Iohannis, reclamat la CNCD pentru „afirmații jignitoare” la adresa persoanelor cu autism

19 decembrie 2018 | 0 comentarii |

O organizație care apăra drepturile persoanelor cu autism l-a reclamat pe președintele Iohannis la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), ca urmare a unor afirmații care pun într-o lumină nefavorabilă această categorie de pacienți.

 

Președintele Klaus Iohannis a făcut, aseară, aceeași gafă impardonabilă pe care Viorica Dăncilă a comis-o la începutul anului, făcând unele afirmații ce aduc atingere persoanelor care suferă de autism. În cadrul unei apariții publice, președintele a menționat aseară că ar „dacă ne uităm în urmă, ce s-a întâmplat cu aceste guverne pesediste, pot să vă spun că nu putem să ne facem că suntem autişti şi că nu se discută despre ordonanţă pe amnistie şi graţiere”.  Afirmația neinspirată a președintelui a stârnit același val de indignare ca și cea a primului ministru Viorica Dăncilă, care declara în urmă cu câteva luni că europarlamentarii care dezinformează Uniunea Europeană cu privire la realitățile din România sunt „autiști” pentru că „știu realitatea, dar nu vor să o accepte”.

La scurt timp după gafa de exprimare a președintelui, purtătorul de cuvânt de la Cotroceni, Mădălina Dobrovolschi, a prezentat scuze publice persoanelor care s-au simțit lezate, precizând că șeful statului „nu a avut sub nicio formă intenţia de a încălca dreptul la demnitate al persoanelor care suferă de autism”. Scuzele prezentate de purtătorul de cuvânt nu au avut însă darul de a stăvili valul de indignare venit din partea asociațiilor care apără drepturile persoanelor cu autism, așa că președintele s-a ales, la rândul său, cu o plângere la CNCD.

 

Liuba Iacoblev

Astfel, președintele asociaţiei Autism România, Liuba Iacoblev, a declarat că așteaptă ca președintele să își ceară scuze personal, așa cum a făcut-o și Viorica Dăncila la momentul respectiv, adăugând că scuzele prezentate public, personal, nu prin intermediul purtătorului de cuvânt, sunt mai importante decât o eventuală sancțiune. „Orice politician care ar face o astfel de afirmaţie este de condamnat. E o stigmatizare în plus. Atunci când cineva de la nivel înalt spune acest lucru este un exemplu prost de urmat. Persoanele cu autism sunt stigmatizate, pentru că nu se spune un lucru bun despre autism. Conotaţia este negativă şi bineînţeles că sunt lezate persoanele cu autism. O sancțiune de la CNCD nu cred că aduce mult în plus faţă de o sancţiune publică şi o luare de poziţie în care ne manifestăm supărarea şi dezacordul faţă de aceste afirmaţii ale oamenilor politici, cu atât mai mult cu cât ele sunt la vârf: preşedinte, prim-ministru”, a declarat Liuba Iacoblev.

 

Ana Dragu

În schimb, președintele asociației  Autism Europa Bistriţa, Ana Dragu, a făcut, deja, o sesizare oficială la CNCD în privința declarațiilor președintelui, la fel cum a procedat și în cazul afirmațiilor făcute de Viorica Dăncilă în urmă cu câteva luni. Aceasta consideră jignitoare afirmația președintelui, atât pentru persoanele cu autism cât și pentru familiile acestora, fapt pentru care trebuie sancționate exemplar, mai ales ținând cont de faptul că vin din partea primului om din stat. „O astfel de afirmaţie este jignitoare pentru persoanele cu autism, pentru familiile lor şi cei care lucrează cu aceştia spre binele lor, îi stigmatizează şi mai mult pe aceşti oameni. Afirmaţia este absolut regretabilă, mai ales că vine din partea unui demnitar de cel mai înalt rang, din partea preşedintelui României. Un demnitar care ar trebui să îi privească şi respecte pe toţi cetăţenii ţării în mod egal şi să nu îi eticheteze folosind diagnostice medicale pe post de adjective. Iar adjectivul cu conotaţii negative este din nou cel rău, reprezentat de autişti, adică de copiii noştri, soţii, părinţii, fraţii noştri, pe care îi priviţi ca fiind de condiţie inferioară”, și-a argumentat Ana Dragu decizia de a se adresa CNCD.

De menționat că în cazul afirmațiilor similare făcute de Viorica Dăncilă, CNCD a decis că declarația se încadrează în limitele libertăţii de exprimare şi nu constituie discriminare.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*