Macroul infestat cu Anisakis a ajuns si la Buzau

7 martie 2013 | 1 comentariu |

Medicii veterinari au descoperit cateva zeci de kilograme din lorul infestat cu paraziti, intr-un magazin din mediul rural. Intreaga cantitate a fost retrasa de la consum si incinerata.  

 

Alerta privind existenta un lot de peste importat din Insulele Feroe, infestat cu parazitul Anisakis, a pus pe jar si autoritatile sanitar-veterinare buzoiene, dupa ce in mai multe judete din vestul, sudul si centrul tarii,  inspectorii ANSVSA au descoperit macrou congelat, infestat cu larvele parazitului.  In urma verificarilor, inspectorii DSVSA Buzau au descoperit ca o parte din marfa infestata a ajuns si la Buzau, unde fusese pusa in vanzare la un magazin din mediul rural.

A fost vorba doar de 29 de kilograme de peste, pe care le-am identificat ca facand parte din lotul infestat. In urma examenului parazitologic au fost depistate larvele parazitului pe viscerele abdominale. Intreaga cantitate de peste a fost imediat sechestrata si retrasa de la vanzare, dupa care furnizorul a distrus-o prin incinerare. Nu s-au descoperit alte  cantitati de macrou congelat din lotul infestat, asa ca alerta a fost inchisa”, a precizat dr. Ciprian Botezatu, directorul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Buzau.

Dr. Botezatu spune insa ca nu exista niciun motiv de ingrijorare pentru populatie, pentru ca nu exista riscul de imbolnavire umana. „Parazitii sunt vizibili cu ochiul liber si, in plus, au fost localizati numai in intestine, parte a pestelui care nu se consuma de catre oameni, si nu in musculatura. Mai mult, pestele a fost congelat, iar la temperaturi scazute parazitul moare, ca si prin prelucrare termica. Prezenta parazitilor implica doar o problemă comerciala, nu si un pericol pentru sanatatea umana”, a explicat dr. Botezatu.

In Romania a intrat un lot de 60 de tone de macrou pescuit in apele Atlanticului, infestat cu Anisakis. Dupa ce s-a dat alerta sanitar-veterinara au fost retrase de la consum aproape 80.500 de kilograme de peste, care a fost distrus. Cele mai mari canritati din lotul infestat au fost comercializate in njudetele din vestul, centrul si sudul tarii.

Anisakiaza este o boala parazitara rara, cauzata de infestarea cu larve de anisakis, virmi din clasa nematodelor care traiesc in stare larvara in cavitatea abdominala si in muschii pestilor de apa de mare, precum heringul, morunul sau macroul. Ingerata prin intermediul pestilor infestati, larva ajunge in stomac sau in intestin, apoi se cuibareste in peretele acestor organe. Boala se manifesta prin dureri abdominale violente si semnale alergice (prurit, urticarie, edem etc.). Netratata, la cateva saptamani dupa infestare se declanseaza ocluzia intestinala, provocata de formarea unei tumori care inglobeaza larva.

Tratamentul anisakiazei consta in extragerea chirurgicala a larvei. Prin eviscerarea si congelarea pestelui oceanic imediat dupa pescuirea lui, la minus 20 de grade Celsius, si prepararea termica inainte de consum, previne imbolnavirea.



Comentarii (1)

  1. un buzoian spune:

    Acesta pare alt scandal inutil de presa. Anisakis nu e periculos decat din peste proaspat si negatit corect. Chiar daca pestele contine Anisakis, congelarea distruge nematodul, ca si gatirea lui la foc. Deci, daca s-a gasit Anisakis in peste congelat, e deja mort, iar daca s-a gasit in peste necongelat, se presupune ca nimeni nu va manca peste crud. Cum ar putea cineva sa verifice fiecare peste daca nu are Anisakis?! Dar probabil cuiva ii plac scandalurile cu tenta stiintifica…

Adaugati un comentariu


 

*