Invatam de la turci sa ne salvam sanatatea

17 octombrie 2013 | 0 comentarii |

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, vrea sa preia modelul turc de reformare a sanatatii in Romania.  Performantele inregistrate in ultimii ani de sistemul medical turc i-au fost prezentate, astazi, de ministrul Sanatatii din aceasta tara, Mehmet Müezzinoğlu.

 

Ministrii Sanatatii roman si turc

Ministrii Sanatatii roman si turc

Experienta turca in domeniul Sanatatii va fi luata drept model in elaborarea normelor de aplicare si implementarea proiectelor de lege ale Ministerului Sanatatii din Romania, anunta Biroul de presa al MS, printr-un comunicat remis redactiei Sanatatea Buzoiana. Astazi, ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a avut o intrevedere cu omologul sau turc Mehmet Müezzinoğlu, aflat intr-o vizita oficiala in Romania, alaturi de o delegatie a Ministerului Sanatatii din Republica Turcia.

In cadrul intalnirii, se mentioneaza in documentul amintit, partile au impartasit experientele din cele doua tari in gestionarea sistemului sanitar si provocarile in reformarea si dezvoltarea acestuia. Ministrul roman, Eugen Nicolaescu, a apreciat ca Turcia a parcurs, in ultimul deceniu, un proces de transformare majora in domeniul sanatatii si a repurtat succese insemnate pe acest plan, motiv pentru care este decis sa tina cont de sfaturile omologului sau.

Ministrul turc a subliniat necesitatea stabilitatii in sistemul sanitar, timp de 10 ani, ducandu-se aceeasi politica in mod consecvent. Printre schimbarile care au produs efecte s-au numarat salarizarea medicilor in functie de performanta, ceea ce a permis cresterea veniturilor acestora, aplicarea unui nou model de conducere a spitalelor similar celui din mediul privat, precum si dezvoltarea infrastructurii sanitare, inclusiv prin parteneriate public – private. Experienta turca va fi utila in elaborarea normelor de aplicare si implementarea proiectelor de lege ale Ministerului Sanatatii, privind cresterea veniturilor medicilor si echipelor de medicale si statutul spitalelor”, sustine Eugen Nicolaescu, in comunicatul amintit.

Cele doua parti au convenit sa continue schimbul de experienta si sa colaboreze in domeniul crearii de parteneriate public-private si al medicinei de urgenta. Partea turca a inaintat ministrului sanatatii, Eugen Nicolaescu, invitatia de a efectua o vizita oficiala in Turcia, care a fost acceptata cu placere, urmand ca data sa fie agreata ulterior, se mai mentioneaza in comunicatul MS.

Nu se spune, insa, nimic despre diferenta enorma de finantare dintre cele doua sisteme de sanatate si despre investitii, capitole la care noi, romanii suntem la degetul mic al turcilor…

 


Categorii: Eveniment, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*