul ministru udemerist Attila Cseke. Dar cum altfel cand se stie, a fost vazut, pozat, filmat, era prieten cu greii PDL?  Si nu numai ca nu a demisionat, ci chiar si-a permis nenumarate arogante fata de cei pe urma carora a avut el in mana peste 4,5 milioade de euro in fiecare an. Iar pentru felul in care i-a gestionat a fost si mai contestat, iar un exemplu este doar cel al crizei morfinei cu actiune rapida, indispensabila bolnavilor de cancer.

Dupa ce si-a prezentat bilantul activitatii la CNAS, doctorul Duta –  care desi chirurg, nu a profesat, s-a orientat catre functii de conducere si cariera politica -, si-a anuntat demisia, ca sa nu fie schimbat dupa instalarea noului Guvern. Nu fara o noua aroganta, fara a-l critica  pe noul premier , care ar avea „atitudine de procuror” .  De data asta s-ar putea sa aiba dreptate, pentru ca Ponta a anuntat chiar de cand a fost desemnnat premier, ca trebuie verificat modul in care s-au gestionat banii de la sanatate.

La bilant, Duta a bifat la capitolul„realizari”, implementarea Sistemului Informatic Unic Integrat. Dar a „uitat” sa mentioneze si ca acesta a cauzat prejudicii de 1,35 de milioane de euro numai in 2010, ca a fost dezvoltat in sase ani si nu in doi cum era prevazut, ca medicii nu sunt multumiti de felul in care functioneaza nici la ora actuala. I-au lipsit insa „esecele” (ca s-o parafrazam pe fiica presedintelui Basescu) din bilant. Iar aici ar fi o lista lunga, din care este insa suficient sa se mentioneze scandalul lipsei morfinei din spitale sau cel al  lipsei fondurilor pentru care a aruncat vina pe medicii de familie.

Fara comentarii…


Categorii: Actual, Editorial

Adaugati un comentariu


 

*