DSVSA Buzau a prelungit programul de eliberare a pasapoartelor pentru bovine

17 octombrie 2013 | 0 comentarii |

Prelungirea programului de eliberare a acestor documente a fost necesara pentru a face fata numarului mare de solicitari din partea proprietarilor de animale care au dreptul sa obtina subventii, prin APIA.

 

vaciAproximativ doua saptamani. Atat mai au la dispozitie proprietarii de bovine pentru solicitarea primei pe exploatatie. Termenul limita pana la care se pot depune cererile la la Agenatia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA), este 28 octombrie 2013, inclusiv. Pentru evitarea aglomeratiei la depunerea cererilor, conducerea APIA le recomanda detinatorilor de animale sa se prezinte din timp si sa nu lase pe ultima perioada depunerea cererilor.

Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Buzau, la randul sau, vine in sprijinul crescatorilor de bovine si a decis prelungirea programului de primire a solicitarilor si de eliberare a pasapoartelor pentru bovine. In acest fel, proprietarii de bovine de pe raza judetului Buzau vor  putea intra in posesia acestor documente, fara de care nu pot depune solicitarile pentru obtinerea subventiilor.

 

Dr. Ciprian Botezatu

Dr. Ciprian Botezatu

Directorul adjunct al DSVSA Buzau, dr. Ciprian Botezatu precizeaza ca se pot solicita pasapoarte pentru bovine in oricare dintre cele cinci zile lucratoare ale saptamanii, astfel: lunea, in intervalul orar 08:00 – 16:00, iar de marti pana vineri, intre orele 08:00 – 12:00.

Masura privind prelungirea programului de primire a solicitarilor si eliberare a pasapoartelor pentru bovine a fost dispusa pentru a sprijini depunerea la timp a documentelor specifice solicitate de APIA pentru acordarea subventiilor,  numarul solicitarilor fiind extrem de mare, iar verificarea datelor in Baza Nationala de Date si eliberarea documentelor fiind o activitate destul de solicitanta, mai ales in cazul proprietarilor la care se constata neconcordante intre datele scriptice, cele declarate si cele constatate de fapt in Baza Nationala de Date”, explica dr. Botezatu, mentionand ca la unul din trei proprietari verificati se gasesc astfel de neconcordante, in conditiile in care zilnic sunt depuse la sediul DSVSA Buzau sute de cereri, iar timpul alocat verificarii unui sigur solicitant este intre 15 si 30 de minute, in functie de numarul de pasapoarte care sunt solicitate pe fiecare cerere.

 

bovineCrescatorilor de bovine, persoane fizice si/sau juridice, inscrisi in evidenta APIA cu cod unic de identificare, li se acorda prima pentru anul 2013, atat pentru schema decuplata de productie in sectorul lapte cat si pentru schema decuplata de productie in sectorul carne.

Cei care solicita prima pentru sectorul lapte trebuie sa indeplineasca anumite conditii, stabilite de legislatia in vigoare. Pe langa aceste conditii, ei tebuie sa se adreseze mai intai medicului veterinar de care apartin. Acesta va elibera o adeverinta emisa prin proceduri SNIIA prin care se atesta ca bovinele existente in exploatatie la data depunerii cererii sunt cuprinse in Programul actiunilor de supraveghere, prevenire si eradicare a bolilor la animale si transmisibile la om, iar actiunile prevazute sunt efectuate la zi.

Urmatorul pas il constituie prezentarea la o organizatie/asociatie a crescatorilor de bovine, legal constituita, postata pe siteul APIA, de unde vor obtine o adeverinta prin care li se recunoaste statutul de crescator de bovine.

La depunerea cererii, solicitantii vor avea la ei, in original, pe langa documentele solicitate de APIA pentru fiecare schema de finantare, buletinul/cartea de identitate/cod unic de inregistrare/certificat de inregistrare, dupa caz; pasaportul animalului pentru care solicita spriji si/sau documentul care atesta iesirea animalului din efectiv, dupa caz, pentru sectorul carne; dovada unui cont bancar activ pe numele solicitantului.


Adaugati un comentariu


 

*